Oλοκληρώθηκε στο Παρίσι συνάντηση εργασίας του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της Ε.Ε. για την Ιχθυοκαλλιέργεια στην Ευρώπη, με κύριο θέμα την Προώθηση της Αειφόρου Ιχθυοκαλλιέργειας. Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» δεδομένης της εξειδίκευσής του στην έρευνα των επιπτώσεων των υπερεντατικών πρακτικών ιχθυοκαλλιέργειας, έχει οριστεί μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, αποτελώντας τον μοναδικό ελληνικό περιβαλλοντικό φορέα που συμμετέχει σε αυτό.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου. |
Tηλεοπτικό συνεργείο της ΕΤ1 στο Αρχιπέλαγος
Tο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος είχε μία δημιουργική συνεργασία με τον δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο και τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΤ1, στο πλαίσιο γυρισμάτων για την εκπομπή «ROADS» . Στόχος των γυρισμάτων ήταν η προβολή μίας σοβαρής προσέγγισης αναφορικά με το τεράστιο πρόβλημα της ρύπανσης των ελληνικών θαλασσών με πλαστικά.
Το τηλεοπτικό συνεργείο δούλεψε εντατικά δίπλα στους ερευνητές μας, τόσο στο ανοιχτό πέλαγος, όσο και στο εργαστήριο, απεικονίζοντας την καθημερινή και σκληρή δουλειά που γίνεται με στόχο να ποσοτικοποιηθεί η έκταση του προβλήματος της πλαστικής ρύπανσης στις ελληνικές θάλασσες. Δείτε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ |
Το Αρχιπέλαγος στο Περιφερειακό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο της Ε.Ε. για την Αλιεία στη Μεσόγειο (MEDAC)
Ολοκληρώθηκε στη Ρώμη γενική συνέλευση του Περιφερειακού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της Ε.Ε. για την Αλιεία στη Μεσόγειο (MEDAC), μέλος του οποίου είναι το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» - η μοναδική ελληνική περιβαλλοντική οργάνωση και μία από τις 4 συνολικά περιβαλλοντικές οργανώσεις που έχουν δικαίωμα ψήφου στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου. |
Έκτη σειρά δειγματοληψιών στις παράκτιες θαλάσσιες περιοχές που επηρεάστηκαν από την πετρελαιοκηλίδα του ναυαγίου του Αγία Ζώνη ΙΙ
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος με το Εργαστήριο Υδρογονανθράκων του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Essex Αγγλίας, ολοκληρώθηκε η έκτη σειρά δειγματοληψιών στις παράκτιες θαλάσσιες περιοχές που επηρεάστηκαν από την πετρελαιοκηλίδα του ναυαγίου του Αγία Ζώνη ΙΙ, τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η έρευνα αυτή γίνεται με τη στήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου Έρευνας Φυσικού Περιβάλλοντος (NERC). Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου. |
Συνεδρίαση της Βουλής, με θέμα «Οι Επιπτώσεις των Υδατοκαλλιεργειών στα Παράκτια Νερά»
Στις 22 Μαρτίου, το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος συμμετείχε σε συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, με θέμα «Οι Επιπτώσεις των Υδατοκαλλιεργειών στα Παράκτια Νερά».
Έπειτα από χρόνια έρευνας στον τομέα των επιπτώσεων των υπερεντατικών πρακτικών ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, αλλά και με την πιο πρόσφατη δραστηριοποίηση στην έρευνα της αειφόρου ιχθυοκαλλιέργειας, το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος προωθεί πρωτογενή δεδομένα τόσο στις ελληνικές αρχές όσο και στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο της Ε.Ε. για την Ιχθυοκαλλιέργεια στην Ευρώπη, στο οποίο είναι μέλος. Σύντομα θα υπάρξει ενημέρωση για το θέμα αυτό. |
Ρεπορτάζ στις Ειδήσεις του SKAI, στο Eco News - Έξι μήνες μετά το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ
το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες από το Εργαστήριο Υδρογονανθράκων του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Essex Αγγλίας, διεξάγει την έκτη σειρά δειγματοληψιών στις παράκτιες θαλάσσιες περιοχές που επηρεάστηκαν από την πετρελαιοκηλίδα. Οι δειγματοληψίες που ξεκίνησαν λίγες ημέρες μετά το ναυάγιο και επαναλαμβάνονται κάθε μήνα, έχουν ως στόχο την τοξικολογική ανάλυση συγκεκριμένων αλιεύσιμων ειδών, αλλά και και την παρακολούθηση της γενικότερης κατάστασης των παράκτιων οικοσυστημάτων της περιοχής, μέσω της πόντισης ειδικών μετρητών.
Σύντομα θα σας ενημερώσουμε για την πρόοδο αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής έρευνας. Μπορείτε να παρακαλουθήσετε ΕΔΩ το βίντεο. |
Γεράκια μπερδεύουν το πλαστικό για τροφή σε ακατοίκητη βραχονησίδα του Αιγαίου
Έρευνα του Norwegian University of Life Sciences σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, καταγράφει με κάμερες για πρώτη φορά στον κόσμο, Γεράκια (Μαυροπετρίτες) να δίνουν στους νεοσσούς τους πλαστικό το οποίο το έχουν μπερδέψει με τροφή. Ο Μαυροπετρίτης Falco eleonorae είναι ένα ιδιαίτερο είδος μικρόσωμου γερακιού, τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού του οποίου μεταναστεύουν κάθε χρόνο από τη Μαδαγασκάρη και την αν. Αφρική στις μικρές ακατοίκητες νησίδες του Αιγαίου, όπου βρίσκουν ιδανικούς τόπους φωλιάσματος.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου. |
Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας και το Αρχιπέλαγος γιόρτασε τη διεθνή ομάδα δυναμικών γυναικών, από 12 χώρες και πολλές ειδικότητες, οι οποίες δίνουν μία σκληρή καθημερινή μάχη για την άμυνα και προστασία της φύσης των ελληνικών θαλασσών και της ΒΑ Μεσογείου. Τις ευχαριστούμε όλες για την ανεκτίμητη συμβολή τους.
|
Archipelagos Institute of Marine Conservation
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου