Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Δελτίο Τύπου της Συντονιστικής Γραμματείας Σάμου

Συντονιστική Γραμματεία Σάμου
Γραφείο Τύπου
Δελτίο Τύπου 
21.12.2012 

Η ομάδα αγροτικών θεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Σάμου συζήτησε τα τρέχοντα και "καυτά" προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Σάμου:

· Των αμπελουργών στους οποίους η Ένωση χρωστά αρκετά χρήματα εδώ και δύο χρόνια,
· των ελαιοπαραγωγών, στους οποίους έχει "μετακυληθεί" ένα μεγάλο μέρος του κόστους της περιβαλλοντικής συμμόρφωσης των ελαιοτριβείων, ενώ το προϊόν τους πουλιέται χύμα και σε πολύ χαμηλές τιμές,
· των κτηνοτρόφων που αντιμετωπίζουν το γνωστό θέμα της έλλειψης σφαγείου στο νησί, το οποίο θα εξυπηρετεί ταυτόχρονα και αυτούς, αλλά θα προστατεύει και τη δημόσια υγεία.

Οι περασμένες δύο δεκαετίες υπήρξαν χαμένες για τον αγροτικό κόσμο στο νησί.

Δεν έγιναν οι τεχνικές αναπροσαρμογές που θα μπορούσαν να γίνουν ώστε να αναβαθμιστούν ποιοτικά τα προϊόντα μας, δεν δημιουργήθηκαν οι απαραίτητες υποδομές, έτσι ώστε ο πρωτογενής τομέας να γίνει τομέας αιχμής για την ανάπτυξη του τόπου μας και όχι απλά ευκαιριακό συμπλήρωμα εισοδήματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΑΜΟΥ επεξεργάζεται ένα τοπικό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που βασίζεται στις αρχές του "συνεταιρίζεσθαι", την τυποποίηση και την διάθεση σε επιλεγμένες αγορές, αλλά και την κάλυψη της τοπικής αγοράς με πολλά εναλλακτικά τοπικά, ποιοτικά και "διακεκριμένα" προϊόντα: κρασί, λάδι, γαλακτοκομικά και κρέας, εσπεριδοειδή, λαχανικά, δημητριακά, αρωματικά - θεραπευτικά φυτά, κλπ. Η υποβοήθηση όλων των δυνατών καλλιεργειών στο νησί με σεβασμό στο περιβάλλον είναι ο στόχος.

Η διαρκής εκπαίδευση των αγροτών, η καθημερινή αρωγή και συμβουλευτική σε γεωτεχνικά θέματα από ειδικούς που θα παρακολουθούν από κοντά τις διεθνείς εξελίξεις είναι το βασικό μέσο. Γι’αυτό και ως μελλοντική κυβέρνηση θα επιβάλλουμε την μετατροπή όλων των υπηρεσιών που ασχολούνται με τον αγροτικό κόσμο από γραφειοκρατικούς μηχανισμούς σε σταθμούς εφαρμογών με καθημερινή παρουσία των ειδικών στα χωράφια και γενικότερα στο πεδίο της παραγωγής. Είναι αναγκαίο να ενισχυθούν επίσης με κάθε δυνατό τρόπο από την Πολιτεία, ειδικά τον πρώτο καιρό, ομάδες παραγωγών που θα οργανώνουν πρότυπες και ολοκληρωμένες μονάδες παραγωγής και διάθεσης προϊόντων.

Ειδικότερα για το θέμα της κτηνοτροφίας, για να μην έχουμε σε λίγο καιρό τα γνωστά από το παρελθόν προβλήματα, είναι επιτακτική ανάγκη να καταβληθεί άμεσα κάθε προσπάθεια ώστε να λειτουργήσει σύντομα Δημοτικό Σφαγείο.

Προχθές πάλι για μία ακόμη φορά η παραλιακή οδός Θεμ. Σοφούλη, της πόλεως Σάμου, πλημμύρισε με θαλασσινό νερό και βοθρολύματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΑΜΟΥ για αυτό το πρόβλημα που κάθε χρόνο γίνεται όλο και οξύτερο τις προηγούμενες μέρες έκανε παρεμβάσεις

· με ερώτηση της βουλευτή Σάμου Α. Καλογερή, προς τους Υπουργούς Εσωτερικών - Υγείας - Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

· με επιστολή στο Δημοτικό Συμβούλιο
· με ενέργειες στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Μάθαμε από την ενημέρωση του Δημάρχου και της Διαχειριστικής αρχής Βορείου Αιγαίου, ότι το έργο της ανάπλασης της παραλιακής, που όπως λένε οι αρμόδιοι θα οδηγήσει στην οριστική λύση του προβλήματος, αναμένεται να ενταχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου στα χρηματοδοτούμενα έργα και μέχρι τον Φεβρουάριο το πολύ να δημοπρατηθεί. Αναμένουμε και τις απαντήσεις των Υπουργείου στην Βουλευτή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΑΜΟΥ θα είναι παρών και θα ελέγχει την εκτέλεση των εξαγγελιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΑΜΟΥ εύχεται καλές γιορτές . Με γιορτινό δώρο για όλους εύχεται : Ελπίδα. Ελπίδα για μια Ειρηνική Ζωή, για μια Ζωή με Ελευθερία, Παιδεία, Εργασία, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.

Πρόσωπα επικοινωνίας: Σταθακιός Αλέξανδρος 693682834, Καραθάνασης Χρ.6937144254, Κακλαμάνης Νίκος 6937144044. Για τα Αγροτικά: Καλομοίρης Πέτρος 6944790627, Ταλαίπωρος Γιάννης 6984626962.

Δεν υπάρχουν σχόλια: