Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Σάμος: Περιήγηση στη παραμελημένη Ιστορία

Γράφει η κα. Καίτη Κωνσταντάρα

Στα πλαίσια της Πολιτιστικής του δραστηριότητας ο Σπηλαιολογικός σύλλογος Σάμου ¨Ο ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ¨ με πολυπληθή μέλη και φίλους του περπάτησε το ανηφορικό πετρόστρωτο καρόδρομο της Ηγεμονικής περιόδου, από Γκιώνηδες Μαυρατζαίων προς τα χωριά Μεσόγειο και Πάνδροσο. 

Ένα κομμάτι από τα εναπομείναντα στο νησί που οι μπουλντόζες δεν εξαφάνισαν, γιατί ευτυχώς βρήκαν ευκολότερα σημεία να χαράξουν τους νέους αγροτικούς , δημοτικούς , και περιφερειακούς δρόμους διευκολύνοντας την ζωή μας και την κίνηση κάθε είδους τροχοφόρου της νέας εποχής .

Σε πολλά σημεία είναι εμφανής η πετρόστρωση του, με τα τεράστια πέτρινα ρείθρα στις άκρες να μας φανερώνουν το φάρδος του . Σε άλλα πάλι η φθορά του χρόνου έχει αφήσει τα χνάρια της. Ο φυσικός του γείτονας το ποταμάκι τρέχει ήρεμα κάνοντας του παρέα , αναπτύσσοντας και την βλάστηση της περιοχής. Ίσως βέβαια να έχει συντελέσει στην ανά τους αιώνας συμβίωση τους και στην φθορά του , όταν δεν βρίσκει διέξοδο στις μεγάλες πλημμύρες και παρασύρει τα υλικά του . Το μονότοξο γεφύρι σαν καλοστεκούμενος παππούς , στέκει αγέρωχο σε πείσμα της ηλικίας του, μαρτυρώντας την τέχνη των πετροχτιστάδων προγόνων μας, την ακρίβεια ,την στερεότητα , με τα υλικά της εποχής του.

Οι καρόδρομοι και τα γεφύρια έχουν ανακαλυφθεί στις πάρα πολλές περιπλανήσεις μελών του συλλόγου μας σε όλη Σάμο και ιδιαίτερα του Κου Μανώλη Τριανταφύλλου για τον εντοπισμό των σπηλαίων του νησιού μας. Νοιώσαμε να ζητούν την βοήθειά μας για να μην εξαφανισθούν όπως όλα τα άλλα και να είναι απόδειξη της ιστορίας του νησιού μας της Ηγεμονικής περιόδου . 

Σκοπός μας ο καθαρισμός τους, η καταγραφή τους, σε τουριστικούς χάρτες του νησιού, να τα επισκέπτονται όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν , να περπατήσουν αυτό το κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς . Να νοιώσουν τα χτυπήματα από τα πέταλα των ζώων τις φωνές των αγωγιατών στην προσπάθεια τους να μεταφέρουν τις σοδειές τους και κάθε είδους εφόδια , αλλά και γενικότερα τις μετακινήσεις με τα πόδια των προγόνων μας από χωριό σε χωριό όταν δεν υπήρχε το αυτοκίνητο.

Εκτός του συγκεκριμένου κομματιού, μεταξύ Κουμαραδαίων -Πύργου, υπάρχουν και πολλά άλλα, όπως από κάμπο της Χώρας - Κουμαραδαίοι , των Μυτιληνιών – Βαθύ, που έχει εγκριθεί η άδειά του για καθαρισμό από το Δασαρχείο Σάμου και αλλού .

SOS εκπέμπει στη περιοχή Άγιοι Απόστολοι της Χώρας και το μοναδικό ονόματι Δωδεκάπορτο (από πέντε πόρτες στην νότια και βόρεια πλευρά του ,από μια στην ανατολή και την δύση), μισογκρεμισμένης πρωτοχριστιανικής Εκκλησιάς το οποίο επισκεφτήκαμε. Οι ρωγμές στα τοιχώματά του εμφανής , τα κλαριά από τις χαρουπιές που έχουν φυτρώσει από χρόνια μέσα στο ναό τα πιέζουν ασφυκτικά. Αυτά αντιστέκονται αλλά ως πότε??

Όλοι συμφώνησαν ότι έχει ανάγκη κάθε ανθρώπινης αλλά και αρμόδιας Αρχής για να σωθεί…. Μακάρι!!!!!


Σχετικό Δημοσίευμά μας: Εδώ...!

Δεν υπάρχουν σχόλια: