Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Η ALΡHA BANK πρέπει να πληρώσει



ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ALΡHA BANK ΠΡΕΠΕΙ NA ΠΛΗΡΩΣΕΙ!


ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΟΣΑ ΧΑΡΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ!

Πρέπει κάποτε να επιστρέψει στους ασφαλισμένους των Ταμείων τα τεράστια ποσά που έχει επωφεληθεί από την ολοκληρωτική εξαγορά του πάλαι ποτέ δεύτερου μεγαλύτερου Τραπεζικού Ομίλου της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ Τράπεζας.

Ü 1999: Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια της πολιτικής των αναδιαρθρώσεων – ιδιωτικοποιήσεων των Τραπεζών αποφασίζει την αποδυνάμωση του Ομίλου της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ και προχωράει στην πώληση της θυγατρικής ΙΟΝΙΚΗΣ Τράπεζας (κατείχε το 67% του μ.κ.) στην ΑLPHA BANK έναντι 270 δις δραχμών, ποσού που αντιστοιχούσε (σύμφωνα με δημοσιεύματα της περιόδου) στο 1/3 της πραγματικής της αξίας. Από το τίμημα, τα 180 δις δραχμές περίπου κατευθύνθηκαν στο χρηματιστήριο για τη στήριξη (!) της μετοχής της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ και τα σχέδια για την ανάπτυξή της ενταφιάστηκαν.

Ü 2004: Παραμονές εκλογών δημοσιεύεται (ΦΕΚ 402 Α/27.02.2004) απόφαση των υφυπουργών οικονομίας Ν. Φαρμάκη και Εργασίας Ροβ. Σπυρόπουλου (Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) για την ένταξη του Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού της Ιονικής Λαϊκής (ΤΑΠΙΛΤ) στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση μειώνεται η εισφορά της ALPHA BANK από 24,80% σε 19,10% από 01.06.2007 και από 01.01.2008 σε 13,33%, και το όφελος για την ALPHA BANK εκτινάσσεται στο 11,47% επί της μισθοδοσίας, ενώ παραγράφονται και οι υποχρεώσεις της προς τον Κλάδο Πρόνοιας. Η ηγεσία της Ν.Δ. είχε καταγγείλει δημόσια τη ρύθμιση αυτή «ως σκάνδαλο ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ», όμως με την ανάληψη της κυβέρνησης λίγες μέρες αργότερα έθεσε το ζήτημα στο συρτάρι!

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ δεν είχε στόχο την βελτίωση του ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων, ούτε την ένταξη τους σε ένα ενιαίο ασφαλιστικό φορέα, αλλά να υλοποιηθεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και ξεπουλήματος των υπό δημόσιο έλεγχο Τραπεζών και να απαλλαγεί η ΕΜΠΟΡΙΚΗ από το «βαρίδι του ασφαλιστικού» και να διευκολυνθεί η πώλησή της.

Ü 2005-2006: Με τις οδηγίες του ΥΠΟΙΚ (κ.Αλογοσκούφης) συνέταξαν ειδική οικονομική μελέτη που υποεκτιμούσε σημαντικά τις υποχρεώσεις της Τράπεζας απαλλάσσοντάς την από εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (Ν.3371/2005 &ν.3455/18-4-2006).

Κατήγγειλαν όλες τις Συμβάσεις μεταξύ Τράπεζας και Συλλόγου (κ.Προβόπουλος) που δέσμευαν τη Τράπεζα για την εγγύηση καταβολής εις το διηνεκές όλων των συντάξεων όπως προσδιορίζονταν από το Καταστατικό του ΤΕΑΠΕΤΕ. Η εισφορά της Τράπεζας προσδιορίστηκε (Ν.3455/18-4-2006) σε δέκα (10) ετήσιες δόσεις. Για την ΕΜΠΟΡΙΚΗ και την ΠΕΙΡΑΙΩΣ η ετήσια δόση συν οι τόκοι ανέρχεται στα 42.955.963 € και 5.972.858 € αντίστοιχα. Η καταβολή των δόσεων άρχισε από τον Ιανουάριο 2005 και η τελευταία κατεβλήθη τον Ιανουάριο 2014.

Ü 2007: Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε με την υποχρεωτική υπαγωγή των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΤΑΠ-ΤΠ της Alpha Bank στο ETAT (Ν.3620/11-12-2007) χαρίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια στους μεγαλομετόχους της. Η εισφορά της Τράπεζας συν τους τόκους προσδιορίστηκε να καταβληθεί σε 10 ετήσιες δόσεις των 67.280.670 ευρώ. Η τελευταία θα καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2017.

Επρόκειτο για μια σκανδαλώδη παρέμβαση της Κυβέρνησης της Ν.Δ. υπέρ των οικονομικών συμφερόντων των Τραπεζιτών σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και συνταξιούχων και αποδέσμευσης των Τραπεζών από την εγγύηση καταβολής των συντάξεων εις το διηνεκές. Απάλλαξαν τις Τράπεζες από εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, διέλυσαν τα Επικουρικά Ταμεία, μετακύλησαν το μισθολογικό κόστος στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ü 2007-2012: Με το «Σχέδιο ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας» η Crédit Agricole συνέχισε το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου και κατά το διάστημα 2007-2012 αποχώρησαν από την ΕΜΠΟΡΙΚΗ πάνω από 3.000 άτομα και μετακύλησε τεράστιο μισθολογικό κόστος στις συνταξιοδοτικές δαπάνες του ΕΤΑΤ.

Ü 2013-2014: Την 01/02/2013 μεταβιβάστηκε το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ από την Crédit Agricole στην ΑLPHA BANΚ και την 28/06/2013 έγινε η συγχώνευση των δυο Τραπεζών με την απορρόφηση της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ από την ΑLPHA BANΚ με τίμημα 1 ευρώ! Ταυτόχρονα έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο εξόντωσης του Προσωπικού της πρώην ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ (μείωση μισθών 20%-40%, υποβαθμίσεις, μεταθέσεις, εκβιασμοί κ.ά.) και οδήγησαν στην «εθελούσια» έξοδο 2200 άτομα (Σεπ-Δεκ.2014) και επιβάρυναν με τεράστια ποσά τις συνταξιοδοτικές δαπάνες του ΕΤΑΤ. Οι δαπάνες αυτές μεγεθύνονται ακόμη παραπάνω από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, διότι μετατίθεται, αντίστοιχα, ο συσχετισμός των συντάξεων.

Για τη συνέχεια, κάντε "κλικ" πιο κάτω:

Μετά και τις αλλεπάλληλες μειώσεις των μνημονιακών νόμων των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, οι συνταξιούχοι του ΕΤΑΤ κινδυνεύουν εντός 2-3 ετών να μείνουν χωρίς σύνταξη.

Μπροστά στον κίνδυνο, οι συνταξιούχοι οι προερχόμενοι από το ΤΕΑΠΕΤΕ, να μείνουν χωρίς σύνταξη, διότι οι ετήσιες δόσεις της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ τελείωναν, ο Υπουργός Εργασίας (κ.Βρούτσης) μεταφέρει το ΕΤΑΤ ως προς την Επικουρική σύνταξη στο ΕΤΕΑ και μετατρέπει τη διαχείριση του ΕΤΑΤ από ξεχωριστό ανά Τράπεζα λογαριασμό σε ενιαίο λογαριασμό. Κατά της απόφασης έχει προσφύγει στο Σ.τ.Ε. ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank, η οποία θα συζητηθεί το Σεπτέμβριο 2015. Εάν δικαιωθεί οι συνταξιούχοι του ΕΤΑΤ οι προερχόμενοι από το ΤΕΑΠΕΤΕ και ευρισκόμενοι ακόμη στο προσυνταξιοδοτικό κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς σύνταξη.

Τα οφέλη που προκύπτουν για την ΑLPHA BANΚ είναι προφανή ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς και προφανείς είναι οι απώλειες των ασφαλιστικών Ταμείων από την αποστέρηση των εισφορών και τις δαπάνες που επιβαρύνθηκαν από τη μετακύληση του μισθολογικού κόστους στα Ταμεία.

Πέραν των παραπάνω πρέπει να προσθέτουμε και τα 4,2 δις € που δαπανήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση της ΑLPHA BANΚ, με τα οποία επιβαρύνθηκε ο ελληνικός λαός.

Το πρόβλημα αφορά όλους τους ασφαλισμένους (εργαζόμενους και συνταξιούχους) των ασφαλιστικών Ταμείων, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ, ΤΑΠΙΛΤ, ΕΤΑΤ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ και ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ. Η αγωνιστική ενότητα και διεκδίκηση των απωλειών των Ασφαλιστικών Ταμείων είναι αναγκαία όσο ποτέ. Διαχωρισμοί και διασπαστικές κινήσεις δεν βοηθούν τον αγώνα μας.

Η εκπόνηση της ειδικής οικονομικής μελέτης για την εθελούσια έξοδο των 2.200 ατόμων έχει δρομολογηθεί από το ΥΠΟΙΚ (ΑΔΑ: 6ΤΥ2Η-Ξ1Π) και έχει ζητηθεί από τον Αν. Υπ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων με επιστολή (Δελτίο Τύπου 22-04-2015) προς τον Υπ. Οικονομικών η εκπόνηση της ειδικής οικονομικής μελέτης για την αποχώρηση των 3.000 ατόμων του προσωπικού της πρώην Εμπορικής.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Ø ΝΑ ΕΚΠΟΝΗΘΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

Ø ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ Η ΑLPHABANΚ ΣΤΟ ΕΤΑΤ

Ø ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΑΤ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ


ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΗΣ ΕΑΣ.Σ


Ακριβόπουλος Κώστας Βόλος


Αναγνωστόπουλος Γιάννης Αθήνα


Αναγνώστου Αλεξάνδρα (Άντα) Αθήνα


Αναστασίου Ρίτσα Αθήνα


Ανδρικόπουλος Παρασκευάς (Πάρις) Αθήνα


Αργύρη Άννα Αθήνα


Αυγερινού Άντα Αθήνα


Βαμβακούρη Φρατζέσκα Αθήνα


Βιτωράτου Ιωάννα Αθήνα


Βλαβιανού Μαρία Αθήνα


Βόκολος Θανάσης Ξάνθη


Γαρεφαλάκης Θεοδόσης Σητεία


Γιακουμέλου Μίνα Αθήνα


Γιαννούσης Κώστας Έδεσσα


Γκαβαλιζούδη Φιλιώ Αθήνα


Γκιούλος Λουκάς Ναύπακτος


Γρηγοριάδου Κλεονίκη (Κλαίρη) Θεσσαλονίκη


Δασκαλάκης Γιώργος Ηράκλειο


Δελβερούδης Βαγγέλης Χανιά


Δέλκος Νίκος Αθήνα


Δουλφής Γιάννης Αθήνα


Ευαγγέλου Αγγελική Αθήνα


Ζάχου Μαρία Αθήνα


Ζιάκα Ιωάννα Αθήνα


Θεοδόση Αυγή Αθήνα


Θεοφυλάκτου Μαρία Αθήνα


Καγκελάρης Παναγιώτης Αθήνα


Κακουλίδης Κυριάκος Αθήνα


Καλλίνος Βαγγέλης Λάρισα


Καμπρης Χρήστος Πάρος


Καναλουπίτης Κωνσταντίνος Πάτρα


Κανελλοπούλου Αναστασία Αθήνα


Καραμπουλα Παγώνα (Πέγκυ) Αθήνα


Κατσαλής Γιώργος Βόλος


Κελαϊδάκη Μαρία Αθήνα


Κελίδης Ιωάννης Αθήνα


Κεχρή Ντίνα Θεσσαλονίκη


Κοζής Νίκος Αθήνα


Κολιάφα Ασημίνα Αθήνα


Κορδονίδης Λάζαρος Βέροια


Κορίζη Ελένη Αθήνα


Κορφιάτη Άννα Αθήνα


Κούβελα Φωτεινή Αθήνα


Κούστα Πιπίνα Κέρκυρα


Κουτσούμπα Ρούλα Αθήνα


Κουφογεωργας Γιώργος Αθήνα


Κώτση Ελένη Αθήνα


Λάιος Γιάννης Αθήνα


Λαμπράκης Ιωάννης Αθήνα


Λαμπρινός Παναγιώτης Αθήνα


Λαναρά Ευτέρπη (Πέπη) Θεσσαλονίκη


Λάσκαρη Ειρήνη Αθήνα


Λάσκου Σωτηρία Αθήνα


Λυκουργιώτης Γιάννης Αθήνα


Μαργαρίτης Μάκης Αθήνα


Μαρινοπούλου – Χατζηδάκη Κατερίνα Αθήνα


Μαρκουλάκη Νεκταρία Αθήνα


Μαυραγκάς Αντώνης Αθήνα


Μαστροπαύλος Γιώργος Σητεία


Μελέτης Γεώργιος Αθήνα


Μελισσουργός Κώστας Αθήνα


Μήλιου Ελένη Αθήνα


Μήτσιου Αγγέλικα Αθήνα


Μιχαλόπουλος Διονύσης Αθήνα


Μιχαλοπούλου Γεωργία Αθήνα


Μίχου Λιάνα Αθήνα


Μουρατίδης Δημήτρης Νάουσα


Μπάτης Παναγιώτης Δράμα


Μυλωνά Μαρία Αθήνα


Νικολάου Σοφία Βόλος


Νταβιώτου Ελένη Αθήνα


Ξανθόπουλος Κώστας Θεσσαλονίκη


Παναγέα – Σιάχου Σταυρούλα Αθήνα


Παπαδογιάννης Μιχάλης Αθήνα


Παπαδοπούλου Μαρία Αθήνα


Παπαθανασίου Μαρία Αθήνα


Παπαναούμ Γιάννης Θεσσαλονίκη


Παπανδρέου Σαπφώ Αθήνα


Πετροπουλάκη Πόλα Αθήνα


Πιστέλα Πωλίνα Αθήνα


Πράτανος Απόστολος Θεσσαλονίκη


Πρατικάκης Στέλιος Ηράκλειο


Σαβρανάκης Γεώργιος Αθήνα


Σαμαράς Θόδωρος Θεσσαλονίκη


Σιδερέας Κώστας Αθήνα


Σκαμνάκης Γιώργος Μολάοι Λακωνίας


Σουλελέ Γεωργία Αθήνα


Σούρρα Ελένη Αθήνα


Σπανοπούλου Λίλα Αθήνα


Στάμου Φρέντυ Αθήνα


Τοζίδης Γιώργος Θεσσαλονίκη


Τομαή Μαριάνθη (Μαρλέν) Αθήνα


Τριανταφύλλου Γιάννης Αθήνα


Τρίκας Κων/νος Αθήνα


Τρουπιώτης Θανάσης Αθήνα


Τσαρουχα Τασία Αθήνα


Τσιλεπώνης Στράτος Θεσσαλονίκη


Τσίλος Θόδωρος Αθήνα


Φάρκωνα Αγγελική Κως


Φλώρος Θανάσης Αθήνα


Φυκούρα Ζέλα Αθήνα


Χατζηνικολάου Νίκος Αθήνα


Χριστοδουλοπούλου Φωτούλα

Βάριανη Φωκίδας

Χρυσόπουλος Δημήτρης Λουτράκι Κορινθίας


e-mail: eas.syntaxiouhon@gmail.com

Facebook: ΕΑΣ.Σ Εμπορικής Τράπεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια: