Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Παρέμβαση της Μαρίας Νικολάρα, στην συνεδρίαση της Οικ. Επιτροπής, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Συνεδρίασε χτες η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με θέμα τη λήψη απόφασης για την προσφυγή της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κατά της Π.Ν.Π της κυβέρνησης με θέμα «κατεπείγουσα ρύθμιση για την μεταφορά ταμειακών διαθέσιμων των φορέων των φορέων της Γενικής Κυβέρνηση προς επένδυση στην ΤτΕ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε γραπτή εισήγηση ούτε κατά τη συνεδρίαση, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι το θέμα έρχεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μετά τις τελευταίες εξελίξεις και μετά από εισήγηση της περιφερειάρχη, προκειμένου η οικονομική ως αρμόδιο όργανο να πάρει απόφαση για λήψη ένδικων μέσων.

Η περιφερειακή σύμβουλος με την παράταξη Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, Μαρία Νικολάρα, έθεσα αρχικά πέντε ερωτήματα:


«1. Πόσα είναι τα ταμειακά διαθέσιμα της περιφέρειας και πού είναι κατατεθειμένα;

2. Ποιο ακριβώς είναι το επιτόκιο που αυτή τη στιγμή παίρνει η περιφέρεια γι’ αυτές τις καταθέσεις;

3. Ποιες είναι οι ανάγκες της περιφέρειας (για το επόμενο 15ήμερο αλλά και για τους επόμενους δύο μήνες);

4. Με ποιο ακριβώς τρόπο ζημιώνεται (ή πρόκειται να ζημιωθεί) η περιφέρεια από την μεταφορά των ταμειακών της διαθεσίμων στην ΤτΕ;

5. Τι ακριβώς "φοβάστε " ότι θα συμβεί, με την μεταφορά των διαθεσίμων στην ΤτΕ;»

Από τις απαντήσεις που δόθηκαν προκύπτουν τα εξής:

Τα συνολικά διαθέσιμα της περιφέρειας είναι 9.760.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.045.000 είναι κατατεθειμένα σε εμπορικές τράπεζες και 1.715.000 στην ΤτΕ. Οι καταθέσεις στις εμπορικές τράπεζες λαμβάνουν επιτόκιο 3,1% στη Χίο και 3% στη Λέσβο.

Στην τοποθέτησή της, μεταξύ άλλων, η Μαρία Νικολάρα σημείωσε τα εξής:

«Μου προκαλεί εντύπωση η σπουδή με την οποία κληθήκαμε σήμερα, τηλεφωνικά κατ’ αρχάς και χωρίς εισήγηση, σε κατεπείγουσα συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, μάλιστα, και όχι στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να συζητήσουμε για την άσκηση προσφυγής κατά της Π.Ν.Π, λες και οι άλλες παρατάξεις που εκπροσωπούνται εδώ δεν θα έπρεπε να πάρουν θέση. Η αρχική μου εντύπωση επιβεβαιώνεται απ το γεγονός ότι στο τραπέζι έρχονται πολλά ερωτήματα και είναι κατανοητή η αγωνία όλων, αλλά δεν υπάρχουν απαντήσεις γιατί δεν υπήρχε η κατάλληλη προετοιμασία για τη συζήτηση.

Οι περισσότεροι εδώ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις Π.Ν.Π, άποψη που συμμερίζομαι. Όμως είναι άλλο να μιλάμε για Π.Ν.Π που κόβουν μισθούς και συντάξεις και βυθίζουν μια ολόκληρη χώρα στη φτώχεια και άλλο μια Π.Ν.Π που υποχρεώνει τους φορείς της γενικής κυβέρνησης και τους ΟΤΑ να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών καταθέσεων τους σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, Για να χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί για την έκδοση repos, δηλαδή τίτλων βραχυπρόθεσμου (έως 15 ημέρες) δανεισμού του κράτους.

Για τη συνέχεια, κάντε "κλικ" πιο κάτω:



Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών τους αναγκών για το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς και τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από τους ανωτέρω φορείς στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι αυτή η ρύθμιση αναφέρεται σε φορείς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δανείζεται για μία χρονική περίοδο ως και 15 ημέρες ποσά τα οποία οι φορείς δεν έχουν ανάγκη.

Να σημειωθεί επίσης ότι στην περίπτωσή μας, για Λέσβο και Χίο, τα επιτόκια είναι περίπου 3% σε άλλες όμως περιπτώσεις τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%. Στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%. Με πρόσφατη επίσης, τροπολογία της κυβέρνησης, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο.

Να σημειώσουμε, μάλιστα, εδώ ότι τη δυνατότητα αυτή (όχι την υποχρέωση) έχουν και τα ασφαλιστικά ταμεία ή άλλοι φορείς που εξαιρούνται με την ΠΝΠ, αν θέλουν μεγαλύτερη απόδοση στα ταμειακά τους διαθέσιμα.

Γιατί, λοιπόν, αυτή η σπουδή; Τι είναι αυτό που φοβάστε κ. συνάδελφοι της Περιφερειακής Αρχής; Μήπως θέλετε να προλάβετε να καταθέσετε προσφυγή πριν από τον κ. Μπακογιάννη που το έχει ήδη προαναγγείλει;

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις σας απέναντι στα μνημόνια που έφεραν σε δεινή θέση την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Ποιες οι αντιδράσεις της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής και της προηγούμενης μείζονος αντιπολίτευσης απέναντι στο PSI, και το κούρεμα των αποθεματικών των νοσοκομείων που λειτουργούν στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου; Πού είναι η τότε προσφυγή σας στο ΣτΕ; Μήπως πίσω από αυτή τη σπουδή υποκρύπτονται πολιτικές σκοπιμότητες και επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος; Όταν μάλιστα αυτή η πρακτική εφαρμόζεται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα η Μεγ. Βρετανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, με κυβερνήσεις που δεν συγγενεύουν ιδεολογικά με την ελληνική, αλλά αποκλειστικά και μόνο γιατί πρόκειται για μια πρακτική που αφορά στην καλύτερη διαχείριση των χρημάτων των οργανισμών.

Μήπως όμως ενοχλεί την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η κίνηση αυτή που δίνει στο ελληνικό δημόσιο, αυτό το ίδιο που επιχορηγεί μέσω του κρατικού προϋπολογισμού τους ΟΤΑ, τη δυνατότητα να αντλεί, όταν χρειάζεται, προσωρινή ρευστότητα – από χρήματα του ίδιου του κράτους, ώστε να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του, έναντι πρωτίστως των ίδιων των Ελλήνων πολιτών; Ή μήπως επιθυμεί να πληρώνει η γενική κυβέρνηση μεγαλύτερο επιτόκιο δανεισμού στις εμπορικές τράπεζες για να δανειστεί τα χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου (που έχουν ως ταμειακά διαθέσιμα στις τράπεζες);

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης - διά στόματος του υφ. Οικονομικών, κ. Μάρδα, ως απάντηση σε ερώτηση της κ. Γεννηματά, αφενός μεν “τα συγκεκριμένα κεφάλαια είναι άμεσα διαθέσιμα στα υπόψη νομικά πρόσωπα και ασφαλιστικούς φορείς, ενώ σε περίπτωση μη έγκαιρης ή ολοσχερούς εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου, το νομικό πρόσωπο έχει απευθείας αξίωση αποζημίωσης εναντίον του αφετέρου η ενέργεια αυτή ουδόλως πλήττει την ανεξαρτησία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.

Γι’ αυτό το λόγο σκέφτομαι ότι η Περ. Αρχή Πελοποννήσου συμφωνεί με την Π.Ν.Π. και σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι “δεν είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία λαμβάνεται από την ελληνική κυβέρνηση και στοχεύει στο να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την επίτευξη λύσης”.

Αξιοποιώντας τα θετικά αυτής της ενέργειας, μεταξύ πολλών φορέων που έχουν καταθέσει τα διαθέσιμά τους, και η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ έχει καταθέσει διαθέσιμα ύψους 450 εκατ. και εκταμίευσε πρόσφατα από την ΤτΕ 150 εκατ. χωρίς κάποιο πρόβλημα

Σας καλώ να ανακαλέσετε τις σκέψεις για άσκηση προσφυγής, καθώς και αυτού του είδους τα πολιτικά και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Είμαι σίγουρη ότι θα έχουμε την ευκαιρία να αποδείξουμε την ευαισθησία μας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κάποια άλλη ουσιαστική για τους πολίτες του Β. Αιγαίου περίπτωση και όχι σε μια πολιτικά κατευθυνόμενη όπως η παρούσα. Σας καλώ, λοιπόν, να αποσύρεται την πρόταση και να μην μπει η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σ’ αυτό το παιχνίδι. Άλλωστε, είναι σε εξέλιξη οι διεργασίες στην ΕΝΠΕ και αυτό που θα είχε ενδιαφέρον είναι η απάντηση των ερωτημάτων από την κυβέρνηση, με την οποία θα πρέπει να συναντηθούν οι περιφερειάρχες και το όργανο».

Μετά την επιμονή για συνέχιση της συνεδρίασης η Μαρία Νικολάρα αποχώρησε κάνοντας την εξής δήλωση: «Επειδή δεν έχουν απαντηθεί τόσο τα δικά μου ερωτήματα όσο και των συναδέλφων, άρα το θέμα δεν έχει εξαντληθεί και επειδή διαπιστώνω ότι υπάρχουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση φωνές, όπως της περιφέρειας Πελοποννήσου ή Αττικής και άλλες που ακόμα δεν γνωρίζουμε, οι οποίες είμαι σίγουρη ότι έχουν τις ίδιες με μας ανησυχίες αλλά παίρνουν διαφορετική θέση, αποχωρώ γιατί με την παρουσία μου θα νομιμοποιήσω μια απόφαση στην οποία εγώ και η παράταξή μου είμαστε αντίθετοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: