Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

«Μαγγάνιο» το βιομέταλλο που βρίσκεται σε έλλειψη στους οξύθυμους, νευρικούς και επιθετικούς ανθρώπους


Μέσα σε χρονικό διάστημα δεκατριών ετών, ο καθηγητής Γιώργος Πασχαλίδης και η ερευνητική ομάδα του μελέτησαν πάνω από 10.000.000 άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι συγγενείς πρώτου βαθμού, ανεξαρτήτου εθνικότητας και φύλου. Ο αριθμός των εξεταζομένων από μια οικογένεια αγγίζει έως και τα 15 άτομα, (αδέρφια και οι οικογένειές τους). Εφαρμόστηκε η μέθοδος «από τη βάση προς τα πάνω», δηλαδή μέσα από κλινικές ομάδες έγινε ταυτοποίηση των χαρακτηριστικών προσωπικότητας των ασθενών. Oμαδοποιήθηκαν οι ασθένειες που εκδηλώνονται στα άτομα που εμφανίζουν κοινά χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Η ομαδοποίηση έδειξε πως υπάρχουν τρεις προσωπικότητες που παρουσιάζουν εκ γενετής προδιάθεση για έλλειψη συγκεκριμένων βιομετάλλων.

Υπάρχει ένας τύπος προσωπικότητας που παρουσιάζει έλλειψη μαγγανίου επειδή υπάρχει δυσκολία στην αφομοίωσή του από τον οργανισμό. Ο Τύπος αυτός είναι ο Α Τύπος Πασχαλίδη. Μεγάλη ποσότητα μαγγανίου εγκλωβίζεται στον κροταφικό λοβό, δομή του μεταιχμιακού συστήματος του εγκέφαλου. Τα κύτταρα του σώματος λόγω της έλλειψης του μαγγανίου δεν μπορούν να έλξουν την αναγκαία ποσότητα στον πυρήνα τους. Η έλλειψη μαγγανίου στα άτομα Α Τύπου δημιουργεί σύγχυση στον εγκέφαλο και εκείνος δίνει λανθασμένες πληροφορίες για τη διαχείριση του σιδήρου στον οργανισμό.

Η έλλειψη μαγγανίου έχει συσχετιστεί με την ύπαρξη επιληψίας και την εκδήλωση επιληπτικών κρίσεων. Πειραματική έρευνα σε ποντίκια έδειξε ότι αυτά που εμφάνιζαν έλλειψη μαγγανίου στο σώμα τους ήταν περισσότερο ευαίσθητα σε επιληπτικές κρίσεις σε σχέση με αυτά που είχαν επάρκεια μαγγανίου. Επίσης, έδειξε ότι τα ποντίκια τα οποία είχαν γενετική προδιάθεση στην επιληψία, εμφάνιζαν χαμηλότερα επίπεδα μαγγανίου στον εγκέφαλο. Σε συγκεκριμένες υποομάδες ανθρώπων με επιληψία έχει βρεθεί ότι έχουν χαμηλότερα επίπεδα μαγγανίου στο αίμα σε σχέση με μη επιληπτικούς της ομάδας ελέγχου. Επίσης, τα επίπεδα μαγγανίου στα άτομα με επιληψία αγνώστου αιτιολογίας ήταν χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που εμφάνιζαν επιληψία λόγω τραύματος ή ασθένειας. Το παραπάνω εύρημα, υποδεικνύει πιθανή γενετική σχέση ανάμεσα στην επιληψία και στο μη φυσιολογικό μεταβολισμό του μαγγανίου [Sotogaku N, Oku N, Takeda A. Manganese concentration in mouse brain after intravenous injection. J Neurosci Res. 2000;61:350-356.].

Πράγματι, τα ευρήματά της έρευνας έχουν δείξει ότι ο Α Τύπος είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε επιληπτικές κρίσεις.

Πηγή: Υγεία και Πρόληψη, 2016 Prof. Γιώργος Πασχαλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: