Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Σάμος: Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε την έγκριση απολογισμού – ισολογισμού


· Καταλυτική ήταν η συμβολή της Λαϊκής Συσπείρωσης στην θετική και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους με αναμόρφωση του Προϋπολογισμού 2015, για να πραγματοποιηθεί μελέτη στατικής επάρκειας και αντισεισμικής κάλυψης του κτιρίου των, 1ου και 2ου, Γυμνασίων πόλης Σάμου το οποίο παρουσιάζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και εγκυμονεί κινδύνους για μαθητές και καθηγητές.

Με την ευκαιρία η Λαϊκή Συσπείρωση χαιρετίζει την κινητοποίηση και την επιμονή των Συλλόγων Γονέων και των καθηγητών των δύο Σχολείων για την επίλυση ενός προβλήματος που έχει εντοπιστεί εδώ και μια δεκαετία. Τους διαβεβαιώνουμε -όπως και όλους τους εργαζόμενους -ότι θα είμαστε όπως πάντα στο πλευρό τους και θα διεκδικούμε μαζί την κάλυψη των πραγματικών λαϊκών αναγκών.

· Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε την έγκριση απολογισμού – ισολογισμού οικονομικού έτους 2013 ο οποίος εκτός των άλλων παρουσιάζει σοβαρές αταξίες που χρονίζουν με συνέπεια οι ορκωτοί λογιστές να δηλώνουν αδυναμία διατύπωσης γνώμης. Προβλήματα που όπως σημείωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λ.Σ έχουν τις αιτίες τους στον αντιλαϊκό χαρακτήρα των προϋπολογισμών , στην οικονομική ασφυξία που έχει επιβληθεί στους Δήμους και στην στήριξη – διαχείριση αυτής της πολιτικής από τα κόμματα και τις παρατάξεις που διοικούν επί χρόνια το Δήμο.

Αυτή ακριβώς την αντιλαϊκή πολιτική καταδικάζει με την αρνητική ψήφο η παράταξή μας, υπογραμμίζοντας :« Σ’ αυτούς τους προϋπολογισμούς παρεμβαίνουμε βέβαια ως Λαϊκή Συσπείρωση κατά την διάρκεια υλοποίησής τους, προκειμένου να αναπροσανατολίζονται οι ελάχιστοι και ανεπαρκείς πόροι στα πιο επείγοντα και πιεστικά προβλήματα των λαϊκών οικογενειών. Γιατί μας ενδιαφέρει και παλεύουμε να λυθεί έστω και το παραμικρό πρόβλημα , δεν είμαστε αδιάφοροι, πολλές φορές μάλιστα πρωτοστατούμε σ’ αυτή τη κατεύθυνση. Όπως τώρα στην περίπτωση του 1ου και 2ου Γυμνασίου όπου με δική μας πρωτοβουλία αποφασίστηκε η αναμόρφωση προϋπολογισμού για στατική και αντισεισμική μελέτη των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Αυτές οι παρεμβάσεις όμως σε καμιά περίπτωση δεν αλλάζουν την γενικότερη στάση μας απέναντι σ’ αυτή την «προκρούστεια κλίνη» όπου ακρωτηριάζονται συνειδητά και συστηματικά οι λαϊκές ανάγκες. Δεν γινόμαστε συνένοχοι σ’ αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Την καταψηφίζουμε, την αντιπαλεύουμε με κάθε μέσο και καλούμε τον ίδιο το λαό να παλέψει για την ανατροπή της».

· «H διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, με λαϊκή εξουσία και οικονομία, μπορεί να εξασφαλιστεί» τόνισε η Λαϊκή Συσπείρωση κατά την διάρκεια συζήτησης για την ανακύκλωση στη Σάμο. Μιλώντας ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Τζίχας σημείωσε την τραυματική εμπειρία που υπάρχει αναφέροντας παραδείγματα πλημμελούς εκτέλεσης συμβάσεων από τις ιδιωτικές εταιρείες ανακύκλωσης, οι οποίες όπως τόνισε απαιτούν με βάση τη νομοθεσία υποδομές ακριβοπληρωμένες από τους δημότες για να επιχειρήσουν, αν και όποτε τις συμφέρει, δηλαδή μόνο όταν εξασφαλίζουν τα κέρδη που προσδοκούν.

Οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης όπως διατυπώθηκαν στη συνεδρίαση είναι:

Χωρίς άλλες καθυστερήσεις να προχωρήσει νέος εθνικός σχεδιασμός με τις εξής προτεραιότητες:

-Τον αποκλεισμό κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο τομέα διαχείρισης απορριμμάτων και στην ανακύκλωση ειδικότερα. Δημόσιος φορέας διαχείρισης.

-Απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζομένων στις εταιρείες ανακύκλωσης, όπου δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

-Την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή.

-Την εξασφάλιση της ορθολογικής μεταφοράς των απορριμμάτων και ιδιαίτερα όσον αφορά τα νησιά, της θαλάσσιας μεταφοράς.

-Την δίκαιη και τεκμηριωμένη χωροθέτηση των υποδομών, ισόρροπα κατανεμημένων.

· Καταψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση την υποβάθμιση των δημοτικών σχολείων Λέκκας και Βουρλιωτών , καθώς και την συγχώνευση των 1ου και 2ου Νηπιαγωγείων Σάμου, που εισηγείται προς το Υπουργείο Παιδείας η διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Παράλληλα υπερψήφισε την πρόταση δημοτικού συμβούλου για επαναφορά των σχολείων που υποβαθμίστηκαν το 2014.

Βέβαια η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που ήταν ομόφωνη, έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα, γεγονός που επιβάλλει να υπάρχει επαγρύπνηση κυρίως από τους γονείς και τους δασκάλους το επόμενο διάστημα.

Στην τοποθέτησή του ο Κ. Τζίχας υπογράμμισε: «Καταψηφίζουμε αυτές τις προτάσεις για δυό βασικούς λόγους .

ΠΡΩΤΟΝ γιατί η μόνιμη πολιτική των υπερκερδών για τους λίγους και του λιτού βίου για τους πολλούς, κατέστρεψε την παραγωγική βάση των χωριών, έκανε το δημόσιο σχολείο κενό περιεχομένου αναγκάζοντας τους γονείς να στρέφονται στην παραπαιδεία, διέλυσε κάθε έννοια πρωτοβάθμιας περίθαλψης, έκανε τις συγκοινωνίες είδος εν ανεπαρκεία ,οδήγησε με δυο λόγια στην εγκατάλειψη των χωριών και πάνω στα αποκαϊδια έρχεται κάθε φορά και μια υποβάθμιση σχολείου, λές κι’ είναι το πιο απλό πράγμα στο κόσμο.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ γιατί η μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών που επιμένουν και μένουν στα χωριά δεν είναι φαστ φούντ φαγητό, δεν είναι, δεν μπορεί να είναι μισή ή 1/3 ή ¼ κ.ο.κ ανάλογα με το πόσα παιδιά φοιτούν στο κάθε σχολείο. Και αν αντιλέξει κανείς ότι είναι καλύτερο το μεγαλύτερο σχολείο, καμιά αντίρρηση Ας πάμε σε τέτοιου τύπου σχολεία. Με τις εξής προϋποθέσεις: Ασφαλής και δωρεάν μεταφορά των παιδιών, όχι μόνο για τα σχολικά τους μαθήματα αλλά και για την ενισχυτική τους διδασκαλία, τις αθλητικές και πολιτιστικές τους δραστηριότητες.

Αντίθετα όμως μ’ αυτά αναγκάζουν τους γονείς να χρυσοπληρώνουν την εκπαίδευση, τους μεταφέρουν όλα τα βάρη, και κάποιοι εκ του ασφαλούς τους κατηγορούν όταν αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το χωριό τους για να γλυτώσουν τουλάχιστον τα πήγαινε έλα.

Εμείς λοιπόν καταψηφίζουμε τις προτάσεις υποβάθμισης και συγχώνευσης και καλούμε τους γονείς, τους δασκάλους, όλο το λαό να διεκδικήσουν Δημόσιο και Δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες τις βαθμίδες χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: