Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Σάμος: «το βακτήριο Xylella fastidiosa – Ένα νέος κίνδυνος»



Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ημερίδας για τον επιβλαβή οργανισμό Xylella fastidiosa, που διοργάνωσε η Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. ΣΑΜΟΥ, σε συνεργασία με το ΜΦΙ, στις 3-11-2016.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κος Νικόλαος Κατρακάζος, ο οποίος και κήρυξε την έναρξη της ημερίδας.

Παρουσιάστηκαν λεπτομερώς από την ερευνήτρια βακτηριολόγο του ΜΦΙ, Δρ. Μαρία Χολέβα, τα συμπτώματα των ασθενειών που προκαλεί διεθνώς το παθογόνο καραντίνας XF και δόθηκε μεγάλη σημασία στον τρόπο διάδοσης του παθογόνου.

Στη συνέχεια ο ερευνητής - εντομολόγος του ΜΦΙ, Δρ. Δημ. Κοντοδήμας, παρουσίασε τα έντομα που αποτελούν φορείς του βακτηρίου, καθώς και άλλους επιβλαβείς οργανισμούς (καραντίνας), για τους οποίους η χώρα μας έχει θεσπίσει μέτρα για την παρεμπόδιση εισόδου. Τέλος ο γεωπόνος του Τμ. Ποιοτικού -Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Σάμου, Γιώργος Κατσικογιάννης παρουσίασε τα φυτοϋγειονομικά μέτρα που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την εκρίζωση του επιβλαβούς οργανισμού, καθώς και τα προληπτικά μέτρα για την παρεμπόδιση εισόδου του επιβλαβούς οργανισμού.

Τονίστηκε ότι, για την επιτυχή παρεμπόδιση εισόδου των παθογόνων καραντίνας, είναι αναγκαία η συνεργασία των φυτωριούχων και των καταστημάτων πώλησης πολλαπλασιαστικού υλικού, καθώς και των μεταφορικών εταιριών και των μεμονωμένων παραγωγών.

Επίσης παρουσιάστηκαν τα συνοδευτικά έγγραφα (πιστοποιητικό & διαβατήριο φυτοϋγείας), τα οποία πρέπει να έχουν τα διακινούμενα φυτά. Ζητήθηκε η συνεργασία των λιμενικών αρχών για την άμεση ενημέρωση της υπηρεσίας με την άφιξη φορτίων ή πλανοδίων πωλητών και τέλος ζητήθηκε η επαγρύπνηση όλων για τον άμεσο εντοπισμό ύποπτων συμπτωμάτων στους αγρούς και το αστικό πράσινο.

Οι εργασίες της ημερίδας έκλεισαν με την ανακοίνωση του Γεωπονικού Συλλόγου Νομού Σάμου, ο οποίος δεσμεύτηκε να προσπαθήσει για το συντονισμό όλων των μελών του -εμπόρων πολλαπλασιαστικού υλικού- για την προμήθεια μόνο πιστοποιημένου υλικού. Η ΔΑΟΚ ΠΕ Σάμου, έχει εκδώσει επικαιροποιημένο ενημερωτικό φυλλάδιο για το βακτήριο XF, το οποίο έχει αναρτηθεί στο site της Π.Β. Αιγαίου και διανέμεται από τα καταστήματα πώλησης φυτοπροστατευτικών προϊόντων και τα ελαιοτριβεία της Σάμου.

ΑΠΟ ΤΗ Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕ ΣΑΜΟΥ



Σχετικό Δημοσίευμά μας: ΕΔΩ...!

Δεν υπάρχουν σχόλια: