Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Υπάρχει πεπρωμένο; Μπορούμε να του ξεφύγουμε ή να το αλλάξουμε;



Υπάρχει πεπρωμένο; Αν ναι, μπορούμε να του ξεφύγουμε ή να το αλλάξουμε; Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά μπορεί να δοθεί μόνο αν καταλάβουμε τι πραγματικά είναι πεπρωμένο. Πεπρωμένο είναι ο Τύπος μας, το τμήμα του εγκεφάλου που μας αναγκάζει να λειτουργούμε όπως αυτό καθορίζει, διαμορφώνοντας τη δράση μας, τη συμπεριφορά μας, τη ζωή μας. 

Ενώ μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι το πεπρωμένο κατευθύνει τη ζωή μας και ορίζει την έκβασή της, τώρα, μέσω του Μοντέλου Tri-Anthropo-Type Paschalidis, ανακαλύπτουμε ότι η λειτουργία του εγκεφάλου μας είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την πορεία της ζωής μας.

Είναι γνωστός ο τρόπος που χρησιμοποιούν οι Ινδοί, για να εξημερώσουν τους ελέφαντες: όταν είναι πολύ μικροί τους δένουν το πόδι με σκοινί σε έναν πάσσαλο μπηγμένο στο χώμα. Το σχοινί ορίζει τον κύκλο μέσα στον οποίο μπορεί να κινηθεί ο μικρός ελέφαντας, αφού δεν μπορεί να απομακρυνθεί περισσότερο από όσο του επιτρέπει το μήκος του σκοινιού που είναι δεμένο στο πόδι του.

Μετά από κάποιο διάστημα αφαιρούν το σκοινί. Το εκπληκτικό είναι ότι ο μεγάλος πλέον ελέφαντας, έχοντας καταγράψει στην εγκεφαλική του μνήμη τον περιορισμό που του είχε επιβληθεί για μεγάλο διάστημα, δεν απομακρύνεται ποτέ πέρα από τα όρια που αρχικά του είχαν ορισθεί από ένα σχοινί στερεωμένο σε κάποιον πάσσαλο.


Το πεπρωμένο του ενήλικα πλέον ελέφαντα είναι δεδομένο για όλη του τη ζωή: ποτέ δεν θα μπορέσει να βγει έξω από τον κύκλο που του όριζε το κοντό σχοινί στα πρώιμα χρόνια της ζωής του δε θα μπορέσει ποτέ να ανακαλύψει το μεγάλο δάσος για να χαρεί την ελευθερία, που απλώνεται λίγα μέτρα μακρύτερα από το μικρό, μίζερο χωριό στο οποίο έτυχε να γεννηθεί και να μεγαλώσει. Μόνη εξαίρεση θα είναι όταν θα πηγαίνει στις παρυφές του δάσους για να μεταφέρει ξύλα στο χωριό. Τότε, όμως, θα έχει αναβάτη-αφεντικό, που θα τον οδηγεί όπου θέλει αυτός, χτυπώντας το κεφάλι του ελέφαντα με τα πόδια του, τραβώντας του τα αυτιά και τρυπώντας τον με τη βουκέντρα. 

Και όταν θα γυρίζουν το απόβραδο στο χωριό και θα βρίσκεται ο τεράστιος ελέφαντας στο χώρο όπου έζησε τα πρώτα του χρόνια, θα ζωντανεύει η παλιά ανάμνηση του σχοινιού και το ζώο θα αυτο-φυλακίζεται ξανά ως το επόμενο πρωί που θα περιμένει το αφεντικό του να τον πάει πάλι να κουβαλήσει ξύλα.

Το πεπρωμένο του ελέφαντα καθορίστηκε πολύ νωρίς, αμέσως μετά τη γέννησή του, από ένα κοντό σχοινάκι. Το πεπρωμένο του ανθρώπου καθορίστηκε και αυτό από πολύ νωρίς, από τη γέννησή του, από τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου του.

Η ανακάλυψη του Μοντέλου Tri-Anthropo-Type Paschalidis δίνει πλέον τη δυνατότητα στον άνθρωπο να κόψει το σκοινί που τον κρατούσε ως τώρα δεμένο. Του δίνει τη δυνατότητα να κόψει τα δεσμά του Τύπου του και με τη σκέψη να αλλάξει το πεπρωμένο του.

Ο άνθρωπος μέχρι τώρα πίστευε ότι υπεύθυνο για τα προβλήματά του ήταν το πεπρωμένο. Δε γνώριζε ότι ο Τύπος του καθόριζε τη συμπεριφορά και τη δράση του και τον «ανάγκαζε» να επαναλαμβάνει τις ίδιες πράξεις, τα ίδια λάθη και να έρχεται αντιμέτωπος με τα ίδια προβλήματα. Η πορεία της ζωής του καθοριζόταν από τον Τύπο του, από τον τρόπο σκέψης του. Το πεπρωμένο του ήταν προκαθορισμένο.

Το Μοντέλο Tri-Anthropo-Type Paschalidis είναι το εργαλείο που μας δίνεται για να επαναπρογραμματίσουμε τον εγκέφαλό μας και να αποφύγουμε συνειδητά τις κακές πλευρές του Τύπου μας, τις ακρότητές μας. Τώρα μπορούμε να ζήσουμε μια ευτυχισμένη ζωή, προσπερνώντας τα προβλήματα. Μια ζωή χωρίς σκληρές καταστάσεις, που να καταγράφονται στη μνήμη μας και να τις ξαναεπαναλαμβάνουμε.


Με εργαλείο τη σκέψη και με υλικό τη γνώση του Tri-Anthropo-Type Paschalidis μπορούμε να αλλάξουμε το πεπρωμένο μας, να αλλάξουμε την προσωπικότητά μας, να αλλάξουμε την πορεία της ζωής μας.

Πηγή: Γ. Πασχαλίδης, «Εθισμός στη σκέψη, Ιός της δυστυχίας». Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε στους χώρους του Γιώργου Πασχαλίδη και όπου δίνει διαλέξεις.


http://www.georgepaschalidis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: