Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Κάλεσμα σε Παναιγιακή αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση


Εργαζόμενοι από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, άνεργοι, γυναίκες, συνταξιούχοι, νέοι και νέες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Τ.Γ του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και συμμετείχαν μαζικά στο συλλαλητήριο στον Εύδηλο Ικαρίας, 

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας χαιρέτισε η Πόπη Λάκκα, καλώντας όλες τις γυναίκες να οργανώσουν την πάλη τους για:

- Ουσιαστική προστασία της μητρότητας, της υγείας των γυναικών στους χώρους δουλειάς.

- Μόνιμη και σταθερή δουλειά με όλα τα εργασιακά & ασφαλιστικά δικαιώματα

- Αποκατάσταση επιδομάτων (τοκετού, μητρότητας κλπ)

- Απαγόρευση των απολύσεων εγκύων και άδειες μητρότητας ανάλογες με τις ανάγκες μητέρας & παιδιού.

- Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τη λαϊκή οικογένεια.

Από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Ικαρίας η Βιβή Τρύπα αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον χώρο της Παιδείας, δίνοντας έμφαση στο Ειδικό Σχολείο Καραβοστάμου (ΕΑΕ Ικαρίας) όπου αυτή τη στιγμή, με ευθύνη της διεύθυνσης εκπαίδευσης, υπάρχει αναστολή λειτουργιάς του νηπιαγωγείου και ζητώντας:


- την παύση αναστολής και την επαναλειτουργία του, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον για εγγραφές παιδιών.

- τη άμεση χαρτογράφηση των παιδιών με ιδιαιτερότητες, με σκοπό να μείνει ανοικτή η μοναδική δομή ειδικής αγωγής & εκπαίδευσης του νησιού.

- να δημιουργηθεί δευτεροβάθμια δομή για να έχουν όλοι ισες ευκαιρίες, να πάψουμε να βάζουμε τα παιδιά πίσω από κλειδωμένες πόρτες καθώς και

- μαζικούς κα μονίμους διορισμούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ και μέλος της διοίκησης του Σωματείου Αυτοαπασχολούμενων Βιοτεχνών Επαγγελματιών-Εμπόρων της Ικαρίας Μιχάλης Τσάκαλος καλώντας τους συναδέλφους να πυκνώσουν τις γραμμές του Σωματείου καθώς και τους εμπορικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται στο νησί να ενισχύσουν τις δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ που παλεύουν για να δυναμώσει ο διεκδικητικός αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός των αγώνων

Στην κεντρική ομιλία του συλλαλητηρίου από το μέλος της Τ.Γ του ΠΑΜΕ Ικαρίας & Φούρνων Αποστόλη Δημόπουλου τονίστηκε μεταξύ άλλων:

«..Το πινγκ πονγκ μεταξύ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της θεσμοτρόικας συνεχίζεται, με χαρτοπόλεμο που στοχεύει κατευθείαν στα κεφάλια των εργαζομένων, που ήδη στενάζουν από τους 100αδες εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου… Η κυβέρνηση εκβιάζει το λαό να διαλέξει ανάμεσα στη «Σκύλλα και Χάρυβδη», να διαλέξει το σχοινί που θα τον κρεμάσει!... Το σίγουρο είναι πως τον βαρύτατο λογαριασμό θα τον πληρώσει η λαϊκή οικογένεια, αφού εντός των τειχών της ΕΕ και των μονοπωλίων δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή λύση. Προχωράει από κει που σταμάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση τις ιδιωτικοποιήσεις, λιμανιών αεροδρομίων της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου… Από αυτήν την συγκέντρωση στέλνουμε μήνυμα σε κυβέρνηση, δανειστές και σε κάθε λογής παπαγαλάκια τους: Τέρμα πια στην κοροϊδία! Είμαστε έτοιμοι, αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας….

… Δεν αποδεχόμαστε το νέο μνημόνιο όπως και να το πουν! Δεν θα δουλεύουμε για ψίχουλα χωρίς ΣΣΕ, χωρίς κοινωνική ασφάλιση, χωρίς υγεία και παιδεία για τα παιδιά μας…

…Βαφτίζουν πατριωτισμό την χρεοκοπία του λαού για τα κέρδη των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και των βιομηχάνων. Μιλάνε για «περήφανο και έντιμο συμβιβασμό», όταν οι μόνοι που καλούνται να συμβιβαστούν είναι ο λαός σε ακόμη πιο βαθιά φτώχια και εξαθλίωση και με το νέο μνημόνιο. Για μας πατριωτισμός και υπερηφάνεια είναι ο κάθε μικρός και μεγάλος αγώνας στους χώρους δουλειάς, για την κοινωνική ασφάλιση, για τις ΣΣΕ, ενάντια στην απλήρωτη εργασία…

…Κανένας και καμιά να μην απογοητευτεί. Η μοιρολατρία είναι το όπλο των αφεντικών για να κρατούν στην φτώχεια τους εργάτες. Εμείς ξέρουμε ότι χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά. Εμείς έχουμε τη δύναμη. Εμείς έχουμε το δίκιο.

Σε όλους τους κλάδους, σε όλους τους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, ετοιμαζόμαστε για απεργιακή κινητοποίηση το επόμενο διάστημα.»

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον αγώνα που δίνουν οι ναυτεργάτες του πλοίου Μυτιλήνη (της εταιρείας ΝΕΛ) το οποίο βρίσκεται ακόμα στο λιμάνι Καρλοβάσου Σάμου ,με το πλήρωμα απλήρωτο εδώ και μήνες και πραγματοποιώντας επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Έναν αγώνα που έχει βρει αλληλεγγύη από το λαϊκό και συνδικαλιστικό κίνημα των νησιών μας. Το υπουργείο έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά.

Η εταιρεία τους έχει εγκαταλείψει πάνω από μισό μήνα, χωρίς ρεύμα, χωρίς τρόφιμα, χωρίς πετρέλαιο. Εξασφαλίζουν τη διαμονή τους και την διατροφή τους κάτω από τις πιέσεις των ίδιων, των ταξικών σωματείων τους και του ΕΚΣ. Η συντριπτική πλειοψηφία των ναυτεργατών του πλοίου έχει κάνει δήλωση εγκατάλειψης. Απαιτούν εδώ και τώρα να πληρωθούν. Να επισπευτούν οι διαδικασίες περί εγκατάλειψης και να εξασφαλίζεται όπως νόμιμα προβλέπεται η ενδιαίτησή τους.

Τέλος με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Σάμου και της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης διοργανώνεται την ΠΕΜΠΤΗ 18 ΙΟΥΝΗ Παναιγαιοπελαγίτικη κινητοποίηση ενάντια στην εγκατάσταση Νατοϊκής Βάσης στο Αιγαίο Μ’ αυτό τον τρόπο θα πραγματοποιηθεί μια αλυσίδα συγκεντρώσεων, ένα λαϊκό τείχος υπεράσπισης της εθνικής μας ανεξαρτησίας και κυριαρχίας. Μια ανθρώπινη αντιϊμπεριαλιστική – φιλειρηνική αλυσίδα από τη Λήμνο ως το Καστελόριζο που θα βροντοφωνάξει:

ΟΧΙ στα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για ΝΑΤΟϊκή βάση στο Αιγαίο.

Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΝΑΤΟ- Ε.Ε- ΗΠΑ.

Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών

Για την Ικαρία ορίζεται ως τόπος συγκέντρωσης η πλατεία Αγίου Κηρύκου, στις 8.30 μμ

Δεν υπάρχουν σχόλια: