''Βαθιά και κυριολεκτικά ολιστική περιγραφή και ερμηνεία'' δίνει στα όσα έγιναν στα Ιμια πριν 19 χρόνια ο Ναύαρχος Χρήστος Λυμπέρης, στο νέο του βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε.
Στο βιβλίο ο συγγραφέας αναφέρεται στη διαχείριση προκλήσεων εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο την περίοδο που άσκησε τα καθήκοντα Α/ΓΕΕΘΑ (Δεκ. 1993-Φεβρ. 1996).
Παρουσιάζει/αναλύει την πολιτικοστρατιωτική συνεργασία, τη λειτουργία του αμυντικού συστήματος, τον ρόλο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση στο Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο. Ο συγγραφέας περιγράφει και τοποθετείται απέναντι σε καταστάσεις και συμπεριφορές, προχωράει σε σχόλια και καταλήγει σε εκτιμήσεις. Προσφέρει στον αναγνώστη και στον ιστορικό στοιχεία, προκειμένου να αξιολογηθεί ο χειρισμός των προκλήσεων εθνικής ασφάλειας, κυριαρχίας.
Γράφει ο κ. Π.Ηφαιστος:
''Τον Ναύαρχο ε.α. Χρήστο Λυμπέρη τον γνώρισα σε Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών στην οδό Κριεζώτου πριν δύο δεκαετίες λίγο πριν αναλάβει ΑΓΕΕΘΑ. Με εντυπωσίασε εξαρχής η φιλοπατρία του, η βαθιά φιλοσοφημένη σκέψη του και η προσκόλλησή του στις αρχές της δημοκρατίας. Ως αναλυτής της στρατηγικής η εντύπωση που αποκόμισα από την πρώτη στιγμή είναι ότι είχα απέναντί μου μια ισχυρή προσωπικότητα και ένα αφοσιωμένο λειτουργό των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν απόρησα όταν λίγους μήνες μετά έμαθα ότι έγινε ΑΓΕΕΘΑ. Μετά την κρίση των Ιμίων το 1996 προλόγισα το πρώτο του βιβλίο και διάβασα με προσοχή το δεύτερο λίγα χρόνια αργότερα.
''Μερικοί δεν θα ήθελαν να κυκλοφορήσει''...
.Το νέο βιβλίο του Ναυάρχου ε.α. Χρήστου Λυμπέρη που μόλις κυκλοφόρησε και συμπίπτει με την επέτειο της κρίσης των Ιμίων με τίτλο «Οψόμεθα την αλήθεια καθώς εστί 1994-1996», το διαβάζω πυρετωδώς. Είναι το κάτι άλλο. Το μελετώ όχι μόνο από περιέργεια αλλά και επειδή με ενδιαφέρει ως αναλυτή της στρατηγικής και συγγραφέα πολλών κειμένων για την Ελληνική αποτρεπτική στρατηγική. Είναι αυτό που πολλοί περίμεναν και μερικοί άλλοι δεν θα ήθελαν να κυκλοφορήσει.
Δύο δεκαετίες μετά την κρίση των Ιμίων δίνει μια βαθιά και κυριολεκτικά ολιστική περιγραφή και ερμηνεία. Πέραν αυτού γίνεται μια από τις καλύτερες αναλύσεις που έχω διαβάσει των παθολογιών του πολιτικού μας συστήματος και των ελλειμμάτων οι οποίες εάν δεν διορθωθούν δεν θα σταματήσουμε να παθαίνουμε την μια ζημιά μετά την άλλη. Οι λεπτομερείς περιγραφές, τεκμηριώσεις και ερμηνείες για την περίοδο εκείνη και την κρίση των Ιμίων είναι άφθονες. Μετά από αυτό το κείμενο δεν νομίζω να υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για την κρίση των Ιμίων αλλά ευρύτερα και για τα αίτια των παθολογιών μας.
''Πληροφορεί, αναλύει, ερμηνεύει''
Ο συγγραφέας πρώην ΑΓΕΕΘΑ παίρνει θέση για πολλά πράγματα συχνά με πολύ σκληρό τρόπο. Δεν μπορεί παρά να υπάρξουν και πολλές αντιρρήσεις, συνηγορίες και συζητήσεις για αυτές τις θέσεις. Για το σημαντικό, κατά την εκτίμησή μου, νέο βιβλίο του Ναυάρχου ε.α. Χρήστου Λυμπέρη θα επανέλθω. Προσθέτω μόνο ότι πρόκειται και για μια πολύ σημαντική κατάθεση ενός Έλληνα με μεγάλη διαδρομή. Μιας προσωπικότητας, επίσης, που βρέθηκε σε θέσεις μεγάλης ευθύνης και σε μια ιστορική φάση που είδε και άκουσε πολλά. Δεν γράφει απομνημονεύματα, εκτιμώ. Πληροφορεί, αναλύει, ερμηνεύει, συνδέει τα συμπεράσματά του με διαχρονικά προβλήματα του νεοελληνικού κράτους και παίρνει θέση. Αυτό νομίζω πρέπει να γίνεται από ένα πρώην Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όπως αυτή της κρίσης των Ιμίων ο Α/ΓΕΕΘΑ είναι Αρχιστράτηγος με πολύ μεγάλες ευθύνες. Ιδιαίτερα, λέω με νόημα, όταν το πολιτικό προσωπικό είναι αυτό που μας κατάντησε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα.
Ιδιαίτερα στην συγκυρία που διανύουμε είναι ένα κείμενο, νομίζω, που αξίζει να προσεχθεί''.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου