Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Afoggato με σαμιώτικο κρασί κι ελληνικό καφέ


Η πολυαγαπημένη μας και… «ολόγλυκη» Ιωάννα Σταμούλου, η διευθύντρια σύνταξης του γαστρονομικού περιοδικού OLIVE, μας δίνει τη δική της «σαμιώτικη» εκδοχή για afoggato με κρασί και ελληνικό καφέ.

Γιατί η… γλύκα της ποιότητας, στα σαμιώτικα κρασιά αλλά και τους ξεχωριστούς ανθρώπους, ομορφαίνει τη ζωή μας. 

Απολαύστε την:

Το afoggato είναι ένα απίθανο επιδόρπιο που φτιάχνεται με παγωτό βανίλια περιχυμένο και ανακατεμένο με καφέ εσπρέσο. Στην παραλλαγή που σας προτείνω, το παγωτό μπαίνει σε μια βάση από ζαμπαγιόν, μια κρέμα δηλαδή σκέτο αφρό, φτιαγμένη από γλυκό κρασί και κρόκους αβγών που στο τέλος θα περιχύσουμε με καφέ. Εγώ προτείνω ελληνικό καφέ για να του δώσουμε ελληνικό χαρακτήρα, όμως με εσπρέσο που είναι και η κανονική συνταγή είναι αριστούργημα! Δοκιμάστε το έτσι ή αλλιώς.

Υλικά για 5 άτομα:

5 κρόκοι μεγάλων αβγών
75γρ. ζάχαρη
200ml κρασί γλυκό (σαμιώτικο) ή αφρώδες ή ημίγλυκο
175ml κρέμα γάλακτος
100 γρ. ζάχαρη άχνη
5 μικρές μπάλες παγωτό
5 ελληνικά καφεδάκια

Εκτέλεση

Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ με τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να γίνει σαντιγί.
Βάζετε τους κρόκους και τη ζάχαρη σ’ ένα μεταλλικό μπολ και το στερεώνετε πάνω σ’ ένα κατσαρολάκι με νερό που βράζει (μπεν μαρί).

Παίρνετε στο χέρι αβγοδάρτη και ξεκινάτε να χτυπάτε το μείγμα σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά περίπου μέχρι να αφρατέψει.

Προσθέτετε το γλυκό κρασί και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ελέγχετε το μείγμα με ένα κουτάλι και να έχει γίνει παχύρρευστο και κρεμώδες.

Κατεβάζετε το μπολ από τη φωτιά και συνεχίζετε να χτυπάτε μέχρι να κρυώσει το μείγμα. Τότε προσθέτετε τη σαντιγί και ανακατεύετε απαλά.

Μοιράζετε τη σαμπαγιόν σε 4 πιάτα βαθιά, βάζετε στο κέντρο από 1 μπάλα παγωτό βανίλια, και σερβίρετε αμέσως, συνοδεύοντας το κάθε πιάτο με ένα φλιτζανάκι ελληνικό καφέ.

Ο καθένας μόνος του περιχύνει το γλυκό του με το ζεστό καφέ, ανακατεύει και τρώει το γλυκό του με κουτάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: