Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Κατάθλιψη: εγκέφαλος και Τύπος προσωπικότητας


Η κατάθλιψη θεωρείται η ψυχική ασθένεια της εποχής μας. Σύμφωνα με παγκόσμιες έρευνες 1 στους 4 εμφανίζει κάποια στιγμή στη ζωή του συμπτώματα κατάθλιψης. Η κατάθλιψη λένε οι ερευνητές μπορεί να συμβεί στον καθένα, σε οποιαδήποτε ηλικία, φύλο, κοινωνικό-οικονομική τάξη ή εθνικότητα. Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι τα αίτια της κατάθλιψης μπορεί να είναι βιολογικά, γνωσιακά, το φύλο, περιβαλλοντικά, η συνύπαρξη με άλλες ασθένειες ή και κληρονομικά.

Σύμφωνα με την έρευνα του Γ. Πασχαλίδη τα άτομα που είναι επιρρεπή στην κατάθλιψη λειτουργούν με το τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται αμυγδαλή, το κέντρο διαχείρισης και επεξεργασίας των συναισθημάτων και βρίσκεται στο μεταιχμιακό σύστημα. Η αμυγδαλή στα άτομα αυτά έχει αυξημένο όγκο, πυκνότερη συνδεσιμότητα και αυξημένη διεγερσιμότητα και είναι αναπτυγμένη σε σχέση με άλλα άτομα στα οποία είναι αδύναμη. 

Με κεντρική δομή την αμυγδαλή και συμπληρωματικές δομές τον προμετωπιαίο φλοιό, τον βρεγματικό φλοιό και τον έλικα προσαγωγίου τα άτομα με προδιάθεση για μείζωνα καταθλιπτική διαταραχή βιώνουν εσωτερικά σε υπερβολή τις θηλυκές/μητρικές ιδιότητες, τις οποίες εκφράζουν αναπόφευκτα στη συμπεριφορά τους. Επεξεργάζονται τις πληροφορίες με υπερβολική ανάλυση, τις «τεμαχίζουν» για να τις αποθηκεύσουν ώστε σιγά σιγά να τις ερμηνεύσουν, με στόχο πάντα να προβλέψουν το μέλλον και να αποφύγουν πιθανούς κινδύνους.
 
Όσον αφορά στη λειτουργία του εγκεφάλου, στα άτομα αυτά παρατηρείται έλλειψη σεροτονίνης εκ γενετής στον οργανισμό τους αλλά και δυσλειτουργία στους υποδοχείς ντοπαμίνης στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να μην εκλύεται η απαραίτητη ποσότητά της στον οργανισμό. Το καινοτόμο πόρισμα αυτής της έρευνας είναι ότι η ποσότητα ντοπαμίνης που «φυλακίζεται» στην αμυγδαλή οδηγεί σε καταθλιπτικά συμπτώματα όπως είναι η υπερβολική ανάλυση και σκέψη, η αναβλητικότητα, η αναποφασιστικότητα, η εσωστρέφεια, απομόνωση, η ανηδονία.

Με βάση την έρευνα του Γ. Πασχαλίδη μόνο ένας Τύπος προσωπικότητας μπορεί να παρουσιάσει αυτή τη ψυχική διαταραχή και τον έχει ονομάσει Β Τύπο. Τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας του Β Τύπου προσωπικότητας Πασχαλίδη είναι τα εξής: συναισθηματικός, υπομονετικός, συγκρατημένος, σκεπτικός, αντιδραστικός κυκλοθυμικός, παρατηρητικός με αυτοέλεγχο και στα λόγια και στις πράξεις, ρομαντικός, της προσφοράς, άνθρωπος του μέτρου (μετράει υπερβολικά κάθε ενέργειά του, αποφεύγει το ρίσκο, διακινδυνεύει εκ του ασφαλούς), διστακτικός στη λήψη αποφάσεων, προσανατολισμένος στην ασφάλεια, διπλωμάτης, με αναλυτικό λόγο, λεπτομερής στις περιγραφές.

Ξεκινάει πάντα κάνοντας έναν πρόλογο για να προετοιμάσει το συνομιλητή του και να μην τον στενοχωρήσει. Γεννημένος να υπηρετεί μπορεί να δυσανασχετεί αλλά πάντα σκέφτεται τους άλλους, δε ζητάει ποτέ και δυσκολεύεται να πάρει, νιώθει συχνά αδικημένος και παραπονιέται, σκέφτεται με αργά και διαδοχικά βήματα, επεξεργάζεται τα πάντα νοητικά.

Η λήψη αντικαταθλιπτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης στα άτομα του Β Τύπου προσωπικότητας Πασχαλίδη δεν είναι η κατάλληλη προσέγγιση στη θεραπεία τους επειδή μπορεί να τα οδηγήσει σε πολύ ακραίες συμπεριφορές μέχρι και στην απόπειρα αυτοκτονίας. Αυτό συμβαίνει λόγω της ταυτόχρονης υπερβολικής συγκέντρωσης σεροτονίνης και της ήδη μεγάλης ποσότητας ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Η αλλαγή στη βιοχημεία του εγκεφάλου οδηγεί σε αλλαγή της συμπεριφοράς του ατόμου με αποτέλεσμα να αποκτά πλέον και συμπτώματα νευρικότητας και πανικού, τα οποία ανήκουν σε άλλους Τύπους προσωπικότητας.

Το Μοντέλο Πασχαλίδη έρχεται να προσδιορίσει το «πώς» και το «γιατί» στη συμπεριφορά και το συναίσθημά μας και να μας δώσει την απαραίτητη αυτογνωσία, ώστε να καταλάβουμε ποιοι είμαστε και πώς σχετιζόμαστε με τους γύρω μας. Μας εξηγεί, πώς ο εγκέφαλός μας προσδιορίζει τη συμπεριφορά μας και τη βιολογία του σώματός μας και στη συνέχεια, το πώς μπορεί η σκέψη τώρα να χτίσει τα δυνατά και να σβήσει τα αδύναμα σημεία της προσωπικότητας. Στο βιβλίο «Εθισμός της σκέψης, Ιός της δυστυχίας» του Γ.Πασχαλίδη αναλύεται η εκτενής έρευνα του και δίνονται οι λύσεις για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών διαταραχών. G. Paschalidis, Stathopoulou, A. «The model of the three human personality types: a unique tool for the understanding of the individual differences in the teaching-learning process», Proceedings of 5th International Conference of Education, Research and Innovation, Madrid, 2012 pp. 2050-2059

G. Paschalidis, Stathopoulou, A.»Genetically determined differences of the three structures of limbic brain system determine three distinctive and unique personality types: a special key for understanding connection between brain function and its plasticity with health prevention», Proceedings 18th International Neuroscience and Biological Psychiatry Conference «Stress and Behavior», New Orlean, 2012, pp. 22-23

G.Paschalidis, Stathopoulou, A. “Individual Differences in Presentation of Anxiety and Affective Disorders Predict Genetically Determined Differences of Brain Limbic System: The Three Human Personality Type Model as a Guide for Clinicians and Researchers”, Presentation Abstracts of World Congress of Psychiatric Genetics, Hamburg, 2012, pp. 130
Paschalidis, George. A Novel Discovery opening new pathways to health prevention in Extreme Environmental Conditions: The Model of three unique Human Personality Types and three differentiated types of brain and body function, 8th International Conference of Association of Aerospace, Sea, Extreme and Ecological Medicine of Russia, March 26-29 2013. http://georgepashalidis.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: