Γίναμε ξαφνικά Φινλανδία ή Ελβετία και θέλουμε να εισάγουμε τις λύσεις τους στα πρόστιμα; Μπορεί στην Ελλάδα της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής να εφαρμοστεί ένα μέτρο που λειτουργεί σε χώρες με πολίτες πρότυπα;
Δεν είναι λέει τα πρόστιμα κοινωνικά δίκαια γιατί δεν είναι για όλους το ίδιο η αξία τους. ¶λλο δηλαδή είναι 100 ευρώ για τον άνεργο και άλλο για τον πλούσιο. Προφανώς, αυτό που μετράμε είναι το τσούξιμο, και τα 100 ευρώ στον πλούσιο δεν είναι τίποτε.
Γι αυτό το λόγο στη Φινλανδία έχουν εφαρμόσει πρόστιμα που πέφτουν με βάσει το εισόδημα. Δηλαδή αν βγάζεις 30.000 το χρόνο σου το «κόβουν» στα 300 ευρώ. Αν βγάζεις 10.000 το χρόνο στα 100 ευρώ και αν βγάζεις 100.000 το χρόνο στα 1000 ευρώ.
Ακούγεται δίκαιο. Είναι; Αν και για τη συνταγματικότητα που μας θέλει όλους ίσους απέναντι στο νόμο θα αποφανθούν οι ειδικοί, για το θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης, αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσο ισχύουν στην Ελλάδα τα εισοδήματα που δηλώνει κανείς.
Αν είσαι υπάλληλος τότε ότι δηλώνεις παίρνεις, αν όμως όχι, το πράγμα μπλέκει. Στη χώρα όπου η φοροαποφυγή, η φοροδιαφυγή και η φοροκλοπή είναι συνηθισμένες πρακτικές, το ποιος είναι πλούσιος και το ποιος δηλώνει τι, απέχουν αρκετά. Ένα πρόστιμο με βάση το δηλωμένο εισόδημα είναι τελείως άκυρο αφού δεν μεταφράζεται σε καμία κοινωνική δικαιοσύνη.
Απλά, όπως όλα στην Ελλάδα, όποιος είναι νομοταγής και δηλώνει τα πάντα θα την πληρώνει, και όποιος κλέβει την εφορία θα επιβραβεύεται με ακόμη έναν τρόπο. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει και εφαρμόζεται (σε άλλες χώρες) το σύστημα των πόντων. Τσούζει αλλιώς το 100άρικο για παράβαση ανάλογα με το εισόδημα, τσούζουν όμως το ίδιο οι πόντοι που μαζεύεις στο δίπλωμά σου, με ότι αυτό σημαίνει για την ασφάλιση του αυτοκινήτου σου. Και πάλι, σε άλλες χώρες όπου οι πόντοι μετράνε.
Πριν λοιπόν πάμε σε προχωρημένες λύσεις που εφαρμόζονται μόνο σε προχωρημένες χώρες, μήπως να προχωρήσουμε απλά εφαρμόζοντας το σύστημα πόντων και ζητώντας από τις ασφαλιστικές να κοστολογούν ακριβότερα τους επικίνδυνους οδηγούς με πόντους στο δίπλωμά τους και φθηνότερα του υπόλοιπους;
Εσείς τι λέτε; Ποιο μέτρο είναι ποιο δίκαιο; Και πως σας φαίνεται τελικά η εφαρμογή μιας «κοινωνικής δικαιοσύνης» στα πρόστιμα; Τι λέτε;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου