Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Το Ζητούμενο: Η Υγεία και η Ευτυχία

Του Στέλιου Μάνου

Πριν από κάποια χρόνια επισκέφτηκα το Άγιο όρος, το περιβόλι της Παναγίας όπως το ονομάζουν οι μοναχοί, την κιβωτό της Ορθοδοξίας αλλά και το κέντρο του μοναχισμού. Είδα από κοντά τον τρόπο διαβίωσης των μοναχών, που είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Η ζωή τους είναι εργασία και προσευχή και η συνεχής αυτή επαφή με το Θεό μέσω της προσευχής, τους φέρνει, αυτούς και μόνο αυτούς, «..ειρήνη στην ψυχή, ησυχία στο νου και γαλήνη στο σώμα».

Το λέω αυτό, γιατί αμέσως μετά θα αναφερθώ σ’ αυτό που λέει ο ακαδημαϊκός καθηγητή Ψυχολογίας Dr. Γιώργος Πασχαλίδης, πως «..η μοναξιά είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του ανθρώπου». Και κατά παράδοξο τρόπο, βλέπουμε πως μετά την οικονομική επιτυχία - καταξίωση - εξασφάλιση, περιχαρακωνόμαστε στους τέσσερις τοίχους της «ευημερίας» μας, νομίζοντας έτσι, πως «ζούμε». Το μοντέλο tri-anthropo-type-Paschalidis ρίχνει φως στην ασφαλή διαβίωσή μας και στο ζητούμενο, που είναι η υγεία και η ευτυχία.

Για το σκοπό αυτό, βάζω σε εισαγωγικά και κάνω μια συρραφή από τα πολλά, που μας αναφέρει για τη ζωή, ακριβώς για το ζητούμενο: Την υγεία και την ευτυχία. Μας λέει πως «..μπερδέψαμε την έννοια της ευτυχίας με την έννοια της μοναξιάς. Στην μοναξιά όμως δεν υπάρχει ευτυχία». Γιατί, «η πορεία της ζωής μας περνάει μέσα από τους ανθρώπους και η ευτυχία μας εξαρτάται από αυτούς». «Η απομόνωση οδηγεί στην μοναχικότητα και στην κατάθλιψη». «Βγείτε από τη φυλακή, που έχετε κλειστή στο ίδιο σας το σπίτι. Ανοίξτε τις πόρτες και τα παράθυρα. Κάντε τα μπαλκόνια σας κήπους. Γεμίστε τους χώρους σας με φυτά και λουλούδια…

Πρώτιστο μέλημά μας πρέπει να είναι να γεμίσουμε τη φωλιά μας, δηλαδή το σπιτικό μας με αγάπη, ώστε να μπορέσουμε να τη μοιραστούμε με όλους τους άλλους». «Όλοι, πρέπει να μάθουμε να ζούμε το σήμερα, την κάθε στιγμή, να χαιρόμαστε το κάθε σκαλοπάτι που περνάμε και να το αφήνουμε πίσω μας απλά και ήσυχα». «Σκεφτείτε, μήπως αρρωσταίνει αυτός που ‘’φυλακίζεται’’ μέσα στους τέσσερις τοίχους και στις σκέψεις του; Μήπως τελικά δεν δημιουργούνται ασθένειες όταν είμαστε ελεύθεροι έξω από τη φυλακή μας»; «..να μάθουμε να ζούμε το σήμερα και να χαιρόμαστε την κάθε στιγμή». « Η ευτυχία είναι αγαθό που αφθονεί στο σύμπαν και όταν ερχόμαστε στη ζωή είμαστε επίσημοι προσκεκλημένοι της». «Η καλή ποιότητα των σχέσεων ισοδυναμεί με υγεία και ευτυχία». «Ας απολαύσουμε τη ζωή. Ωφέλιμες απολαύσεις είναι όσες φέρνουν ειρήνη στην ψυχή, ησυχία στο νου και γαλήνη στο σώμα μας».

«Μάθετε να είναι η σκέψη σας εκεί που είναι το σώμα σας για να μην αρρωσταίνετε». «Το μοντέλο tri-antropo-type-Paschalidis ρίχνει νέο φως στην προσωπικότητα, την κληρονομικότητα και την υγεία και αποκαλύπτει δείκτες για μοναδικά χαρακτηριστικά που εμπλέκονται στην διάγνωση και στην εξατομικευμένη θεραπεία». «Ας ανοιγόμαστε στις χαρές της ζωής, χωρίς να κουράζουμε το μυαλό μας, χωρίς να καταβάλουμε τον εαυτό μας με συνεχείς και αδιέξοδες σκέψεις». «Μην είστε θεατές στη ζωή. Κάντε μια βουτιά και γίνετε πρωταγωνιστές». «Η ευτυχία δεν βρίσκεται ψάχνοντας. Η ευτυχία βρίσκεται πράττοντας».

«Τα ‘’θέλω’’ μας να είναι επιτεύξιμα, συγκεκριμένα και η εκπλήρωσή τους να μην χάνεται μέσα στο χρόνο αλλά να είναι καθημερινή πράξη». «Η αλήθεια ενώνει τους ανθρώπους και τους κάνει να είναι σε καθεστώς ομόνοιας, (ομο-νοώ, έχω την ίδια άποψη, την ίδια σκέψη με άλλους), που έχει σαν αποτέλεσμα την γαλήνη και την αρμονία, τόσο εσωτερικά, όσο και στις σχέσεις με τους συνανθρώπους και το περιβάλλον».

Και θα κλείσω… απλά. «Ο άνθρωπος να βλέπει και να εκφράζει τα πράγματα όπως ακριβώς είναι: απλά. Γιατί ο κόσμος μας είναι απλός». Αυτά τα ολίγα από τα πολλά που μας λέει ο κ. Γιώργος…

Δεν υπάρχουν σχόλια: