Αυξημένη και πολύ θετική δημοσιότητα πήρε η ένταξη της μελέτης αποκατάστασης και αξιοποίησης του Ξενία Σάμου στο κοινοτικό πρόγραμμα «Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού για την αξιοποίηση του δημόσιου τουριστικού κεφαλαίου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) . Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα του Δήμου Σάμου, ο οποίος εδώ και πολλούς μήνες έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για την ανακατασκευή και αναβάθμιση του εμβληματικού αυτού κτιρίου με τη σημαντική ιστορική, πολιτιστική και τουριστική αξία, που έχει περιέλθει στην περιουσία του Δήμου επί προηγούμενης δημοτικής αρχής, ως διατηρητέο.
Ο Δήμος υπέβαλλε πρόταση για ένταξη του έργου στο πρόγραμμα, βασισμένη σε δύο άξονες: αφενός την επισκευή και ανακαίνιση του κτιρίου, που εδώ και δεκαετίες μαραζώνει εγκαταλελειμμένο και επιβαρύνει, αντί να λαμπρύνει την εικόνα της πόλης και αφετέρου τη δημιουργία ενός πρωτότυπου χώρου πολιτισμού, εκπαίδευσης και δημιουργικότητας, που θα συνεισφέρει σημαντικά στην αναβάθμιση της πολιτιστικής παραγωγής της Σάμου και θα συμβάλλει επίσης στην αύξηση του μαθητικού τουρισμού και την ανάδειξη του νησιού σε κόμβο επιμόρφωσης για ολόκληρο το ΒΑ Αιγαίου, κυρίως σε περιβαλλοντικά θέματα.
Έπειτα από αξιολόγηση από τη διαχειριστική αρχή του Τομέα Περιβάλλοντος, από τις 88 προτάσεις που υποβλήθηκαν επελέγησαν οι 59, οι οποίες και θα λάβουν χρηματοδότηση 68 εκατ. Ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ.
Στο σχέδιο του Δήμου είναι, πέρα από την ανακαίνιση και την αποκατάσταση του κτιρίου, η φιλοξενία εκεί ενός Κέντρου Επιστήμης, Λόγου και Τέχνης που συγχρόνως θα λειτουργήσει και ως «Διαδραστικό Κέντρο Περιβάλλοντος Αιγαίου», (αντένα του Υπουργείου Περιβάλλοντος) καθώς, όπως έχει συχνά τονίσει ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος: «Η περιβαλλοντική προστασία και η εκπαίδευση αποτελούν μείζονες προτεραιότητες για το νησί του Πυθαγόρα, του Αρίσταρχου και του Ευπαλίνου».
Η «Καθημερινή»
Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», που υπογράφει ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάλος και στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρονται και τα πιο κάτω:
«Η τύχη των Ξενία της Σάμου και της Ναυπάκτου απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τις τοπικές κοινωνίες. Τα δύο εμβληματικά κτίρια –το πρώτο μάλιστα κοσμείται με τοιχογραφίες του Μόραλη (σ.σ. λάθος συντάκτη: εννοεί του Φασιανού) – που σηματοδότησαν στην εποχή τους το πέρασμα από την αγροτική οικονομία στην τουριστική ανάπτυξη, βρίσκονται σήμερα σε κακή κατάσταση και δεν είναι λίγοι όσοι εύχονται να κατεδαφιστούν. Πολλά ακόμα δημοτικά ακίνητα σε όλη τη χώρα βρίσκονται στην ίδια δεινή θέση, με την κατάσταση να δείχνει αδιέξοδη λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων των δήμων. Ένα κοινοτικό πρόγραμμα έρχεται να διασώσει ορισμένα από αυτά, βοηθώντας να διεκδικήσουν από την αρχή τη θέση που τους αξίζει.
Το πρόγραμμα ονομάζεται και εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη). Στόχος του ήταν να ενισχυθούν απευθείας δήμοι ή επιστημονικοί φορείς με πολύ ώριμες προτάσεις για την επαναχρησιμοποίηση κτιρίων ή υποβαθμισμένων χώρων που βρίσκονται σε ιστορικές πόλεις με βαρύνουσα αξία για την τουριστική τους εικόνα….»
Ειδικά για το Ξενία Σάμου, το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», αναφέρει:
«Ξενία Σάμου: Επέμβαση με διπλό στόχο
Το εγνωσμένης αρχιτεκτονικής αξίας κτίριο με τις τοιχογραφίες του Μόραλη (σ.σ. λάθος συντάκτη: εννοεί του Φασιανού) βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης. Ο στόχος της επέμβασης είναι διττός: από τη μια πλευρά να αποκαταστήσει, μέσω της επισκευής και επανάχρησης του κτιρίου τη συνοχή του αστικού ιστού. Ταυτόχρονα, να προσθέσει στην καρδιά της πόλης έναν πολιτιστικό χώρο πολλαπλών χρήσεων. Το Ξενία θα φιλοξενήσει το Κέντρο Επιστήμης, Λόγου και Τέχνης, έναν χώρο πολιτιστικής συνάντησης και πρωτογενούς δημιουργικής παραγωγής, διεθνή κόμβο για τον Πυθαγόρα και τον Αρίσταρχο. Η υποδομή του θα λειτουργήσει και ως υποστηρικτικός μηχανισμός των σχολείων της πόλης για την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων τους και θα προσφέρει ένα σύγχρονο, καινοτόμο περιβάλλον για την παρουσίαση πολιτιστικών δραστηριοτήτων, κάτι που λείπει από το νησί.»
Η ΕΡΤ
Ρεπορτάζ για το θέμα φιλοξένησε επίσης και η ΕΡΤ. Το υπογράφει ο Χάρης Ζαβουδάκης και σ’ αυτό, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
«Σε κέντρο λόγου, επιστήμης και τέχνης θα αναβαθμιστεί το ΞΕΝΙΑ της Σάμου αφού άναψε το πράσινο φως μετά από αρκετές δεκαετίες για την εκπόνηση μελέτης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η προγραμματική σύμβαση υπογράφτηκε μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Δήμου για την μελέτη που αφορά στην αναβάθμιση του κτιρίου του ΞΕΝΙΑ σε διαδραστικό κέντρο περιβάλλοντος Αιγαίου.
Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο δήμο Σάμου παρευρέθηκαν η προϊσταμένη διεύθυνσης Μελετών και Έργων Αστικών Αναπλάσεων του υπουργείου Μαρία Πέππα, η Πέπη Παπαδάκη, στέλεχος του υπουργείου και ο Νίκος Βασιλούλης προϊστάμενος του Β΄ τμήματος της διεύθυνσης Μελετών οι οποίοι επισκέφτηκαν για δύο ημέρες την Σάμο προκειμένου να δουν από κοντά το κτίριο και να καταγράψουν όλα εκείνα τα στοιχεία με την συνδρομή του Προγραμματισμού και των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου για την εκπόνηση της τελικής μελέτης που οριοθετείται, ως προς την υλοποίησή της, χρονικά ως τα τέλη του 2017, ώστε να είναι έτοιμη προς έγκριση ενώ άμεσα θα ξεκινήσουν οι εργασίες αφού έχει εγκριθεί το ποσό των δύο εκ. ευρώ για την κατασκευή του έργου από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η κ. Πέππα αναφέρθηκε στην σημασία ενός τέτοιου κέντρου για την περιοχή καθώς θα χρησιμοποιείται ως κέντρο επιμόρφωσης και πληροφόρησης , χρήσης ανανεώσιμων πηγών, αλλά και ως διαδραστικός πολυμορφικός χώρος που μπορεί να προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον για μαθητικό τουρισμό και θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλο το Αιγαίο.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την θετική έκβαση ενός ζητήματος που επί τριάντα χρόνια ταλαιπωρούσε την Σάμο. ‘’Το διαδραστικό Κέντρο Περιβάλλοντος αποτελεί το πρώτο μόρφωμα επιστήμης, τέχνης και λόγου που μπορεί να λειτουργήσει ως άξονας της επιστημονικής κοινότητας, της μαθησιακής γνώσης και της πανεπιστημιακής δράσης με αναφορά τα νησιά του Αιγαίου’’, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελόπουλος.
Τέλος η κ. Πέπη Παπαδάκη αναφέρθηκε στην δυνατότητα του κέντρου για περιβαλλοντική εκπαίδευση , προστασία αλλά και αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, της βιοποικιλότητας και του περιβαλλοντικού αποθέματος της Σάμου αλλά και ολόκληρου του Αιγαίου καθώς και θέματα νησιωτικότητας βάζοντας πάντα ως πρωταρχικό στοιχείο το περιβάλλον.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου