Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

ΚΚΕ: Σχόλιο για τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση


Για συζήτηση αλλά όχι για ψήφιση σκοπεύει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να φέρει στη Βουλή τη συμφωνία επέκτασης της δανειακής σύμβασης και τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που τη συνοδεύουν, προκειμένου να αποφύγει την ταύτιση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην υπερψήφιση μιας αντιλαϊκής συμφωνίας και ενδεχομένως ορισμένες δικές της διαρροές.

Μάλιστα, φαίνεται πως έχει αποφασιστεί να διεξαχθεί η συζήτηση με συνοπτικές διαδικασίες, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, δίχως τη δυνατότητα να τοποθετηθούν βουλευτές, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής. Σ' αυτό προβλέπονται μια δεκάλεπτη δήλωση του πρωθυπουργού, κι επιπλέον 8 λεπτά για να απαντήσει στις τοποθετήσεις των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης, που θα έχουν μέγιστη διάρκεια οκτώ λεπτά (πρωτολογία και δευτερολογία) για τον καθένα...

Να σημειώσουμε ότι ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να έρθει η συμφωνία για κύρωση στη Βουλή, μόνο το ΚΚΕ το ζητά από θέση εναντίωσης στο αντιλαϊκό της περιεχόμενο και προτρέπει σε καταψήφισή της και μάλιστα με ονομαστική ψηφοφορία, ώστε να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του απέναντι στη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων.

Αντίθετα, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ (που, σημειωτέον, ως πρώην συγκυβέρνηση ακολούθησαν παρόμοιες απαράδεκτες πρακτικές με αυτές των διαδόχων τους) έχουν δηλώσει ότι θα την υπερψηφίσουν, ενώ στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται να κινείται και το Ποτάμι.

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση, αναφέρονται τα εξής:

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην έρθει άμεσα για ενημέρωση, συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή η συμφωνία επέκτασης της δανειακής σύμβασης - μνημονίου, που υπέγραψε η κυβέρνηση. Τα προσχήματα που χρησιμοποιεί για να αποφύγει την αυτονόητη αυτή υποχρέωση, έχουν μοναδικό στόχο να κρύψουν από το λαό ότι η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεσμεύεται για τη διατήρηση των υποχρεώσεων και των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου, αλλά υιοθετεί και παρόμοιες πρακτικές με τις προηγούμενες κυβερνήσεις για να τις επιβάλει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: