Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Τι παρουσιάζουν το βιβλιοπωλείο BOOK AND ART και οι εκδόσεις Άπαρσις ??

Από το Χαλκά Μπουνάρ στη Μυτιλήνη

Το βιβλιοπωλείο BOOK AND ART και οι εκδόσεις Άπαρσις παρουσιάζουν:

ΤΟ ΜΕΣΟΦΟΡΙ ΠΟΥ ΧΟΡΕΥΕ
το νέο μυθιστόρημα του Θωμά Σίδερη

Σήμερα Τρίτη, 28.02.2017 στις 9 το βράδυ

Η πορεία ζωής μιας γυναίκας από τις αρχές του περασμένου αιώνα μέχρι και τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια. Ένα βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό βιβλίο, με κινηματογραφική γραφή, πολλές ανατροπές και απρόβλεπτο τέλος. Ένα μυθιστόρημα για τις ανεξάντλητες όσο και ανεξερεύνητες πηγές της ανθρώπινης αγάπης και αντοχής.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Νατάσα Γκαζιδέλη-Αβαγιανού
δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Λέσβου, εθελόντρια της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος» Μυτιλήνης

Ηλίας Μαραβάς
Δημοσιογράφος ΕΡΤ

Μαρία-Τουρλή
καθηγήτρια φιλόλογος /2ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Φιλολόγων Λέσβου

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν:

Έλενα Αγγελοπούλου
Ηθοποιός

Ηλίας Μαραβάς
Δημοσιογράφος ΕΡΤ

Σχεδιασμός εκδήλωσης-καλλιτεχνική επιμέλεια έκδοσης: Έλενα Αγγελοπούλου
Συντονίζει ο Ηλίας Μαραβάς.

Συμμετέχουν οι μουσικοί:

Στρατής Καζαντζής, σαντούρι
Νίκος Χριστιανός, βιολί
Χρήστος Κονσολάκης, κιθάρα

BOOK AND ART | Κομνηνάκη 5, Μυτιλήνη | τηλ. 2251 037961

Η ηρωίδα του βιβλίου έζησε στο κοινωνικό περιθώριο και σε όλη της τη ζωή κουβαλούσε την ταυτότητα του πρόσφυγα. Με βάση αυτό το κεντρικό μήνυμα του μυθιστορήματος και θέλοντας η εκδήλωση να έχει παράλληλα ένα ουσιαστικό κοινωνικό αποτύπωμα, τη βραδιά της βιβλιοπαρουσίασης συγκεντρώνουμε τρόφιμα για την κοινωνική κουζίνα «Άλλος Άνθρωπος».



Και λίγα λόγια για την πλοκή του βιβλίου.

Αρχές της δεκαετίας του 1950. Η ιστορία ξεκινά με έναν ιατρικό φάκελο που πέφτει τυχαία στα χέρια του γιατρού Αριστείδη Παπαβασιλείου, ο οποίος μόλις έχει επιστρέψει από το Παρίσι και διορίζεται με τις ευλογίες της βασίλισσας στο Δρομοκαΐτειο Φρενοκομείο, το πρώτο ψυχιατρικό ίδρυμα που λειτούργησε στη χώρα. Ο άνθρωπος αυτός θα ξεδιπλώσει άθελά του το νήμα της ζωής της ηρωίδας και θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια σπαραχτική αλήθεια.

Μόνο που στην περίπτωση της Λέλας δεν υπάρχει μόνο μία αλήθεια αλλά πολλές. Ο βιασμός της από τον αδελφό του πατέρα της, τα χρόνια που πέρασε στο πορνείο του Χαλκά Μπουνάρ ενώ ο κλοιός γύρω από τη Σμύρνη έσφιγγε ολοένα και περισσότερο, οι λιγοστές στιγμές της συνάντησής της με έναν δεκαεννιάχρονο φαντάρο από την “παλαιά Ελλάδα”, τον Αναστάση, τα χρόνια που έζησε στη συνοικία των φτωχοδιάβολων στη Μασσαλία και, αργότερα, ο ερχομός της στον Πειραιά  και ο εγκλεισμός της στα Βούρλα, τον πλέον διαβόητο οίκο ανοχής του Μεσοπολέμου.

Το μυθιστόρημα “Το μεσοφόρι που χόρευε” έχει διασκευαστεί για το θέατρο. Παρουσιάστηκε τη θεατρική περίοδο 2014-2015 σε θεατρική σκηνή της Αθήνας και έλαβε θερμές κρίσεις από κοινό και κριτικούς.

Πολλά από τα πρόσωπα που αναφέρονται στο μυθιστόρημα είναι πραγματικά. Ο συγγραφέας έχει ασχοληθεί επί μακρόν με την ιστορική έρευνα και τεκμηρίωση. Είναι σεναριογράφος και ερευνητής του βραβευμένου ντοκιμαντέρ “Σκιά στην ψυχή” (18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, 1ο βραβείο καλύτερου δημιουργικού ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου) καθώς και του βιβλίου “Οι δικοί μας ξένοι”, δίγλωσση έκδοση σε ελληνικά και τουρκιά, με μαρτυρίες πρώτης γενιάς προσφύγων της Ανταλλαγής. 

Το σχέδιο που κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου φιλοτέχνησε η Νικολέτα Σίδερη.




Δεν υπάρχουν σχόλια: