«Και οι δανειστές της Ελλάδας αναζητούν κάποιες υποχωρήσεις από τη χώρα σας ώστε να προχωρήσουν στην συμφωνία» τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο Νομπελίστας Οικονομίας Πολ Κρούγκμαν, μιλώντας για τις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις. Στη συνέχεια, είχε συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Προκόπη Παυλόπουλο.
«Η πολιτική αυστηρής λιτότητας στην Ελλάδα πρέπει να τερματιστεί» επανέλαβε ο Αμερικανός οικονομολόγος. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κρατήσει τις κόκκινες γραμμές που αφορούν τον τερματισμό της αυστηρής λιτότητας, όπως νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα έκανε πολύ μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας με πολύ μεγάλες θυσίες.Η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος θα πρέπει πλέον να επιτευχθεί, χωρίς νέα δημοσιονομική προσαρμογή, πρόσθεσε, αλλά μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Αναφερόμενος ειδικότερα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής κ.λπ. ο νομπελίστας οικονομολόγος επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται πάντα άμεσα αποτελέσματα και σημασία έχει η εφαρμογή τους. Η ελληνική οικονομία έχει παρουσιάσει πρόοδο, αλλά η πολιτική αυστηρής λιτότητας δεν έχει αναδείξει την πρόοδο αυτή, είπε.
Ερωτηθείς τέλος για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, είπε πως μπορεί σήμερα να έχουν υψηλό ρίσκο, αλλά εάν κλείσει η συμφωνία θα έχουν τελικά πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις από ότι σε άλλες χώρες, που κυμαίνονται σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα.
Στη συνέχεια, ο Πολ Κρούγκμαν μετέβη στο Προεδρικό μέγαρο, για τη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ ακολούθησε η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.
Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωπαιϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, εξέφρασε ο κ. Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τον νομπελίστα οικονομολόγο. «Η Ελλάδα είναι προσανατολισμένη στην παραμονή της στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη. Θα μείνει στην Ευρωζώνη και οι θέσεις και οι απόψεις σας, ιδίως στο τελευταίο σας βιβλίο «Τέλος στην ύφεση τώρα», μας βοηθούν προκειμένου με τους εταίρους μας να τροποποιήσουμε συγκεκριμένα σημεία του προγράμματος που μας έχει επιβληθεί. Ώστε με τις αλλαγές αυτές να βγούμε επιτέλους στις αγορές και να εξασφαλιστεί η αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας», είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Πολ Κρούγκμαν,
ο οποίος τον ευχαρίστησε για τα ευγενικά του λόγια. «Είναι ίσως υπερβολικά. Είμαστε, όμως, σε ένα σημείο καμπής κι εδώ και στην Ευρώπη. Γίνονται κινήσεις προς την κατάλληλη κατεύθυνση και θεωρώ ότι υπάρχει μια ευκαιρία, υπάρχει μια πιθανότητα, να κινηθούμε προς τα μπρος επιτέλους. Κι εγώ, βεβαίως, προσυπογράφω κι επικροτώ τη δουλειά σας συνολικά και τις σκληρές προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα» σημείωσε.
Λίγο αργότερα, ο Πολ Κρούγκμαν πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, όπου είπε στον πρωθυπουργό ότι δεν... ζηλεύει τη θέση στην οποία βρίσκεται. «Στη θεωρία τα πράγματα είναι πιο εύκολα απ’ ό,τι είναι στην πράξη», του απάντησε χαμογελώντας ο Αλέξης Τσίπρας.
Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, ενώ τον κ. Κρούγκμαν συνόδευε ο Γεράσιμος Αρσένης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ADGI-INERPOST), που έφερε στην Ελλάδα τον Αμερικανό οικονομολόγο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου