Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Η Τουρκία έτοιμη για στρατιωτική επέμβαση στην Συρία - Ποιο είναι το σχέδιο


Επιμέλεια Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Έτοιμο έχουν το σχέδιο για στρατιωτική ''υποστήριξη'' της φρουράς του τάφου του Σουλεϊμάν Σαχ στον τουρκικό θύλακα εντός της Συρίας αν αυτός δεχθεί επίθεση από ακραίους τζιχαντιστές, ενώ - παράλληλα με την έγκριση για επιχειρήσεις του τουρκικού στρατου εκτός συνόρων που δόθηκε νωρίτερα την Πέμπτη από την Τουρκική Βουλή- ήδη φτιάχνουν το κλίμα επίσημοι αξιωματούχοι και κύκλοι στην Άγκυρα με διάφορες δηλώσεις.

Το σχέδιο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει το όνομα «Suleyman Sah»,'όπως αναφέρεται σε είδηση που αναρτήθηκε προ ολίγου σήμερα Πέμπτη στην ιστοσελίδα του καναλιού NTV.

Στο δημοσίευμα επαναλαμβάνεται φυσικά ότι η απειλή της οργάνωσης ISIL γύρω από τον τάφο του Suleyman Sah τον οποίο περιφρουρούν Τούρκοι στρατιώτες από ώρα σε ώρα επιδεινώνεται και οι Τούρκικές Στρατιωτικές Δυνάμεις ετοίμασαν, γράφει, το σχέδιο της επέμβασης σε περίπτωση οποιασδήποτε επίθεσης στον τάφο.

Ο στόχος των δηλώσεων και των δημοσιευμάτων είναι πάλι - όπως τον περασμένο Μάρτιο- η δημιουργία προσχήματος για τουρκική εισβολή στο συριακό έδαφος για να προστατεύσουν οι δυνάμεις της δήθεν τον τάφο από τους τζιχαντιστές. Ωστόσο απώτεροι στόχοι είναι ,όπως γράψαμε, είναι αρχικά να δημιουργηθεί/παγιωθεί ουδέτερη ζώνη και ζώνη ασφαλείας μέσα στο έδαφος της Συρίας ( για να ''σφίξουν'' και ελέγξουν οι Τουρκοι τους εκεί Κούρδους κατοίκους) αλλά και στην συνέχεια - μαζί με άλλους που θα ''δελεάσουν'' για να μπουν στο ''χορό''- να χτυπήσουν και τον Ασσαντ και το καθεστώς του... Κάτι που θέλει και το ISIL φυσικά εξ ού και οι σκέψεις στην Δυση για υπόγειες συνεννοήσεις με τους τζιχαντιστες και προβοκάτσιες που να δικαιολογούν μια τουρκική κίνηση...

Για τη συνέχεια, κάντε "κλικ" πιο κάτω:

Άλλωστε και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος κ Ερντογάν μιλά για εμπλοκή της Τουρκίας κατά των τζιχαντιστών σε περίπτωση όμως που υπάρξει μια ''συνολική λύση'' που θα περιλαμβάνει και την ανατροπή του Ασσαντ. Ήδη φέρεται να έχει πάρει έγκριση από την Βουλή για να εκπαιδεύσει η Τουρκία αντικαθεστωτικούς σε στρατιωτικές της βάσεις δήθεν κατά του ISIL αλλά στην πραγματικότητα μόνο για να στραφούν κατά του Ασσαντ... 
 
Το ότι στα σκαριά υπάρχει και έτοιμη προβοκάτσια - δηλαδή δεν θα περιμένουν το ISIL να δρασει από μόνο του - προκύπτει και από την ...ιστορία: Δεν πάει καιρός που αποκαλύφθηκαν ηχητικά αποσπάσματα που αναρτήθηκαν στο YouTube και τα οποία αποκαλύπτουν συνομιλία του τοτε Υπουργου Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου με στελέχη του στρατού και της ΜΙΤ, στην οποία προτείναν προβοκάτσια κατά των στρατιωτών που φυλάσσουν τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ ώστε να δικαιολογηθεί η επέμβαση.Ήταν συνομιλίες που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών ο υπουργός κ.Αχμέτ Νταβούτογλου, ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών του Ερντογάν, πρώην πρέσβης της Τουρκίας στο Ισραήλ, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας (ΜΙΤ), κ. Χακάν Φιντάν, και ο Υπαρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ.


Η αποκάλυψη της σχεδιαζόμενης προβοκάτσιας

Οι τέσσερις ανώτατοι αξιωματούχοι συζητούσαν για τις απειλές που είχαν τοτε (Μάρτιος) εξαπολύσει οι ισλαμιστές αντάρτες της συριακής οργάνωσης «Ισλαμικό κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» (ISIL) κατά τουρκικού θύλακα που βρίσκεται στο εσωτερικό της Συρίας και φιλοξενεί τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ. Στις συνομιλίες γίνεται καθαρό ότι η πιθανή επίθεση των ισλαμιστών θα είναι αφορμή για την Αγκυρα να κάνει εισβολή στη Συρία και ακόμη χειρότερα, αν δεν υπάρξει επίθεση, ο αρχηγός της ΜΙΤ πρότεινε να στήσει προβοκάτσια με δικούς του άντρες οι οποίοι να επιτεθούν και να προκαλέσουν την εισβολή!

Να,για παράδειγμα, ένα από τα ηχητικά αποσπάσματα που αποκαλύφθηκαν τότε:
Νταβούτογλου: «Ο πρωθυπουργός είπε ότι σε αυτήν τη συγκυρία, αυτή η επίθεση (σ.σ.στον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ) πρέπει να ιδωθεί ως μια ευκαιρία για μας».

Χακάν Φιντάν: «Θα στείλω τέσσερις άντρες από τη Συρία, αν χρειαστεί. Θα δημιουργήσω αιτία πολέμου διατάσσοντας πυραυλική επίθεση κατά της Τουρκίας. Μπορούμε να προετοιμάσουμε και μια επίθεση κατά του τάφου του Σουλεϊμάν Σαχ, αν είναι απαραίτητο».
(...)
Νταβούτογλου: «ΟΚ. Ομως, πρέπει να προετοιμαστούμε. Να αποφύγουμε θέματα σχετικά με τη διεθνή νομιμότητα. Το σκέφτηκα όταν μιλούσα με τον πρόεδρο (Γκιουλ), αν τα τουρκικά τεθωρακισμένα πάνε εκεί, σημαίνει ότι είμαστε μέσα σε κάθε περίπτωση, σωστά;»
Γιασάρ Γκιουλέρ: «Σημαίνει ότι είμαστε μέσα, ναι».
Νταβούτογλου: «Ναι, αλλά υπάρχει διαφορά να πάμε με πολεμικά αεροσκάφη και να πάμε με τανκς».


Το τότε σχέδιο εισβολής

Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού είχε τοτε εκπονήσει σενάριο στρατιωτικής επέμβασης στη Βόρεια Συρία, που θα εκτυλιχτεί σε τρεις φάσεις,- σύμφωνα με την Μιλλιέτ που το αποκάλυψε. Στην επιχείρηση θα συμμετείχαν μία τεθωρακισμένη ταξιαρχία, ειδικές μονάδες, ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη. Το σχέδιο προέβλεπε ότι μετά από επίθεση που θα δεχτεί η Τουρκία από τους ισλαμιστές αντάρτες του ISIL (όχι μόνο εντός των συνόρων της, αλλά και στον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ- προφανως με την προβοκάτσια...) θα υπήρχε απάντηση αρχικά με αεροπορικές επιδρομές από αεροσκάφη F-16 από το Ντιγιαρμπακίρ, το Μερζιφόν και τη Μαλάτεια σε στόχους του ISIL Η δεύτερη φάση της επιχείρησης προέβλεπε εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων με καταδρομείς που θα μεταφέρονταν με ελικόπτερα Sikorsky στον χώρο του τάφου και η αποστολή τους θα είναι η υπεράσπιση του τουρκικού θύλακα.Θα ακολουθούσε μπαράζ πυροβολικού και επέμβαση με επιθετικά ελικόπτερα Cobra που θα καταδίωκαν τους αντάρτες.

Δόθηκαν οι εγκρίσεις από την Βουλή

Οι εγκρίσεις (tezkere ) για επιχειρήσεις εκτός των συνόρων για διασυνοριακές επιχειρήσεις κατά τρομοκρατικών οργανώσεων
στο Ιράκ και τη Συρία, διέλευση ξένων δυνάμεων από τουρκικό έδαφος κλπ (κυβερνητικό έγγραφο tezkere) δόθηκαν αργά την Πέμπτη από την τουρκική Βουλή, με τις ψήφους των βουλευτών του κυβερνητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP).Η εντολή υπερψηφίστηκε με 298 ψήφους υπέρ και 98 κατά.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών ( το κουρδικό HDP) ψήφισαν όχι, .

Το tezkere είναι έγγραφο, βάση του άρθρου 92 του Τουρκικού Συντάγματος, στο οποίο δίνεται η εξουσιοδότηση της Βουλής για επιχειρήσεις εκτός των συνόρων κλπ ), για την έγκριση του οποίου, απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία. Κατα μια εκδοχή στις τρομοκρατικές οργανώσεις περιλαμβάνεται ονομαστικά και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), παρόλο που ως γνωστόν, η Τουρκία βρίσκεται σε επίσημες διαπραγματεύσεις με τον αρχηγό του ΡΚΚ, τον έγκλειστο Αμπτουλάχ Οτζαλάν, για την επίλυση του Κουρδικού. Αυτό θα είναι ένα σοβαρό πρόφλημα...

Όσον αφορά την διέλευση ξένων ένοπλων δυνάμεων από το έδαφος της Τουρκίας γίνεται για τους ίδιους σκοπούς (προστασια από επιθεσεις από το ISIL) - μάλιστα η εφημερίδα Haberturk σχολιάζει ότι ο όρος «ξένες ένοπλες δυνάμεις» θα ανοίξει το δρόμο για την εκπαίδευση ομάδων της συριακής και ιρακινής αντιπολίτευσης στις τουρκικές βάσεις.Η Birgun σχολιάζει ότι ο πραγματικός στόχος του κυβερνητικού εγγράφου είναι να αντιμετωπίσει τις πιέσεις στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Ο στόχος, σχολιάζει σε δημοσιευμα πριν την έγκριση , είναι η Συρία και όχι το ISIL. Η τουρκική κυβέρνηση θέλει να τερματίσει την κουρδική αυτονομία στη Ροτζάβα. Μετά την έγκριση του κυβερνητικού εγγράφου, Τούρκοι στρατιώτες θα αποσταλούν στο μέτωπο και Αμερικανοί στρατιώτες θα αναδιπλωθούν στην Τουρκία. (Haberturk, Birgun, Milliyet, Hurriyet Daily News)

Σε χθεσινή ανακοίνωση του Προέδρου του CHP, κ. Kemal Kilicdaroglu, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο μοναδικός λόγος που το CHP είναι αντίθετο στο κυβερνητικό έγγραφο είναι ότι έχει αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση αντί του στόχου της αντιμετώπισης της ISIL αναζητά περιπέτειες που θα βάλουν σε μεγάλο κίνδυνο τη χώρα». Πρόκειται για μια δήλωση με μεγάλη σημασία και αποκαλυπτική... Και στην προηγούμενη υπόθεση επίθεσης που στηνόταν (προβοκάτσια)η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αντιταχθεί προειδοποιώντας μάλιστα τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να μην συναινέσει..
.
Τη δήλωση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχολίασε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός κ Ντασβούτογλου λέγοντας ότι το CHP με το να μη δώσει τη συναίνεση του στην ουσία έρχεται δίπλα στην ISIL ...

Για την ιστορία, όταν διεξάγονταν η συζήτηση για το αν η Τουρκία θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθούν οι βάσεις της το 2003 για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, το 1/3 των βουλευτών του ΑΚΡ (κουρδικής καταγωγής) είχε ψηφίσει αρνητικά, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να μην εγκριθεί το κυβερνητικό έγγραφο και να υπάρξει κρίση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον. Κάτι τέτοιο ήταν σίγουρο ότι δεν επρόκειτο να συμβεί αυτή τη φορά λόγω της διαδικασίας επίλυσης του Κουρδικού που έχει εγκαινιάσει η τουρκική κυβέρνηση- και για την οποία έχει κατ αρχήν συμφωνήσει η πλειονότητα των Κουρδων που όμως θέτουν τους όρους και σε αυτή την φάση..

Η τουρκική κοινή γνώμη

Πολλοί φοβούνται ότι η Τουρκία με την απόφαση θα γίνει στόχος για τους τζιχαντιστές (αλλά και για τους αντάρτες του ΡΚΚ εντός της Τουρκίας)- κάτι που το φοβάται η κοινή γνώμη. Ωστόσο άλλοι αντιτείνουν ότι η Τουρκία είναι σε διαρκή υπόγεια διαβούλευση με το ISIL και ότι δεν θα στραφεί εναντ΄λιον του αλλά θα ρίξει όλη την επιρροή της να ρίξει τον Ασσαντ -Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της νέας βουλής, ο Τουρκος πρόεδρος κ.Ερντογάν διακήρυξε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει τη χρήση των στρατιωτικών της βάσεων από ξένες δυνάμεις αν ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν περιλαμβάνει και την ανατροπή του Σύρου προέδρου Άσαντ. Το κατά πόσο η Άγκυρα θα εισακουστεί από τους συμμάχους σε αυτή την φάση για το θέμα του Άσαντ δεν είναι απολύτως σίγουρο, πάντως η Αγκυρα θα επιδιώξει να φτιάξει κλίμα...Και εδώ οι προβοκάτσιες είναι ίσως σε πρώτη επιλογή .

Δεν υπάρχουν σχόλια: