Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο Σάμου: Ένα κόσμημα στην πόλη μας


Πολλές φορές είχα προγραμματίσει να το επισκεφθώ αλλά κάτι τύχαινε, άλλοτε πέρναγα από μπροστά πηγαίνοντας για το σπίτι και μόλις το προσπέρναγα έλεγα, άντε αύριο, μέρα είναι και αύριο. Αλλά τελικά σήμερα, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, τα κατάφερα. Και μπορώ να πω ότι με όλα αυτά που είδα, με όλα αυτά που διάβασα, πρέπει όλοι μας, να είμαστε υπερήφανοι που ένα τέτοιο μουσείο βρίσκεται στην πόλη μας και περιέχει διάφορα εκθέματα από τις Ιερές Μονές και τους Ιερούς Ναούς της Σάμου.


Μερικά από αυτά έχουν ζωή 300 – 400 χρόνια, μπορεί και παραπάνω. Ένα μουσείο που πρέπει όλοι να το επισκεφθούν διαθέτοντας λίγο από τον ελεύθερό τους χρόνο. Στα κυριότερά του εκθέματα ο Ιερός Μανδύας του Πατριάρχου Κων/πολεως Γρηγορίου Ε’, η «Σταύρωσις του Χριστού» έργο του Θεόδ. Πουλάκου από το β’ μισό του 16ου αιώνα, Άγια Δισκοπότηρα με μοναδικό τρόπο δουλεμένα, που νομίζω ότι η αξία τους πλέον είναι ανεκτίμητη, συγγράμματα που ένα ρίγος σε διαπερνά όταν αναλογίζεσαι ότι κάποιοι τα έγραψαν πριν από 1.000 χρόνια και βρίσκονται μπροστά σου.


Το Εκκλησιαστικό μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης, συστάθηκε με πρωτοβουλία και πρόνοια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου κ.κ. Ευσεβίου. Το μουσείο στεγάζεται σ’ ένα νεοαναγερθέν σύγχρονο οικοδόμημα, με κάθε επιστημονική προδιαγραφή ως προς την προβολή των αντικειμένων και είναι δωρεά του «Ιδρύματος Νιάρχου».


Στον πλούσιο διακοσμημένο εσωτερικό χώρο του εκτίθεται, μετά από απαραίτητη συντήρησή του, σημαντικός αριθμός Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Ιερών εικόνων υψηλής αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας, στοιχεία ξυλόγλυπτων τέμπλων, εξαπτέρυγα, Ιερά Σκεύη, Σταυροί αγιασμού και ευλογίας, χειρόγραφα από τον 10ο αιώνα, παλαίτυπα βιβλία σπάνιες παλιές εικόνες, λειτουργικά ειλητάρια, κώδικες κλπ.


Τα εκθέματα αυτά, τα οποία προέρχονται από τις Ιερές Μονές και τους Ιερούς Ναούς της Σάμου, υποβάλλουν τον επισκέπτη και τον μεταφέρουν νοερώς σε άλλες εποχές αποδίδοντας την εικόνα της διαχρονικής εκκλησιαστικής ζωής και της τοπικής εκκλησιαστικής τέχνης, ενώνοντας παράλληλα το απώτατο ιστορικό παρελθόν με το σήμερα και προαναγγέλοντας το αύριο.

Το Βυζαντινό μουσείο εγκαινιάσθηκε τον Αύγουστο του 2006 από τον Α.Θ.Π. Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ενώ το μουσείο δέχεται επισκέπτες από Δευτέρα – Παρασκευή (10:00 – 14:00) και κάθε Κυριακή (πρωϊ – μεσημέρι) με την ευκαιρία της άφιξης του κρουαζιερόπλοιου «COSTA ATLANTICA».


Η είσοδος για το κοινό κοστίζει 1,5 ευρώ, τα οποία χρήματα η Μητρόπολη τα διαθέτει για κοινωφελείς σκοπούς, που δεν είναι και λίγοι.

Το μουσείο επίσης διαθέτει σύγχρονα συστήματα βιντεοσκόπησης και συναγερμού. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα: 2273-0-80802 και 2273-0-87640 .

Μόνο κέρδη μπορείς ν’ αποκομίσεις από την επίσκεψη στο Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο Σάμου. Μεταφέρεσαι νοερά σε άλλες εποχές της εκκλησιαστικής ζωής στη Σάμο.

«Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με»
Α.Κ.
radiocafe

Δεν υπάρχουν σχόλια: