Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Όταν το Σαμιώτικο κρασί συνάντησε το Αξιώτικο τυρί



Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση των κρασιών της Σάμου με τα τυριά της Νάξου πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Σάμου το Σάββατο 17 Αυγούστου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προγράμματος Mediterranean Cheese and Wines, στόχος του οποίου είναι η παρουσίαση και η προώθηση Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. προϊόντων σε Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία. Τις εντυπώσεις κέρδισαν η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, τα πολυβραβευμένα διεθνώς Π.Ο.Π. κρασιά του Ενιαίου Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού της Σάμου και τα ιταλικά κρασιά της Enoteca Regionale Emilia Romagna.

Πλάι στα περίπτερα που είχαν στηθεί για τις ανάγκες της εκδήλωσης στην παραλιακή λεωφόρο της Σάμου, σε μία εξέδρα ειδικά διαμορφωμένη για την περίσταση, οι εκπρόσωποι του Ε.Ο.Σ. Σάμου και της Ε.Α.Σ. Νάξου ενημέρωσαν τους επισκέπτες και τους επίσημους προσκεκλημένους για την ιστορική και κοινωνικοοικονομική συνέχεια αλλά και τη διαχρονική αξία των κορυφαίων προϊόντων από τους δύο ελληνικούς, νησιωτικούς συνεταιρισμούς. Ο διακεκριμένος Έλληνας οινολόγος, Άρης Σκλαβενίτης παρουσίασε τους Π.Ο.Π. οίνους του ΕΟΣ Σάμου: Samos Grand Cru, Samos Vin Doux, Samos Anthemis και Samos Nectar, ενώ ο Σαμιώτης executive chef, Βαγγέλης Μπιλιμπάς εξέπληξε τους παρευρισκόμενους παρουσιάζοντας μοναδικές γαστρονομικές δημιουργίες με πρωταγωνίστρια τη γραβιέρα, προϊόν Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου.

Μεταξύ των πιάτων που εντυπωσίασαν, τόσο με την αισθητική τους προσέγγιση όσο και με τους αρμονικούς γευστικούς συνδυασμούς ήταν η μπαλοτίνα από κοτόπουλο sous vide με ντιξέλ άγριων μανιταριών, το πουρέ σελινόριζας με τζίντζερ και κρέμα γραβιέρας, το καρπάτσιο φιλέτου angus με αρωματισμένους κύβους γραβιέρας, παστό κρόκο αυγού, αγγουράκι κορνισόν και λάδι ρόκας, η τούρτα ψητού καρπουζιού με μους γραβιέρας και κράκερ δυόσμου, κ.ά. Αυτό που έδωσε μια άλλη διάσταση στην παρουσίαση ήταν οι επεξηγηματικές παρατηρήσεις του sommelier Άρη Σκλαβενίτη o οποίος συνέδεε τις γαστρονομικές εμπνεύσεις του Βαγγέλη Μπιλιμπά με τα κρασιά του Ε.Ο.Σ. Σάμου, δίνοντας παράλληλα τη δική του πρόταση για ένα εντυπωσιακό κοκτέιλ με κρασί Σάμου.

Μετά το cooking show ακολούθησε cheese and wine tasting στα περίπτερα της Ε.Α.Σ. Νάξου και του Ε.Ο.Σ Σάμου, ενώ προσφέρονταν στην οινογευστική δοκιμή και τα ιταλικά κρασιά της Enoteca Regionale Emilia Romagna. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Οικονομοτεχνική Ε.Π.Ε., φορέα υλοποίησης του Ευρωπαϊκού προγράμματος και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε κοινό και προσκεκλημένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: