Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Δελτίο τύπου ΤΕ ΣΑΜΟΥ ΚΚΕ σχετικά με επίσκεψη σε Κέντρο Προσφύγων και Νοσοκομείο


Η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες για την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών, συναντήθηκε την Τετάρτη 29/10/14 με τον υπεύθυνο του Κέντρου κράτησης, με το προσωπικό φύλαξης και το πολιτικό προσωπικό που εργάζονται εκεί.

Επίσης επισκέφθηκε το Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου και το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, για τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της Υγείας. Δεν χωρά καμιά αμφιβολία πως η αιτία της μετανάστευσης και της προσφυγιάς είναι άρρηκτα δεμένη με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής.

Μεταξύ άλλων, εκείνο που χρήζει ιδιαίτερης φροντίδας και άμεσης αντιμετώπισης είναι το θέμα των προσφύγων παιδιών. Αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υποδοχής, υπάρχουν 70 ανήλικα παιδιά εκ των οποίων τα 50 ασυνόδευτα. Για τα τελευταία, αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνουν στο Κέντρο με τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν, ωσότου βρεθεί προνοιακή δομή φιλοξενίας ανηλίκων στην Ελλάδα.

Αναδείχτηκε η ανάγκη ειδικών χώρων αντιμετώπισης λοιμωδών νοσημάτων στο Κέντρο Υποδοχής και στο Νοσοκομείο, επαρκούς εξοπλισμού και μέτρων προστασίας. Επιπλέον στο Κέντρο Προσφύγων διαπιστώθηκε ότι δεν επαρκούν τα είδη ρουχισμού και τα κλινοσκεπάσματα.

Επίσης αυτό που διαπιστώθηκε στο Νοσοκομείο, είναι η έλλειψη υποδομών και η μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό σε όλους τους κλάδους και ειδικότητες. Επισημάνθηκε η ανάγκη ανάπτυξης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η στελέχωση και ο εξοπλισμός της. Όπως ΠΕΔΥ, Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου και Περιφερειακά Αγροτικά Ιατρεία.

Το ΚΚΕ το επόμενο διάστημα, θα αναδείξει τα θέματα αυτά με τις δυνάμεις του και στο κοινοβούλιο αλλά και με εκδήλωση στις 24/11 σχετική με το θέμα του πολέμου και της μετανάστευσης, καθώς και με άλλες δράσεις και πρωτοβουλίες ώστε να διεκδικήσουμε:

Ø Πλήρη ανάπτυξη, στελέχωση, εκπαίδευση του προσωπικού και εξοπλισμό του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προκειμένου να ανταποκρίνεται στη δωρεάν παροχή όλων των υπηρεσιών και στις περιπτώσεις επιδημιών από λοιμώδη νοσήματα.

Ø Μέτρα αποσυμφόρησης του κέντρου κράτησης μεταναστών τώρα. Άμεση αντικατάστασή του από σύγχρονες κρατικές υποδομές ανοιχτής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων που να εξασφαλίζουν την υγιεινή και ανθρώπινη διαβίωση τους για όσο καιρό παραμείνουν σε αυτές. Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη την Ελλάδα.

Ø Συγκρότηση και στελέχωση δημόσιων και δωρεάν μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσα στους χώρους φιλοξενίας μεταναστών, οι οποίες θα αναλαμβάνουν προληπτικές εξετάσεις, εμβολιασμούς, την άμεση περίθαλψή τους, όπου απαιτείται, κατά την εισαγωγή τους στη χώρα και τη χορήγηση πιστοποιητικού υγείας. Στους χώρους αυτούς να παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη καθώς και ιδιαίτερα μέτρα για τις έγκυες, μητέρες και παιδιά.

Ø Ιδιαίτερα μέτρα προστασίας και φροντίδας με εξειδικευμένο προσωπικό για τα ασυνόδευτα ανήλικα για όσο καιρό παραμένουν στο Κέντρο κράτησης. Επίσπευση των διαδικασιών προώθησης σε δομές πρόνοιας του δημόσιου συστήματος υγείας. πλήρη στελέχωση των δομών αυτών με μόνιμο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, σύγχρονες και ασφαλείς κτιριακές υποδομές.

Ø Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας (λιμενικό, αστυνομία) και για τους εργαζόμενους στην υγεία: σωστή και συχνή ενημέρωση από τους ειδικούς των δημόσιων φορέων, προμήθεια υλικών προστασίας (γάντια, μάσκες υψηλής προστασίας, ειδικά προστατευτικά γυαλιά, αντισηπτικά, ειδικές στολές καθώς και επιπλέον υπηρεσιακές στολές).

Ø Συντόμευση των διαδικασιών χορήγησης πολιτικού ασύλου και χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων ενάντια στις συνθήκες Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ.

Σάμος, 30/10/14

Δεν υπάρχουν σχόλια: