Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Ο Τσίπρας έριξε χειροβομβίδα στις Βρυξέλλες παίρνοντας το μέρος του Πούτιν

Το «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ στο νέο γύρο κυρώσεων που επιθυμεί να επιβάλλει η ΕΕ στη Ρωσία, όχι μόνο δεν περνάει απαρατήρητο αλλά αντιθέτως γίνεται αντικείμενο έντονου σχολιασμού από τα διεθνή ΜΜΕ, ενώ και ο Μάρτιν Σουλτς αντέδρασε έντονα στην κίνηση της νέας κυβέρνησης. 

Υπό αυτό το πρίσμα έρχεται και το δημοσίευμα των Financial Times υπό τον τίτλο «Σήμα συναγερμού στην Ευρώπη για ΣΥΡΙΖΑ-Ρωσία» και σε αυτό γίνεται λόγος για χειροβομβίδα που έριξε ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες με το πρώτο «όχι» που ανέκραξε – κόντρα στην πλειοψηφούσα άποψη που θέλει επίταση των μέτρων κατά του Πούτιν. 

Γράφουν οι FT: «Πολύ σύντομα μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος της Ελλάδας στην εξουσία, οι συναγερμοί άρχισαν να χτυπάνε στις πρωτεύουσες της Ευρώπης. Δεν ήταν όμως οι οικονομικοί αξιωματούχοι που ταράχτηκαν, αλλά οι επικεφαλής των υπηρεσιών άμυνας και ασφάλειας. Μια ημέρα μετά την εκλογή του ως νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας, έριξε μια χειροβομβίδα με στόχο τις Βρυξέλλες: Αρνήθηκε την πρόταση για νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας λόγω της κλιμάκωσης της βίας στην Ουκρανία».

Σημειώνει, δε, πως και οι δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο ΑΠΕ κινούνται στο ίδιο πλαίσιο λέγοντας: «Είμαστε αντίθετοι με το εμπάργκο που έχει επιβληθεί εναντίον της Ρωσίας. Δεν έχουμε διαφορές με την Ρωσία και τους Ρώσους πολίτες»

«Η ελληνική άρνηση έχει προκαλέσει οργισμένες και, πίσω από τις κλειστές πόρτες, αγανακτισμένες, αντιδράσεις. Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, υπό την καθοδήγηση της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, το τελευταίο διάστημα έχουν χαράξει προσεκτικά μια στρατηγική για να κρατήσουν ενωμένα τα 28 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην προσπάθεια να επιβληθεί χρηματοπιστωτικό και οικονομικό κόστος στην Ρωσία για τις κινήσεις της σε ουκρανικά εδάφη», αναφέρει το άρθρο και συνεχίζει, «μολονότι ορισμένοι διπλωμάτες και αναλυτές αντιλαμβάνονται την παρέμβαση του κ. Τσίπρα εναντίον των κυρώσεων ως κίνηση ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα διάσωσης και το χρέος της Ελλάδας, άλλοι το θεωρούν ένα ακόμη παράδειγμα της εξάπλωσης της ρωσικής επιρροής στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι αξιωματούχοι υπηρεσιών ασφαλείας της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, παρακολουθούν πλέον τις επαφές ανάμεσα στο Κρεμλίνο και ανώτατα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του εταίρου στην κυβέρνηση συνασπισμού, του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων».

Οι Financial Times υποσημειώνουν πως το γεγονός ότι ο πρώτος ξένος αξιωματούχος τον οποίο προσκάλεσε ο κ. Τσίπρας το Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα, ήταν ο Ρώσος πρέσβης Αντρέβ Μασλόφ, ενισχύει τις ανησυχίες τους. Τα προηγούμενα σχόλια του κ. Τσίπρα για την ουκρανική κρίση είναι επίσης αρκετά ξεκάθαρα: Σε ταξίδι του στην Μόσχα τον Μάιο, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε το Κίεβο ότι καλύπτει «νεο-ναζιστικά» στοιχεία και αποκήρυξε τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Η επίσκεψη εκείνη περιλαμβανόταν σε προεκλογική περιοδεία του κ. Τσίπρα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όταν διεκδικούσε την θέση του προέδρου της Κομισιόν ως εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής ριζοσπαστικής αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: