Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

ΒΓΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ;

Σε κατάσχεση της πρώτης κατοικία ανέργου και τρίτεκνου, προχώρησε η εφορία Μυτιλήνης για ληξιπρόθεσμες οφειλές του της τάξεως των 934,34 ευρώ!!!!

O οφειλέτης, άνεργος και πατέρας τριών παιδιών, κατοικεί σε χωριό της Λέσβου και αδυνατούσε να καταβάλλει το αρχικό ποσό των 871,72 ευρώ που του είχε κατακυρωθεί από δύο πρόστιμα του Λιμεναρχείου, το τέλος επιτηδεύματος και εισφορές στην Εφορία. Η συνολική οφειλή, με τις προσαυξήσεις, έφτασε στα 934,34 ευρώ και με εντολή του Υπουργείου Οικονομικών η Εφορία προχώρησε σε κατάσχεση της ΠΡΩΤΗΣ του κατοικίας!

Το πρωτοφανές αυτό συμβάν, έχει θορυβήσει τους οφειλέτες και στη Σάμο, καθώς έχει ξεκινήσει –ως φαίνεται- σαφάρι κατασχέσεων και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου που δεν αφορά μόνο μεγαλοφειλέτες αλλά και μικρούς εισοδηματίες ή και ανέργους.

Ο συμβολαιογράφος Θέμος Δημόπουλος, μιλώντας στη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Ικαρίου («Ράδιο Σάμος 102 fm»), επισήμανε πως, σύμφωνα με το νόμο, μπορεί να γίνει κατάσχεση για χρέη στο δημόσιο ακόμη και στην ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ του οφειλέτη, στην οικοσκευή του, αλλά και σε εταιρεία ή επιχείρηση που κατέχει. Ειδικότερα, για χρέη προς τραπεζοπιστωτικούς οργανισμούς, απαγορεύεται η κατάσχεση οικίας με αξία έως 200 χιλιάδες ευρώ.

«Η κατάσχεση δεν απαγορεύεται ούτε κρίνεται ως αντισυνταγματική πράξη» σημείωσε ο κ. Δημόπουλος. «Ο εκπλειστηριασμός ωστόσο δεν μπορεί να γίνει στα κατασχεθέντα ακίνητα ή περιουσιακά στοιχεία, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες τις οποίες ορίζει ο νόμος. Εάν δε, παρέλθει ένα έτος από την κατάσχεση και το ακίνητο δεν εκπλειστηριαστεί, μπορεί ο ιδιοκτήτης να εγείρει δικαστικά αξίωση ώστε αυτό να επιστρέψει στην ιδιοκτησία του...»
Αυτό που δημιουργεί ωστόσο μεγάλη ανασφάλεια στους οφειλέτες είναι το γεγονός πως οι εφορίες όλης της χώρας προχωρούν σε κατασχέσεις ή διαταγές για παρακρατήσεις μισθών ακόμη και για οφειλές της τάξης των 300 ευρώ ή και... κλήσεις από τροχαία!

Πρώτοι φαίνεται να μπαίνουν στην απόχη όσοι έχουν παλιές οφειλές και δεν προέβησαν σε ρύθμιση χρεών.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΙΚΑΡΙΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
Μαργαριτα ρι FB

Δεν υπάρχουν σχόλια: