Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Το νέο πρωτοσέλιδο του "Σαμιακού Βήματος"


Ο Νομός Σάμου παρών στην "Food Expo 2017"


Σε συνέχεια της οργανωμένης προσπάθειας της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου για τη συστηματική προβολή των προϊόντων του πρωτογενή τομέα των νησιών μας συμμετέχουμε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Σάμου στη μεγάλη έκθεση τροφίμων και ποτών Food Expo 2017 που άνοιξε τις πύλες της σήμερα και θα διαρκέσει από το Σάββατο 18/3 έως τη Δευτέρα 20/3. 


Στην έκθεση συμμετέχουν πάνω από 1200 εκθέτες ενώ αναμένεται να την επισκεφτούν χιλιάδες επισκέπτες.

Στην αποστολή των νησιών μας συμμετέχουν 20 παραγωγοί-τυποποιητές σε περίπτερο που βρίσκεται στο ευρύτερο περίπτερο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και έχει διακοσμηθεί ανάλογα.


Στόχος μας είναι η συνεχής οργανωμένη πλέον παρουσία των παραγωγών-τυποποιητών των νησιών μας με δράσεις και αποστολές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με επιδίωξη τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών αλλά και την ευρύτερη διαφήμιση των νησιών μας.

Επικεφαλής της αποστολής είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Εμπορίου και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Κυριαζής.


Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

"Υπάρχω μόνο αν συνυπάρχω αρμονικά" (video)


Νέα τηλεοπτική συνέντευξη παραχώρησε ο Ακαδημαϊκός Δρ. Γιώργος Πασχαλίδης στο sigma Tv και στην εκπομπή "πρωτοσέλιδο" με τον κ. Δημητρόπουλο στα πλαίσια της περιοδείας του στη Κύπρο.


Το θέμα της εκπομπής ήταν "η ΕΥΤΥΧΙΑ" και πως αυτή συνδέεται με τα νευρωνικά μονοπάτια των τριών ανθρώπινων τύπων, πάντα σύμφωνα με το μοντέλο "Τri-Αnthropo-Τype pashalidis", καθώς επίσης και η σημασία της πνευματικής και υλικής διατροφής στη ζωή μας.

Ο Δρ. Γιώργος Πασχαλίδης αναφέρθηκε διεξοδικά στις εντερικές λάχνες, στο πως λειτουργεί η στρεσογόνα σκέψη σε κάθε τύπο και πως αυτή αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, στα μυστικά της ζωής και της αρμονικής συνύπαρξης καθώς και στο περιεχόμενο του νέου διαμαντιού βιβλίο του με τίτλο: "ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ"



Για περισσότερα: http://www.georgepaschalidis.gr/

Σχετικό δημοσίευμά μας: ΕΔΩ...!

Doux & Dina σε… τσουρέκι stories

Μυρωδάτο, αφράτο και απολαυστικό το παραδοσιακό ελληνικό τσουρέκι που συνδέεται με τη Πασχαλιά και την εαρινή γιορτή των γεύσεων.

Μέσα από τη δημιουργική ματιά και την αριστοτεχνική τέχνη και τεχνική της αγαπημένης chef Nτίνας Νικολάου, συνόδευσε μοναδικά ένα ιδιαίτερο cooking class που ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2015 στο φιλόξενο χώρο του Yoleni’s στο Κολωνάκι.

Μοσχοβολιστά τσουρέκια που απαιτούν παρασκευή ενός ιδιαίτερου είδους ζύμης αλλά και όλα τα μικρά μυστικά επιτυχίας!

Εκτός από το κλασσικό με άρωμα μαστίχας, το τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα έκλεψε τις εντυπώσεις όπως και η μοντέρνα εκδοχή του, τα cupcakes τσουρεκάκια με καρύδια. Ως το «απόλυτο συνοδευτικό» στις υπέροχες αυτές δημιουργίες αναδείχθηκε το Samos Vin Doux του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου.

Σαμιώτικο κρασί: Μυθολογία, ιστορία και λαογραφική παράδοση

Μυθολογία, ιστορία και το εκφραστικό τοπωνύμιο «Άμπελος» να περιγράφει έναν από τους δύο ορεινούς όγκους που δεσπόζουν στο πυκνόφυτο ακριτικό νησί, όλα συνηγορούν για να μιλήσουν για έναν από τους ομορφότερους αμπελώνες του κόσμου, αυτόν της Σάμου. Το σαμιώτικο κρασί που παράγεται σε αυτόν τον τόπο έχει ταυτίσει απόλυτα το όνομά του με τη γεωγραφική του προέλευση, την ποιότητα, το υπέροχο άρωμα και τις διακριτές γεύσεις.

Η ιστορία του ξεκινά από την πρώιμη αρχαιότητα αλλά καλοδιπλώνεται σαν… τσουρέκι, με την παράδοση αλλά και τη μυθολογία: Οι περήφανες αμαζόνες έκαναν το λάθος να περιφρονήσουν το Διόνυσο, το θεό της ευφορίας, του αμπελιού και του κρασιού και για να αποφύγουν την οργή του, κατέφυγαν στην πευκόφυτη Σάμο. Ο Διόνυσος ζήτησε τη βοήθεια των Σαμίων για να τις νικήσει, κι αφού τα κατάφερε, χάρισε στους κατοίκους του ακριτικού νησιού το κλήμα που βγάζει το «μοσχάτο σταφύλι» με τις μικρές ρόγες και τους έμαθε πώς να το καλλιεργούν σε ορεινές κυρίως αναβαθμίδες και πεζούλες και να φτιάχνουν το περίφημο σαμιώτικο κρασί.

Η τοπική παράδοση λέει ότι ο πρώτος που δίδαξε την καλλιέργεια της αμπέλου στους κατοίκους του νησιού ήταν ο ήρωας της Αργοναυτικής Εκστρατείας Αγκαίος, ο οποίος και βασίλεψε στο νησί. Αρχαίες ιστορικές καταγραφές για τα κρασιά της Σάμου συναντάμε στον Ιπποκράτη, το Γαληνό, το Θεόφραστο ενώ οι διήρεις «σάμαινες» μεταφέρουν μέσα σε περίτεχνα αγγεία, τους οίνους της Σάμου σε όλο τον τότε υπαρκτό κόσμο.

Κατά τη βυζαντινή εποχή ο ταξιδιώτης κληρικός Βίλιμπαλντ περιγράφει την οινική παραγωγή του νησιού με θετική χροιά, ενώ από το 1562 οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις αρχίζουν να ενδιαφέρονται εμπορικά για το Σαμιώτικο κρασί και ιδρύουν προξενεία στη Σάμο.

Στις αρχές του 17ου αιώνα ο Γάλλος περιηγητής Τουρνεφόρ καταγράφει στο ακριτικό νησί μια παραγωγή μοσχάτου κρασιού που φτάνει τα 3.000 βαρέλια ενώ από τον 19ο αιώνα τροφοδοτεί με επώνυμα κρασιά τις αγορές της Δύσης και της Ανατολής. Από τότε, η Καθολική Εκκλησία παραχωρεί στη Σάμο το προνόμιο της παρασκευής οίνου με πιστοποιητικό καθολικής αποστολής. Ο «εκκλησιαστικός οίνος» χρησιμοποιείται και από την Ορθόδοξη Εκκλησία για την παρασκευή της θείας ευχαριστίας.

Σήμερα, αυτά που προσδιορίζουν την επιτυχία του Σαμιώτικου κρασιού είναι το μικροκλίμα και το γεωφυσικό ανάγλυφο του νησιού, η εξαίρετη ποιότητα του προϊόντος και το «μεράκι» των ανθρώπων που εμπλέκονται με αυτό.

Οι αμπελουργοί του ακριτικού νησιού καλλιεργούν σε ορεινές κυρίως αναβαθμίδες και πεζούλες, με μικρή στρεμματική απόδοση που δεν ξεπερνά κατά μέσο όρο τα 1.000 κιλά σταφυλιού ανά στρέμμα και με χειρωνακτική κυρίως εργασία.

Οι διαμορφωμένοι αμφιθεατρικά πατρογονικοί αμπελώνες, σε υψόμετρο έως και 900 μέτρων και θέα στο γαλάζιο του Αιγαίου και το μεταίχμιο Δύσης και Ανατολής, καταδεικνύουν τη μακρά οινοπαραγωγική παράδοση του νησιού, αλλά και εξασφαλίζουν στο μικρόρωγο μοσχάτο σταφύλι, αργή και σταθερή ωρίμανση, μέχρι να αποκτήσει πολύ υψηλούς βαθμούς σακχάρων και να εμπλουτιστεί με τα αρώματα της πυκνόφυτης βλάστησης. Για όλους αυτούς τους λόγους, το Σαμιώτικο κρασί διαθέτει μια από τις παλαιότερες κατοχυρώσεις ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης της Ευρώπης.

Το Συνεταιριστικό σχήμα της Σάμου, αποτελεί ένα από τους πιο παλιά της Ελλάδας, καθώς ιδρύθηκε το 1934 και συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας μας. Συγκεντρώνει, οινοποιεί και εμπορεύεται το σύνολο σχεδόν της παραγωγής των αμπελοκαλλιεργητών της Σάμου, εφαρμόζοντας τόσο το Σύστημα Ποιότητας κατά ISO όσο και το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας των Τροφίμων ΗACCP.

Τα κρασιά της Σάμου έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες βραβεία και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως το πρώτο βραβείο που έλαβαν, χρονολογείται από το 1937, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται ολοένα και περισσότερες στη μακρά σειρά τιμητικών διακρίσεων.

Το σαμιώτικο κρασί αποτελεί τον κυριότερο πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό, με εξαγωγές όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Ταξίδια στις γεύσεις και τα αρώματα των σαμιακών οίνων

Η οινική παραγωγή περιλαμβάνει γλυκείς, ξηρούς και ημίξηρους οίνους, μοναδικούς στη γεύση και την ποιότητά τους, συγκεντρώνοντας όλες τις γευστικές ιδιαιτερότητες που τους προσδίδει η καλλιέργειά τους σε ορεινές αναβαθμίδες.

Τα ξηρά κρασιά της ΕΟΣ Σάμου, Samena, Golden Samena, Ψηλές Κορφές και το Aegean Breeze (Αγέρι του Αιγαίου) με το κρυστάλλινο χρώμα τους και τα έντονα φρουτώδη τους αρώματα, μας ταξιδεύουν στον κόσμο της εκλεπτυσμένης γεύσης που μπορεί και είναι προσιτή στην καθημερινότητά μας.

Τα ημίξηρα, Aegean Breeze και Selana, βάζουν μια πινελιά διαφορετικής ποιότητας στη ζωή μας.

Τα γλυκά, με την πλούσια και πολυαγαπημένη γεύση (φρέσκου ή παλαιωμένου κρασιού) έχει πολλαπλές εκφράσεις γευστικών ταξιδιών με το Samos VinDoux, το Samos Grand Cru, το Anthemis και το Samos Nectar.

SAMOS VIN DOUX - η επιτομή των γλυκών κρασιών


Αν θέλουμε να μιλήσουμε για τη ναυαρχίδα των κρασιών της Σάμου, αυτή δεν είναι άλλη από το γλυκό κρασί που ταξιδεύει σε 25 χώρες ανά τον κόσμο. Είναι το SAMOS VIN DOUX που αναφέρεται πάντα ως η πιο κλασσική έκφραση των γλυκών κρασιών, των οποίων η ζύμωση διακόπτεται ώστε να διατηρηθούν τα σάκχαρα του σταφυλιού.

Το σταφύλι από το οποίο παρασκευάζεται είναι το «μικρόρωγο μοσχάτο Σάμου» που φύεται και μεγαλώνει σε ημιορεινές πεζούλες και εδάφη αποστραγγιστικά. Αυτό σημαίνει ότι τα σταφύλια δεν προλαβαίνουν να τραφούν από το νερό της βροχής αφού γρήγορα αποστραγγίζεται, οπότε προσλαμβάνουν μόνον τα συστατικά του εδάφους και για αυτό τον λόγο οι ρώγες μένουν μικρές αλλά τόσο «γεμάτες» σε γεύση που θυμίζουν λουλούδια και αρώματα σε πρωτογενές επίπεδο.

Το Samos Vin Doux δεν θα ήταν τόσο επιτυχημένο αν τα επίπεδα οξύτητάς του δεν έφταναν τα 4,6 γραμ/λίτρο. Αυτή η οξύτητα αρκεί ώστε να ισορροπήσει μεταξύ της γλυκύτητας του κρασιού (με εναπομείναντα σάκχαρα 200 γρ/λίτρο) αλλά και της μεταλλικότητας και φρεσκάδας που εκπλήσσει τον ουρανίσκο. Για αυτό θεωρείται ένα από τα πιο ισορροπημένα γλυκά κρασιά παγκοσμίως. Αυτός είναι και ο λόγος που το κάνει ιδανικό για γευσιγνωσία ακόμη και από κάποιον που δεν έχει ξαναδοκιμάσει ποτέ γλυκό κρασί!

Το χρώμα του είναι ανοιχτό μελί, με τάσεις προς το χρυσό, όπως χρυσά είναι και πολλά μετάλλια που έχει πάρει σε διεθνές επίπεδο. Η όσφρηση υποβάλλεται σε μία γλυκιά αναζήτηση μεταξύ αρωμάτων μαρμελάδας βερίκοκου, ώριμου πεπονιού, νύξεων καραμέλας βουτύρου αλλά και όμορφων ανθοσυνθέσεων!

Η γεύση δε μένει αδιάφορη στη γλύκα του. Εκρήγνυνται απολαυστικά οι λεπτές επιγεύσεις μελιού, ροδάκινου, αχλαδιού και λευκόσαρκων φρούτων. Το πλούσιο σώμα του ικανοποιεί απόλυτα τους γευστικούς κάλυκες και δεν είναι τυχαίο ότι το κρασί αυτό μπορεί να αποτελέσει μία καταπληκτική βάση για παρασκευή εμπνευσμένων Cocktails. Κανείς δεν μένει ασυγκίνητος στο πάντρεμα χυμού μάνγκο, λεμονιού και μιας γερής δόσης Samos Vin Doux, ενώ οι συνδυασμοί μπορούν να είναι απεριόριστοι, όσες και οι εμπνεύσεις που ανατροφοδοτεί!

Ως ένα κλασσικό επιδόρπιο κρασί, το Samos Vin Doux σερβίρεται μετά το φαγητό στους 8-10 βαθμούς Κελσίου. Μπορεί να σερβιριστεί ως απεριτίφ αλλά και σε ήσυχες απογευματινές ανάπαυλες με φρούτα, τυριά ή και ξηρούς καρπούς. Χρησιμοποιείται με επιτυχία στη ζαχαροπλαστική για να επιτείνει μοναδικά γλυκές δημιουργίες αλλά και στην μαγειρική για να προσδώσει μία διακριτική γλυκύτητα και ευωδία, ενώ συνδυάζεται με πλήθος συνταγές της δημιουργικής κουζίνας. Συνοδεύει εξαίσια τα γλυκά, ειδικά τα πιο ελαφριά και ανοιχτόχρωμα, όπως μηλόπιτα, λεμονόπιτα και τάρτες φρούτων, ενώ η πρόταση της Ντίνας Νικολάου για το πασχαλινό τσουρέκι ήταν άκρως απολαυστική για όσους το προετοίμασαν και το δοκίμασαν.

Γαστρονομία και οινογευσία


Μέσω της διαρκώς αναπτυσσόμενης τάσης για συνδυαζόμενη οινογευσία και γαστρονομία, το σαμιώτικο κρασί διατηρεί και αναπλαισιώνει την περίοπτη θέση του σε κάθε χώρο εστίασης και ψυχαγωγίας αλλά και στην καθημερινότητα των καταναλωτών του σήμερα, που επιζητούν υψηλή ποιότητα, μοναδικούς συνδυασμούς γευστικών διαδρομών και τίμια τιμή.

Χάρη στις εμπνεύσεις, τη γνώση μα και την ιδιαίτερη τέχνη όσων αγαπούν τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, τους γευστικούς συνδυασμούς και τις εκλεπτυσμένες οινοσυνθέσεις, το κρασί από τις ορεινές αναβαθμίδες της Σάμου δίνει τη δική του φρουτώδη και ξεχωριστή ανάσα σε ό,τι εμφανίζεται στο τραπέζι και τη ζωή μας.

Απολαύστε το!

http://www.samiaampelos.gr/

Η Αφίσα της Ημέρας


Το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" και το Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου "Νικόλαος Δημητρίου"


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει δημοσίως τις ευχαριστίες του στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την γενναία δωρεά του, χάριν της οποίας ανανεώθηκε και εκσυγχρονίστηκε, το σύνολο του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου μας.

Πρόκειται για ανεκτίμητη προσφορά η οποία παρέχει στους καρδιολόγους του Νοσοκομείου σύγχρονα, υψηλής ποιότητας και τεχνολογικών δυνατοτήτων διαγνωστικά μέσα, που θα βελτιώσει το επίπεδο και την ποιότητα της ιατρικής φροντίδας στους κατοίκους του νησιού.

Η Διοίκηση του Γ.Ν. Σάμου αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει δημοσίως τις ευχαριστίες της προς το Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου ¨Νικόλαος Δημητρίου ¨, για τη συνδρομή του στην ολοκλήρωση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου μας.

Πρόστιμα με βάση το εισόδημα. Γίνεται;


Γίναμε ξαφνικά Φινλανδία ή Ελβετία και θέλουμε να εισάγουμε τις λύσεις τους στα πρόστιμα; Μπορεί στην Ελλάδα της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής να εφαρμοστεί ένα μέτρο που λειτουργεί σε χώρες με πολίτες πρότυπα;

Δεν είναι λέει τα πρόστιμα κοινωνικά δίκαια γιατί δεν είναι για όλους το ίδιο η αξία τους. ¶λλο δηλαδή είναι 100 ευρώ για τον άνεργο και άλλο για τον πλούσιο. Προφανώς, αυτό που μετράμε είναι το τσούξιμο, και τα 100 ευρώ στον πλούσιο δεν είναι τίποτε.

Γι αυτό το λόγο στη Φινλανδία έχουν εφαρμόσει πρόστιμα που πέφτουν με βάσει το εισόδημα. Δηλαδή αν βγάζεις 30.000 το χρόνο σου το «κόβουν» στα 300 ευρώ. Αν βγάζεις 10.000 το χρόνο στα 100 ευρώ και αν βγάζεις 100.000 το χρόνο στα 1000 ευρώ.

Ακούγεται δίκαιο. Είναι; Αν και για τη συνταγματικότητα που μας θέλει όλους ίσους απέναντι στο νόμο θα αποφανθούν οι ειδικοί, για το θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης, αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσο ισχύουν στην Ελλάδα τα εισοδήματα που δηλώνει κανείς.

Αν είσαι υπάλληλος τότε ότι δηλώνεις παίρνεις, αν όμως όχι, το πράγμα μπλέκει. Στη χώρα όπου η φοροαποφυγή, η φοροδιαφυγή και η φοροκλοπή είναι συνηθισμένες πρακτικές, το ποιος είναι πλούσιος και το ποιος δηλώνει τι, απέχουν αρκετά. Ένα πρόστιμο με βάση το δηλωμένο εισόδημα είναι τελείως άκυρο αφού δεν μεταφράζεται σε καμία κοινωνική δικαιοσύνη.

Απλά, όπως όλα στην Ελλάδα, όποιος είναι νομοταγής και δηλώνει τα πάντα θα την πληρώνει, και όποιος κλέβει την εφορία θα επιβραβεύεται με ακόμη έναν τρόπο. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει και εφαρμόζεται (σε άλλες χώρες) το σύστημα των πόντων. Τσούζει αλλιώς το 100άρικο για παράβαση ανάλογα με το εισόδημα, τσούζουν όμως το ίδιο οι πόντοι που μαζεύεις στο δίπλωμά σου, με ότι αυτό σημαίνει για την ασφάλιση του αυτοκινήτου σου. Και πάλι, σε άλλες χώρες όπου οι πόντοι μετράνε.

Πριν λοιπόν πάμε σε προχωρημένες λύσεις που εφαρμόζονται μόνο σε προχωρημένες χώρες, μήπως να προχωρήσουμε απλά εφαρμόζοντας το σύστημα πόντων και ζητώντας από τις ασφαλιστικές να κοστολογούν ακριβότερα τους επικίνδυνους οδηγούς με πόντους στο δίπλωμά τους και φθηνότερα του υπόλοιπους;

Εσείς τι λέτε; Ποιο μέτρο είναι ποιο δίκαιο; Και πως σας φαίνεται τελικά η εφαρμογή μιας «κοινωνικής δικαιοσύνης» στα πρόστιμα; Τι λέτε;

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Η Αφίσα της Ημέρας


"2" ετικέτες και "2" βραβεία για τη Σάμο !



Η ξεχωριστή γεύση και ο έντονος αρωματικός χαρακτήρας των κρασιών του ΕΟΣ Σάμου αποτέλεσαν σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών και φέτος στο Ζάππειο Μέγαρο κατά την αναγνωρισμένη διεθνώς έκθεση Ελληνικού κρασιού «ΟΙΝΟΡΑΜΑ» που διεξήχθη από 11 έως και 13 Μαρτίου.


Το Οινόραμα αποτελεί μία ιδανική πλατφόρμα επικοινωνίας των κρασιών του ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ αφού συγκεντρώνει επισκέπτες από σημαντικούς τομείς της αγοράς: Οινόφιλους που ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για το Ελληνικό κρασί και να δοκιμάσουν νέες εσοδείες αλλά και νέες ετικέτες. 

Επαγγελματίες διακίνησης οίνων που ενδιαφέρονται να βρουν νέους συνεργάτες ή να ανανεώσουν τις σχέσεις τους με τους υπάρχοντες. Εισαγωγείς οίνων από το εξωτερικό που έχουν πια αντιληφθεί την υψηλή ποιότητα των κρασιών της Ελλάδας και αναζητούν γηγενείς ποικιλίες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Επαγγελματίες από τον χώρο της εστίασης και της ψυχαγωγίας που αναζητούν κάτι που να κεντρίζει το ενδιαφέρον των καταναλωτών αλλά και να δημιουργεί πολυποίκιλους συνδυασμούς. 

Ειδικούς του κρασιού και αρθρογράφους που ενημερώνονται σχετικά με τα νέα στοιχεία του οινοπαραγωγικού κλάδου, στηρίζοντας παράλληλα τις «σταθερές αξίες» όπως και τα κρασιά του ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ.

Ο στόχος της φετινής συμμετοχής του ΕΟΣ Σάμου ήταν το να παρουσιάσει επίσημα στους επισκέπτες δύο νέες ετικέτες:


Το Aegean Breeze-Αγέρι του Αιγαίου, ένα λευκό ξηρό μοσχάτο που ήδη φαίνεται να εντυπωσιάζει τους οινόφιλους αλλά και όσους ενδιαφέρονται για ένα μοσχάτο με διακριτικά αρώματα φρούτων και άνθεων και τη μεταλλικότητα που συνταιριάζει με ψάρια και θαλασσινά. Το Selana, ένα ροζέ ημίξηρο κρασί με καταπληκτικό χρώμα φράουλας και με έντονα αρώματα τριαντάφυλλου.

Το Selana που καταφέρνει να δροσίζει τον ουρανίσκο όπως αρμόζει σε ένα καλό ροζέ, ενώ παράλληλα κάνει το δοκιμαστή να φαντάζεται πολυθεματικές σαλάτες με ρόδι, λιαστή τομάτα, φράουλες και γλυκόξινες βινεγκρέτ εμφανίζοντας στην επίγευση τα διακριτικά του μπαχάρια. Τα σχόλια των επισκεπτών για αυτό το κρασί, ήταν άκρως θετικά!


Εκτός από τους επαγγελματίες και έμπειρους οινόφιλους, επισκέφθηκαν το περίπτερο του ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ πολλοί φοιτητές από διάφορες σχολές οινολογίας, γαστρονομίας και γεωπονικής, με έντονο ενδιαφέρον να δοκιμάσουν το ξακουστό γλυκό κρασί της Σάμου. Οι ερωτήσεις τους για την μέθοδο παραγωγής και το «μικρόρωγο μοσχάτο» έδειχναν πως έχουν εντρυφήσει στο αντικείμενο…

Μετά το κλείσιμο της έκθεσης επακολούθησε μια πολύ δυναμική συνάντηση των εκπροσώπων των οινοποιείων καθώς και δείπνο απονομής των βραβείων του 17ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνων και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης.

Η οινολόγος του ΕΟΣ Σάμου κ. Ευαγγελία Αργυρού παρέλαβε τα βραβεία, ΧΡΥΣΟ για το Samos Anthemis 2011 και ΑΣΗΜΕΝΙΟ για το Samos Nectar 2010.


Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε σε όλους τους συνδαιτημόνες ο κ. Rudolf Knoll, το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς, που δήλωσε ότι στα εβδομηκοστά του γενέθλια πριν από λίγο καιρό, «άνοιξε» ένα Samos Nectar 1943 και το βρήκε εκπληκτικό!

Ο Γερμανός συγγραφέας, δημοσιογράφος και κριτικός κρασιού, τιμήθηκε με το Greek Wine Industry Award για την πολυετή και πολύτιμη συνεισφορά του στην διάδοση του Ελληνικού κρασιού παγκοσμίως.

Η υπέροχη αυτή βραδιά, με μυρωδιά από Σάμο σε όλα τα επίπεδα, έκλεισε απολαυστικά με το Χρυσό Samos Anthemis 2011 να συνοδεύει το επιδόρπιο του δείπνου, μπακλαβά με παγωτό μαστίχα.



http://www.samiaampelos.gr

Σχετικό δημοσίευμά μας: ΕΔΩ....!

«Παράκαμψη Οικισμού Θάνους»

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Λήμνο.

Η Περιφερειάρχης, συνοδευόμενη από τον Έπαρχο Λήμνου κ. Ευάγγελο Γιαρμαδούρο, τη Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών κα. Αφροδίτη Κουρογένη και στελέχη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, επισκέφθηκε την περιοχή του Θάνους, όπου η Περιφέρεια προγραμματίζει την υλοποίηση του έργου «Παράκαμψη Οικισμού Θάνους». 


Η κα. Καλογήρου εξέφρασε την ικανοποίησή της για τους γοργούς ρυθμούς με τους οποίους τον τελευταίο καιρό εργάζονται όλοι ώστε να κατασκευαστεί το συγκεκριμένο έργο, που θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή, θα αυξήσει την οδική ασφάλεια και θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών.



Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Λήμνο η κα. Καλογήρου θα έχει συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες και φορείς για αναπτυξιακά θέματα της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, όπως επίσης και για τα εν εξελίξει έργα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Η Περιφερειάρχης συμμετείχε σήμερα στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης των αγώνων του 7ου Προκριματικού Ομίλου για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Χάντμπολ Νεανίδων Κάτω των 19 ετών, που θα διεξαχθεί στις 17, 18 και 19 Μαρτίου στο κλειστό γυμναστήριο «Νίκος Σαμαράς» Μύρινας Λήμνο.

Έκθεση ζωγραφικής:Η οδική ασφάλεια μέσα από τα μάτια των παιδιών (βίντεο)




Έκθεση ζωγραφικής, διοργανώνει η Ελληνική Αστυνομία,

σε συνεργασία με τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, 

στο Golden Hall στο Μαρούσι.