Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Κίνδυνος καταστροφής της φετινής ελαιοπαραγωγής


α) Μόλις την Πέμπτη η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε την διενέργεια Ανοιχτού Διεθνούς Διαγωνισμού για την δακοκτονία στη Λέσβο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει απαράδεκτη, απελπιστική καθυστέρηση στη διαδικασία της δακοκτονίας για την φετινή ελαιοπαραγωγή. Πράγματι, παίρνοντας υπόψη ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού θα γίνει γύρω στις 20 Απριλίου και θα κρατήσει 40 ημέρες, φθάνουμε στις αρχές Ιουνίου. Πρέπει, όμως, να περάσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Διαδικασία δηλ. που θα πάρει περίπου 1,5-2 μήνες, τουλάχιστον. Έτσι φθάνουμε στα μέσα με τέλη Ιουλίου.

Αν υπάρξει και κάποια ένσταση φθάνουμε «αισίως» στα μέσα Αυγούστου. Είναι όμως γνωστό ότι αν δεν γίνει ο πρώτος ψεκασμός αρχές με μέσα Ιουνίου, το αργότερο, ο δάκος φουντώνει και είναι αδύνατη η καταπολέμησή του. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα φέτος που είχαμε πολλές βροχοπτώσεις και τα χόρτα κάτω από τις ελιές (εκτροφεία του δάκου) έχουν θεριέψει. Δηλαδή, με τη παρούσα καθυστέρηση, χάνεται η παραγωγή!!!

Να σημειωθεί ότι πέρυσι ο διαγωνισμός είχε ολοκληρωθεί στις 10 Απριλίου αλλά και πάλι ο πρώτος ψεκασμός έγινε καθυστερημένα. Μπορούμε να φανταστούμε τι θα γίνει φέτος που η διαδικασία του διαγωνισμού δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.

Η δικαιολογία ότι στις 15 Απριλίου δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο τρόπος διεξαγωγής του διαγωνισμού, μπορεί να ευσταθεί και να μεταθέτει την ευθύνη στην Κυβέρνηση, αλλά δεν θα αποφύγει την καταστροφή της ελαιοπαραγωγής λόγω μεγάλης καθυστέρησης, όπως προαναφέρουμε.

Η μόνη λύση συνεπώς είναι να γίνει η δακοκτονία από την Περιφέρεια για να αποφευχθεί αυτή η χρονοτριβή του διαγωνισμού και η απώλεια της σοδειάς. Έτσι εξάλλου γινόταν μέχρι το 2011 και έτσι πρέπει, από κάθε άποψη και όπως χρόνια τώρα προτείνουμε, να γίνεται. Εξάλλου το προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο είχε πάρει τέτοια απόφαση αλλά δεν την εφάρμοσε.

Πιστεύουμε ότι αυτή η λύση είναι απολύτως ρεαλιστική, δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχει το ειδικευμένο προσωπικό και η Περιφέρεια διαθέτει τον σχετικό εξοπλισμό. Φυσικά, είναι βέβαιο ότι τα χρήματα που διαθέτει ο προϋπολογισμός (1.120.000 ευρώ, δηλ. 5 λεπτά το δέντρο) είναι ελάχιστα για να γίνει σωστή προστασία της ελαιοπαραγωγής από τον δάκο, Αυτό όμως ισχύει, ακόμη περισσότερο. αν αναληφθεί από ιδιώτη ο οποίος θα έχει και το εργολαβικό κέρδος.

β) Επιβάλλεται να διεκδικήσουμε τουλάχιστον διπλασιασμό του προϋπολογισμού για την δακοκτονία, ο οποίος μειώθηκε σε σχέση με τον περυσινό κατά 10% περίπου, που και αυτός ήταν ακόμη χαμηλότερος από αυτόν του 2013 κ.ο.κ. Αν δε τον συγκρίνουμε με αυτόν του 2009 θα διαπιστώσουμε περίπου υποτριπλασιασμό. Υπενθυμίζουμε ότι ο παραγωγός πληρώνει, τόσο κατά την διαδικασία παραγωγής όσο και πώλησης του ελαιολάδου μια, συνεχώς αυξανόμενη, μάλιστα, εισφορά για την δακοκτονία. Πόσα είναι αυτά τα χρήματα και πού πάνε;

γ) Επιβάλλεται η Περιφέρεια, να προβεί σε κάθε αναγκαία ενέργεια προς πάσα κατεύθυνση για να εξασφαλίσει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει η ίδια την δακοκτονία. εκτιμώντας την τεράστια σημασία του θέματος, δεδομένου ότι το ελαιόλαδο είναι η βασική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους του νησιού μας και ότι δεν είναι δυνατό, για οποιονδήποτε λόγο, να χαθεί η σοδειά και μάλιστα στις σημερινές συνθήκες εξαθλίωσης.

 Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλης χρονοτριβής για ένα τέτοιο κεφαλαιώδες ζήτημα. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: αν η Περιφέρεια και η Κυβέρνηση επιμείνουν στη διαδικασία του διαγωνισμού, συνειδητά πλέον οδηγούν τη Λέσβο στην απώλεια της φετινής σοδειάς. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση καλούμε το Λεσβιακό λαό να κινητοποιηθεί.

Η Λαϊκή Συσπείρωση απηύθυνε για το θέμα αυτό επιστολή στον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής και ζήτησε από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου να φέρει άμεσα το θέμα για συζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: