Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη Σάμου


Στις 24/2/1994 η Βουλή των Ελλήνων με ομόφωνη απόφασή της ανακήρυξε τη 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο». Έτσι, την Κυριακή 24/5/2015 και στην Ενότητά μας πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής.

Η ιστορική αλήθεια είναι καθαρή και δεν επιδέχεται παρερμηνείες. Η γενοκτονία των Ελλήνων στον Πόντο υπήρξε το αποτέλεσμα της απόφασης των Τούρκων εθνικιστών για επίλυση του εθνικού προβλήματος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τη φυσική εξαφάνιση των γηγενών εθνοτήτων.
Αυτό συνέβη με εξαιρετικά οδυνηρό τρόπο: με τις γενοκτονίες των χριστιανικών λαών, Ελλήνων και Αρμενίων, με την υποχρεωτική έξοδο όσων επιβίωσαν και με τη βίαιη τουρκοποίηση των μουσουλμανικών εθνοτήτων. Από τους 700.000 χιλιάδες Ποντίους που ζούσαν ως το 1913 στον Πόντο περισσότεροι από 353.000 εξοντώθηκαν μέχρι το 1923.

Η σύνδεση του σύγχρονου Ελληνισμού με τη γνώση του ιστορικού παρελθόντος του –χωρίς εξωραϊσμούς και «συνωστισμούς», αλλά και χωρίς εξάρσεις φανατισμού- είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εθνική αυτογνωσία και την επιβίωσή του.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΑΜΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΡΑΚΑΖΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: