Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Καρλόβασι: Απόφαση του Δ.Σ. του Φ.Σ. του Μαθηματικού


ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ Φ.Σ. ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ

Σαράντα ένα χρόνια πέρασαν απ’ τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του ’73 την κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας στα χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας (1967-‘74). Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή ούτε ένα ξέσπασμα μιας μέρας. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν αποτέλεσμα της ασίγαστης και πολύμορφης λαϊκής πάλης και σύγκρουσης πολιτικών αντιλήψεων. Η διεθνής οικονομική κρίση που είχε ξεσπάσει, γνωστή και ως πετρελαϊκή, δυσκόλευε την αστική τάξη, την τάξη των αφεντικών, να πλουτίσει σε βάρος του λαού. Η εξουσία δεν άλλαξε χέρια, αυτό που άλλαξε ήταν η μορφή άσκησής της.

Η χούντα, ήταν μια ανοιχτή δικτατορία του κεφαλαίου. Το κεφαλαίο και τα μονοπώλια, άλλωστε βγήκαν ενισχυμένα απ’ τη χουντική διακυβέρνηση. Τα κέρδη τους εκτινάχθηκαν, ενώ εντάθηκε η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, τσακίστηκε το εργατικό κίνημα με το βούρδουλα της καταστολής. Παρ’ όλη τη βαρβαρότητα όμως που δέχτηκε ο λαός δε σταμάτησε την πάλη του τόσο ενάντια στη χούντα όσο και στον ιμπεριαλισμό, το αιματοκύλισμα δηλαδή των λαών για τον πλούτο των αστών. Το δείχνουν άλλωστε και τα συνθήματα που αντηχούν ακόμα στα αυτιά μας αυτές τις μέρες, «ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», «ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ», «ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ».

Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου δεν ήταν μόνο «φοιτητικός» ξεσηκωμός, όπως προβάλλουν οι απολογητές του συστήματος, το δυνάμωμα του φοιτητικού κινήματος «πατούσε» πάνω στο λαϊκό παράγοντα, στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος. Πλήθος απεργιακών κινητοποιήσεων είχαν οργανωθεί πριν την κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης, όπου εργαζόμενοι διεκδικούσαν αύξηση του μεροκάματου και βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Στον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου εκφράστηκε η σύνδεση του φοιτητικού κινήματος με το εργατικό κίνημα. Μαζί τους συσπειρώθηκαν και οι αγρότες που πάλευαν για να κρατήσουν τη γη τους από τα μονοπώλια καθώς και οι μαθητές που αγωνίζονταν για ένα καλύτερο σχολείο ( σίτιση, θέρμανση, κλπ.) και όλοι μαζί, ενάντια στην επίθεση που δεχόταν ο λαός από τη χούντα με αποτέλεσμα τις μέρες της κατάληψης να συγκεντρωθούν γύρω από το κτήριο της Νομικής φωνάζοντας συνθήματα.

Έτσι λοιπόν και η σημερινή κατάσταση δε θα αλλάξει με πυροτεχνήματα. Πραγματική τιμή σήμερα αποτελεί η ισχυροποίηση της Λαϊκής Συμμαχίας, η ενίσχυση της πάλης σε αντιμονοπωλιακή-αντικαπιταλιστική κατεύθυνση για την ολοκληρωτική ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για τη λαϊκή εξουσία. Ο ξεσηκωμός του λαού και της νεολαίας στο Πολυτεχνείο, ξεσκέπασε τις μεταμφιέσεις της φασιστικής χούντας και σηματοδότησε την αρχή του τέλους της. Η εξέγερση ήταν αποτέλεσμα και συνέχεια μιας μακρόχρονης παράνομης αντιδικτατορικής πάλης, ενώ είχαν προηγηθεί οι καταλήψεις της Νομικής. Στο Πολυτεχνείο το 1973 ισχυρή και καθοριστική ήταν η συμμετοχή εργατών, με πρωτοπορία τους οικοδόμους και τους εργαζόμενους νυχτερινούς μαθητές.

Η αστική τάξη προκειμένου να ενισχύσει και να θωρακίσει την εξουσία της, για να αντιμετωπίσει δυσκολίες λόγω εσωτερικών αντιθέσεων ή για να επιτύχει τη χειραγώγηση των λαϊκών μαζών δε διστάζει να φτάσει και στην ανοιχτή δικτατορία, την κατάργηση του Κοινοβουλίου της, την αξιοποίηση φασιστικών – ναζιστικών οργανώσεων, όπως η Χρυσή Αυγή. Συνεχίζουμε την πάλη για να ανατρέψουμε τη δικτατορία των μονοπωλίων με όποια μορφή κι αν εμφανίζεται, για να κατακτήσει ο λαός την εξουσία και να γίνει κυρίαρχος του πλούτου που παράγει! Καλούμε το ΕΚΣ, το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, τα σωματεία, τους μαθητές, και όλο το λαό της Σάμου σε συγκέντρωση στις 17 Νοέμβρη, στις 18:00 στην πλατεία Καρλοβάσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: