Στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κυπριακή ΑΟΖ θα πλέει από σήμερα με ενεργοποιημένα όλα τα συστήματα εντοπισμού θορύβων χαμηλών συχνοτήτων (SONAR), τα ραντάρ και τα οπλικά συστήματα (Κ/Β HARPOON και τορπίλες) το αναβαθμισμένο κλάσης «Γλαύκος» 209/1100 υποβρύχιο «Πρωτεύς (S-113).
Η παρουσία τουρκικού υποβρυχίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, όπως του «Dolunay» (S-352 κλάσης 209/1200) που εντοπίστηκε από τα σκάφη της «UNIFL» να ακολουθεί το ερευνητικό σκάφος «Barbaros», συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση των διεθνών κανόνων και του δικαίου της θάλασσας και συνιστά εχθρική ενέργεια σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το «Πρωτεύς» θα αποτελεί λοιπόν τα «μάτια» και τα «αυτιά» της Ελλάδας και της Κύπρου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ με την οποία συμπίπτει η περιοχή ευθύνης του στο πλαίσιο της «Active Endeavour». Για κάθε ίχνος που μπορεί να αποτελεί παρουσία τουρκικού υποβρυχίου θα ενημερώνει το εθνικό κέντρο επιχειρήσεων προκειμένου να υπάρχει μία σαφής εικόνα για τις κινήσεις της Άγκυρας.
Πριν από μερικές ημέρες, όπως αποκάλυψε το defencenet.gr το τουρκικό υποβρύχιο «Dolunay» βρίσκονταν στη ρότα του ερευνητικού σκάφους «Barbaros» το οποίο παραβίασε τόσο τα «οικόπεδα 2 και 3» της Κυπριακής ΑΟΖ όσο και το «οικόπεδο 9» στο οποίο διεξάγονται έρευνες υδρογονανθράκων. Το υποβρύχιο της Άγκυρας βρέθηκε μάλιστα λίγα μίλια από το γεωτρύπανο, όπως άλλωστε και μία τουρκική φρεγάτα.
Παράλληλα με το υποβρύχιο «Πρωτεύς» αποστολή εποπτείας της Κυπριακής ΑΟΖ πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας έχει η ΤΠΚ «Καβαλούδης», η οποία συμμετέχει στην επιχείρηση του ΟΗΕ «UNIFIL», αλλά σε μερικές ημέρες επρόκειτο να αντικατασταθεί με μια φρεγάτα. Κίνηση αναβάθμισης της ελληνικής παρουσίας εντός της Κυπριακής υφαλοκρηπίδας.
Για περισσότερα, κάντε "κλικ" πιο κάτω:
Η Τουρκία, όπως διεφάνη ξεκάθαρα και από τη συνάντηση που είχε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Ρ.Τ. Ερντογάν είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή, διατηρώντας στην Κυπριακή ΑΟΖ το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» συνοδεία του πολεμικών πλοίων και πιθανώς ενισχύοντας τη στρατιωτική της παρουσία.
Βάζει μάλιστα μπροστά το «ψευδοκράτος» κάνοντας λόγο για στρατιωτική παρουσία με στόχο την υπεράσπιση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων. Πρόκειται για πρωτοφανής πρόκληση. Κι αυτό φαίνεται και από την απόρριψη του αιτήματος του ΟΗΕ για την απομάκρυνση του ερευνητικού σκάφους από την Κυπριακή ΑΟΖ με στόχο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού.
Η Άγκυρα ωστόσο θέλει να σύρει την Κυπριακή Δημοκρατία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δικούς της όρους. Και για να το καταφέρει αυτό δεν αποκλείεται να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο είτε στην ΑΟΖ της Κύπρου είτε στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Το γεγονός δε ότι η Τουρκία βλέπει με μισό μάτι τις κινήσεις στον άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου προκαλεί περαιτέρω ανησυχία.
Επιβάλλεται λοιπόν η παρουσία ελληνικών πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της καταγραφής των τουρκικών κινήσεων σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνισμού. Το υποβρύχιο «Πρωτεύς» και η ΤΠΚ «Καβαλούδης» αυτόν το διττό σκοπό υπηρετούν συμμετέχοντας ταυτόχρονα σε ειρηνευτικές αποστολές.
http://www.defencenet.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου