Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Δελτίο τύπου Λαϊκής Συσπείρωσης για καταψήφιση προϋπολογισμού στο Δήμο Σάμου



Πιστό αντίγραφο του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού που καρατομεί τις δαπάνες για τις λαϊκές ανάγκες και οδηγεί στην ακόμη μεγαλύτερη φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων και στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και δημοτικών αρμοδιοτήτων, χαρακτήρισαν οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, τον Προϋπολογισμό του Δήμου Σάμου για το 2015, καταψηφίζοντάς τον.

Μιλώντας στη συνεδρίαση, ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας Κ. Τζίχας, υπογράμμισε:

«Η περικοπή πόρων την τετραετία 2009-2013 στο 60% των κεντρικών αυτοτελών πόρων έχει ως αποτέλεσμα η σχέση χρηματοδότησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και ιδίων πόρων δηλαδή από τους δημότες να είναι 30% προς 70%. Σ’ αυτή τη κατεύθυνση κινείται και ο προϋπολογισμός του Δήμου

Επομένως το Δημοτικό Συμβούλιο ως όργανο αλλά και ο καθένας προσωπικά βρίσκεται προ των ευθυνών του.

Το ζήτημα το θέτουμε απλά: Αποδεχόμαστε αυτή τη λογική που λέει «θέλετε να κάνετε έργο, βάλτε φόρους» ή όχι; Εμείς λέμε όχι, γιατί ο λαός δεν μπορεί να πληρώσει άλλα και γιατί έχει χρυσοπληρώσει και μάλιστα χωρίς ανταπόδοση.

Αποδεχόμαστε τη λογική της διάλυσης των όποιων δομών πρόνοιας, ή την εκχώρηση σε ΚΟΙΝΣΕΠ και ΜΚΟ; Εμείς λέμε όχι, γιατί η πρόνοια όπως και η υγεία είναι δημόσια αγαθά και όχι εμπορεύματα και πρέπει να εξασφαλίζονται από το κράτος.

Αποδεχόμαστε τη λογική τα έργα που γίνονται από το ΕΣΠΑ να είναι επιλογής της Κομισιόν (για να κατευθυνθούν οι πόροι σε μεγάλες κατασκευαστικές κλπ επιχειρήσεις και να εξυπηρετηθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου) και όχι δικής μας και να ανατίθεται σε συμπράξεις δήμου και ιδιωτών; Εμείς λέμε όχι, γιατί ο Δήμος πρέπει να έχει το πρώτο και κύριο λόγο τι πραγματικά χρειάζεται ο τόπος

Για όλα αυτά καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό. Είναι το λιγότερο που μπορούμε -απ’ αυτές τις θέσεις- να προσφέρουμε στο λαό του νησιού μας. Τουλάχιστον ως παρακαταθήκη για τον πήχη των διεκδικήσεών του» ,και συμπλήρωσε:

«Το ΚΚΕ, η Λαϊκή Συσπείρωση, απευθύνονται στους εργαζόμενους και καλούν σε οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης μέχρι να δρομολογηθούν εξελίξεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής .

Ενημερώνουμε το λαό να μην τρέφεται με αυταπάτες μιας άλλης διαχείρισης με άλλο μίγμα από κάποια κυβέρνηση που ανεξάρτητα πως θα αποκαλείται στην ουσία θα ακολουθεί την πεπατημένη της Ε.Ε και του ΔΝΤ.

Σωτήρες δεν υπάρχουν.

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την οργάνωση των λαϊκών αγώνων για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων που έχουν επείγοντα χαρακτήρα για τους εργατοϋπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες».

Στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Δ. Μαυρατζώτης τόνισε μεταξύ άλλων: «Για να γίνει κατανοητό για τι προϋπολογισμό μιλάμε, σημειώστε κάποια νούμερα από τον κρατικό προϋπολογισμό: Οι δήμοι χρηματοδοτούνται με 2,571δις. Αλλά με βάση το νόμο 3852/2010 άρθρο 259 όπως τροποποιήθηκε από τους νόμους 3986/2011,4071/2011,4223/2013 έπρεπε να δίνεται το ποσόν 4,079δις ευρώ. Δηλαδή εξακολουθούν να κλέβουν από τους δήμους αντί να τους επιστρέψουν τα κλεμμένα μιας 20ετίας που ανέρχονται στα 12 δις ευρώ . Για φέτος παρακρατούν αυθαίρετα 1,872 ευρώ από τους δήμους. Και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας κάνει τον «έξω νου». Γιατί οι εκπρόσωποι εκεί είναι των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και δεν πάνε κόντρα σ’ αυτή τη πολιτική.

Αν τώρα αφαιρέσει κανείς μισθοδοσία 1,148 δις, προνοιακά επιδόματα, μεταφορά μαθητών και άλλα, απομένουν μόλις 323,6 εκατομύρια ευρώ να τα μοιραστούν 325 δήμοι της χώρας. Τι προϋπολογισμό να φτιάξουν; Δεν τολμούν όμως να αντισταθούν σ’ αυτό τον εξαναγκασμό και ψηφίζουν κατά παραγγελία προϋπολογισμούς καταδικάζοντας το λαό στην υποβάθμιση των υπηρεσιών, τους εργαζόμενους σε απολύσεις μέσω «αξιολόγησης» και την αντικατάστασή τους με άλλους με ελαστικές σχέσεις εργασίας».

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε και στο Δημοτικό Συμβούλιο τις διεκδικήσεις της, διευκρινίζοντας ότι η πάλη γι’ αυτούς τους στόχους μπορεί να γίνει μόνο μέσα από το ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα και σε κοινό μέτωπο με αυτό.

Συγκεκριμένα διεκδικούμε:

Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών περιφερειών και δήμων, που θα προέρχεται από αύξηση της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%, από τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, από την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.
Καμιά συρρίκνωση και κατάργηση δομών και υπηρεσιών, αλλά διεύρυνσή τους. Επιπρόσθετα μέτρα για τα νησιά και τις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές.
Μόνιμη σταθερή εργασία, προσλήψεις προσωπικού για τις αυξανόμενες ανάγκες, κατάργηση της απαγόρευσης προσλήψεων.
Καμιά απόλυση, μονιμοποίηση συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητα, των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και της παραχώρησης σε Μ.Κ.Ο και ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ, υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων Δήμων και Περιφερειών.
Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, για σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών. Έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.-

Για να διαβάστε ολόκληρη την τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου Κ. Τζίχα, κάντε "κλικ" πιο κάτω:

ΟΜΙΛΙΑ Κ. ΤΖΙΧΑ ( ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ)

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2015 (15-12-2014)

Ο προϋπολογισμός του Δήμου που καλούμαστε σήμερα να εγκρίνουμε είναι πιστό αντίγραφο, απότοκο του Κρατικού Προϋπολογισμού, της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης , του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ε.Ε.

Μιας πολιτικής που έχει φέρει εκατομμύρια έλληνες σε απόγνωση, που σαρώνει και ισοπεδώνει στοιχειώδη εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, που οδηγεί στη πείνα και την εξαθλίωση.

Μια πολιτική που πέρα από τον οικονομικό καταναγκασμό και την περικοπή του λαϊκού εισοδήματος, επιχειρεί να εξανδραποδίσει την εργατική τάξη , όλα τα λαϊκά στρώματα, να περάσει τη λογική ότι θα ζουν εσαεί στη φτώχεια και απλώς το κράτος θα φροντίζει για την διαχείριση των ακραίων φαινομένων , μέσα από μηχανισμούς φιλανθρωπίας για ένα πιάτο φαγητό.

Σ΄ αυτή τη κατεύθυνση κινούνται τόσο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα της συγκυβέρνησης όσο και οι εξαγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας.

Και οι δυο παρά τις επιμέρους διαφορές τους στη συνταγή, δεν συζητούν καν την φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων και των Τραπεζών με 45%, την φορολογική ελάφρυνση των λαϊκών νοικοκυριών, για μερικά έστω μέτρα ανακούφισης του λαού. Αποφεύγουν να τοποθετηθούν στο αίτημα του ταξικού εργατικού κινήματος για επαναφορά μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών στα προ της κρίσης επίπεδα.

Αντίθετα πλειοδοτούν ενόψει μάλιστα και των πιθανών εκλογών σε μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας , λές και μέχρι τώρα τόσο στη περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης όσο και στη περίοδο της ανάπτυξης δεν ήταν αυτοί, τα μονοπώλια και οι τραπεζίτες, που έπαιρναν και παίρνουν τη μερίδα του λέοντος.

Παράλληλα αυτή η πολιτική που στερεί το δικαίωμα στην εργασία στο ¼ του οικονομικά ενεργού πληθυσμού που εκτοξεύει την ανεργία στους νέους στο 50%,υποδείχνει ως τρόπο επιβίωσης τις λεγόμενες κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις τις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ με στόχο τις αυταπάτες και τον αποπροσανατολισμό των πρώην εργαζομένων και νυν συνεταίρων και αφετέρου προετοιμάζει την νέα συσσώρευση κεφαλαίου μέσα από την σκληρή δουλειά τους, σε κοινωνικούς κυρίως τομείς, προκειμένου να περάσουν κάποια στιγμή στα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών.

Αυτά που αναφέραμε παραπάνω αποτυπώνονται εύγλωττα τόσο στο κρατικό προϋπολογισμό όσο και στους κατά παραγγελία ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς των Δήμων και των Περιφερειών.

Μείωση των λειτουργικών εξόδων, μείωση των δαπανών για προμήθειες και δημοτικά έργα, απαγόρευση προσλήψεων εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή εργασία, κατάργηση των αποζημιώσεων των συμβούλων για να πάψει πια ο απλός εργαζόμενος που δεν μπορεί να χάνει μεροκάματα και δεν έχει τα έξοδα μετακίνησης να ασχολείται με το Δήμο. Να μείνει μόνο μια κάστα που θα έχει τη δυνατότητα να παίρνει μέρος σ’ αυτά τα όργανα. Ακόμη μείωση των δαπανών για υπερωριακή απασχόληση με συνέπεια την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την αδυναμία κάλυψης βασικών λαϊκών αναγκών.

Αυτός ο προϋπολογισμός δείχνει ακόμη με χαρακτηριστικό τρόπο ότι οι όποιες κοινωνικές δομές λειτουργούν ακόμη, θα συρρικνωθούν και κάποιες θα καταργηθούν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικά των κυβερνητικών προθέσεων αυτά που δήλωσε μιλώντας στη βουλή, ο υπουργός δημόσιας διοίκησης ο κ. Μητσοτάκης: «Υπήρξε εξορθολογισμός σε ένα βαθμό από τον Καλλικράτη αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω εξορθολογισμό» αναφερόμενος ακριβώς στις κοινωνικές δομές.

Πέρα από τα παραπάνω που εμείς θεωρούμε βασικά στην κριτική μας αυτός ο προϋπολογισμός δεν αντέχει ούτε σε στοιχειώδη τεχνοκρατική κριτική. Όχι γιατί η οικονομική υπηρεσία είναι ανεπαρκής, αλλά γιατί είναι αναγκασμένη να κόβει και να ράβει από κωδικό σε κωδικό προκειμένου να επιτύχει τη γέννηση ενός ακόμη Φραγκεστάϊν αρκεί να είναι ισοσκελισμένος. Απόδειξη είναι η ίδια η εμπειρία, των ατέρμονων αναμορφώσεων μέσα στο οικονομικό έτος, προκειμένου να κλείσουν τρύπες, για να ανοίξουν στη συνέχεια άλλες κ.ο.κ

Χαρακτηριστική από αυτή την άποψη είναι η επισήμανση επίσης στη βουλή του υφυπουργού κ. Ντόλιου που ομολογεί: «Το εγχείρημα του Καλλικράτη δεν στηρίχθηκε ούτε τεχνικά ούτε πολιτικά και ναρκοθετήθηκε όταν μπήκε στην προκρούστεια κλίνη της δημοσιονομικής προσαρμογής και χρησιμοποιήθηκε ως μοντέλο εξοικονόμησης δαπανών».

Βέβαια για μας δεν είναι ότι δεν στηρίχθηκε ο Καλλικράτης αλλά ότι αποτελεί αυτό καθ’ αυτό το εργαλείο για τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και την δημοσιονομική πειθαρχία στη τοπική Διοίκηση.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Η περικοπή πόρων την τετραετία 2009-2013 στο 60% των κεντρικών αυτοτελών πόρων έχει ως αποτέλεσμα η σχέση χρηματοδότησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και ιδίων πόρων δηλαδή από τους δημότες να είναι 30% προς 70%. Σ’ αυτή τη κατεύθυνση κινείται και ο προϋπολογισμός του Δήμου

Επομένως το Δημοτικό Συμβούλιο ως όργανο αλλά και ο καθένας προσωπικά βρίσκεται προ των ευθυνών του.

Το ζήτημα το θέτουμε απλά. Αποδεχόμαστε αυτή τη λογική που λέει «θέλετε να κάνετε έργο, βάλτε φόρους» ή όχι; Εμείς λέμε όχι, γιατί ο λαός δεν μπορεί να πληρώσει άλλα και γιατί έχει χρυσοπληρώσει χωρίς ανταπόδοση.

Αποδεχόμαστε τη λογική της διάλυσης των όποιων δομών πρόνοιας, ή την εκχώρηση σε ΚΟΙΝΣΕΠ και ΜΚΟ; Εμείς λέμε όχι, γιατί η πρόνοια όπως και η υγεία είναι δημόσια αγαθά και όχι εμπορεύματα και πρέπει να εξασφαλίζονται από το κράτος.

Αποδεχόμαστε τη λογική τα έργα που γίνονται από το ΕΣΠΑ να είναι επιλογής της Κομισιόν (για να κατευθυνθούν οι πόροι σε μεγάλες κατασκευαστικές κλπ επιχειρήσεις και να εξυπηρετηθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου) και όχι δικής μας και να ανατίθεται σε συμπράξεις δήμου και ιδιωτών; Εμείς λέμε όχι, γιατί ο Δήμος πρέπει να έχει το πρώτο και κύριο λόγο τι πραγματικά χρειάζεται ο τόπος

Για όλα αυτά καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό. Είναι το λιγότερο που μπορούμε απ’ αυτές τις θέσεις να προσφέρουμε στο λαό του νησιού μας. Τουλάχιστον ως παρακαταθήκη για τον πήχη των διεκδικήσεών του.

Γιατί δεν θα περιοριστούμε στα λόγια. Το ΚΚΕ, η Λαϊκή Συσπείρωση, απευθύνονται στους εργαζόμενους και καλούν σε οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης μέχρι να δρομολογηθούν εξελίξεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής .

Ενημερώνουμε το λαό να μην τρέφεται με αυταπάτες μιας άλλης διαχείρισης με άλλο μίγμα από κάποια κυβέρνηση που ανεξάρτητα πως θα αποκαλείται στην ουσία θα ακολουθεί την πεπατημένη της Ε.Ε και του ΔΝΤ.

Σωτήρες δεν υπάρχουν.

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την οργάνωση των λαϊκών αγώνων για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων που έχουν επείγοντα χαρακτήρα για τους εργατοϋπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες. Σαν κι’ αυτά που φέραμε για συζήτηση στο προηγούμενο συμβούλιο. Και θέλουμε με την ευκαιρία να χαρακτηρίσουμε πολύ ευτελή τα επιχειρήματα περί γραμμής του Περισσού. « Όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια».Αν θέλετε να κάνετε κριτική απαντήστε στο ερώτημα ποιο από όσα προτείναμε δεν το έχει άμεση ανάγκη η φτωχή οικογένεια.

Συνοψίζοντας τις θέσεις μας απέναντι στα κακέκτυπα που ονομάζονται δημοτικοί προϋπολογισμοί , εμείς διεκδικούμε μέσα από το λαϊκό- εργατικό κίνημα:

  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών περιφερειών και δήμων, που θα προέρχεται από αύξηση της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%, από τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, από την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.
  • Καμιά συρρίκνωση και κατάργηση δομών και υπηρεσιών, αλλά διεύρυνσή τους. Επιπρόσθετα μέτρα για τα νησιά και τις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές.
  • Μόνιμη σταθερή εργασία, προσλήψεις προσωπικού για τις αυξανόμενες ανάγκες, κατάργηση της απαγόρευσης προσλήψεων.
  • Καμιά απόλυση, μονιμοποίηση συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητα, των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και της παραχώρησης σε Μ.Κ.Ο και ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων Δήμων και Περιφερειών. 
  • Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, για σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών. Έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας



Δεν υπάρχουν σχόλια: