Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Μια απλή ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος

Γράφει ο Μιχάλης Σβαρνιάς


Να αναλύσεις το αποτέλεσμα, να αρχίσεις τα στατιστικά και τις ερμηνίες ότι έφυγε απο εδώ και πήγε απο εκεί ο ψηφοφόρος και γιατί αυτό, εκείνο κτλ κτλ.

Στις χιλιάδες αναλύσεις η απάντηση είναι απλή.

Για την ελπίδα. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ της προεκλογικής περιόδου εξέφρασε την αγωνία για το μέλλον, την αγανάκτηση για το σήμερα και μια ελπίδα για το μέλλον.

Απο την άλλη υπήρξε μια μεθοδευμένη εκστρατεία φόβου, όχι πρωτοφανής στα ελληνικά και παγκόσμια χρονικά αφού πρόκειται για μια πρακτική η οποία κυριολεκτικά ανασύρθηκε απο το χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Τι θα είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. ;

Μια προσπάθεια να επέλθει η ψυχολογική σταθερότητα στη κοινωνία, να υπάρξει αισιοδοξία, να επανέλθει η πολιτική νομιμοποίηση.

Ο Ζαν-Ζακ Ρουσσώ στο έργο του "Το κοινωνικό συμβόλαιο" (1862) γράφει : "Ακόμα και ο πιο ισχυρός δεν είναι ποτέ αρκετά ισχυρός αν δεν μετατρέψει το δίκαιο σε ισχύ και την υπακοή σε καθήκον".

Η πολιτική εκτυλίσσεται μέσα μας, απο τις ιδέες μας, τις αξίες και τις αντιλήψεις μας για την κοινωνία και την οργάνωση της, τις προσδοκίες, τον φόβο και την ελπίδα απέναντι στην κυβέρνηση.

Η άποψη των ανθρώπων για την κυβέρνηση τους, για το εαν δηλαδή θεωρούν το πολιτικό σύστημα δίκαιο ή άδικο, αυτή δηλαδή η νομιμοποίηση ή όχι της πολιτικής εξουσίας είναι το ζητούμενο για την πολιτική σταθερότητα και την μακροημέρευση της κάθε κυβέρνησης αλλα και για την ευημερία του λαού μας.

http://samostimes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: