Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ. ΔΥΚ – Η αιχμή του δόρατος της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (video)

 

Ο συντονισμός της δράσης υπό ενιαίο φορέα των επίλεκτων μονάδων από όλους τους Κλάδους των Ε.Δ, για την κάλυψη απαιτήσεων που αντιμετωπίζει ο ελληνικός αμυντικός σχεδιασμός, είναι πλέον γεγονός.

Η ίδρυση της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ, δημιούργησε πολλές προσδοκίες και έγινε δεκτή με ιδιαίτερα θετικά σχόλια από τα στελέχη των επίλεκτων μονάδων, που είχαν επισημάνει εδώ και πολύ καιρό την ανάγκη κεντρικής συντονιστικής διοίκησης σε επίπεδο επιχειρήσεων.

Αυτή προέκυψε έπειτα από απαίτηση πλήρους αξιοποίησης του ανθρώπινου Δυναμικού των Ειδικών Δυνάμεων του ΕΣ και μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΠΝ και της ΠΑ.

Ταυτόχρονα επιδιώκεται η ουσιαστική εκμετάλλευση των ικανοτήτων που μπορούν να προσφέρουν σε περίοδο κρίσης με συντονισμένη δράση και ανάλογα με τη φύση και τις ειδικές απαιτήσεις της εκάστοτε απειλής.

Η ίδρυση της νέας διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων αναμένεται να πετύχει την επιθυμητή αποτελεσματική διακλαδική εκμετάλλευση σε επίπεδο διεξαγωγής επιχειρήσεων όσο και στο ρόλο που μπορεί - και πρέπει - να παίξει, στην προσπάθεια ενίσχυσης των μονάδων αυτών με τα απαραίτητα μέσα και εξοπλισμό που απαιτείται να διαθέτουν, προκειμένου να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.

Οι βατραχάνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και των Ειδικών Δυνάμεων του ΕΣ αποτελούν ένα από τα βασικά τμήματα αυτού του νέου διακλαδικού σχήματος καθώς είναι προσανατολισμένοι για ανορθόδοξες επιχειρήσεις στη θάλασσα με φυσικό χώρο δράσης είναι το Αιγαίο.

Όμως είναι απόλυτα σαφές οτι οι σύγχρονες εξελίξεις επιβάλλουν την συνεχή ανανέωση μέσων, υλικών και οπλισμού, προκειμένου να επαυξάνονται οι ικανότητες, στις απαιτητικές συνθήκες διεξαγωγής επιχειρήσεων στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

Αθόρυβη διύσδυση, εντοπισμός στόχου, μεταφορά εικόνας στο επιτελείο και συνεχής επικοινωνία όλων των μελών της ομάδας μεταξύ τους αλλα και με τη διοίκηση, μέχρι τη τελευταία στιγμή που θα πραγματοποιηθεί η επίθεση, είναι μερικές μόνο από τις απαιτήσεις αυτές.

Γεγονός όμως είναι ότι έχει συσσωρευτεί μεγάλο χρονικό διάστημα όπου υπάρχει απουσία εξελίξεων στον τομέα των προμηθειών κρίσιμων υλικών καθώς η ΔΥΚ βρισκόταν πάντα στη «σκιά» μεγαλύτερων εξοπλιστικών προγραμμάτων του ΓΕΝ που άφηναν ελάχιστα περιθώρια ελιγμών.

Σήμερα με τις απαιτήσεις πλέον να διαμορφώνονται εντελώς διαφορετικά, με επέκταση των ελληνικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω εκμετάλλευσης της ΑΟΖ και με κυρίαρχο πλέον το ρόλο των Ειδικών Δυνάμεων σε όλες τις πρόσφατες συρράξεις τα περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα.

Με την Τουρκία να εμφανίζεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει εξελίξεις στο θέμα τις ΑΟΖ και με την προστασία των εγκαταστάσεων άντλησης να προβάλλει ως η νέα πρόκληση που θα προκύψει σε λίγα χρόνια, είναι αμέσως αντιληπτό ότι οι έλληνες βατραχάνθρωποι του ΠΝ και του ΕΣ θα είναι το εργαλείο του ΓΕΕΘΑ που θα εμπλακεί άμεσα σε όλες τις φάσεις μιας κρίσης.

Ως μονάδες άμεσης αντίδρασης απαιτείται να διαθέτουν ικανότητα αθέατης ανάπτυξης από αέρα και θάλασσα, μέρα και νύχτα, κατάλληλο εξοπλισμό που να ανταποκρίνεται σε κάθε πιθανή πρόκληση ενώ είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να έχουν την ικανότητα ψηφιακής διασύνδεσης με μετάδοση φωνής και εικόνας σε real time για αποτελεσματικό έλεγχο και διοίκηση.

Το τι χρειάζεται να γίνει το ξέρουν καλύτερα οι ειδικοί, και με τα νέα πλέον δεδομένα στη διεξαγωγή Ειδικών Επιχειρήσεων στο ΓΕΕΘΑ, οι εξελίξεις θα πρέπει να προχωρήσουν με διάφορετικές προτεραιότητες.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτά που χρειάζονται οι «κατάλληλοι άνθρωποι» δεν απαιτούν προϋπολογισμούς επιπέδου «αγοράς του αιώνα» ούτε ποσά με 6ψηφια μηδενικά..

Το αντίθετο μάλιστα καθώς μια μικρή αναλογικά επένδυση εντός των εφικτών ορίων και περιορισμών μπορεί να αποφέρει τεράστια απόδοση την κρίσιμη στιγμή.

Άλλωστε ο ίδιος ο Α/ΓΕΕΘΑ έχει δηλώσει επανειλημμένως πως αυτό που χρειάζεται σε αυτή τη δύσκολη στιγμή δεν είναι νέα πανάκριβα οπλικά συστήματα αλλά συντήρηση και πλήρης αξιοποίηση των υφιστάμενων τα οποία μας αρκούν μέχρι η χώρα να μπορέσει να ξαναβρεί το ρυθμό της.

Και οι έλληνες βατραχάνθρωποι μαζί με τις υπόλοιπες μονάδες Ειδικών Δυνάμεων που ανήκουν επιχειρησιακά στη ΔΔΕΕ είναι ένα από αυτά τα οπλικά συστήματα τα οποία περιμένουν να καλύψουν μικρούς και συγκεκριμένους τομείς για να απογειώσουν κυριολεκτικά τις ικανότητες τους..

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΛΕΚΤΩΝ

Όπως είναι ευρέως γνωστό η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών αποτελεί μια από τις πλέον επίλεκτες μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Προσανατολισμένη κυρίως σε αμφίβιες επιχειρήσεις, η ΔΥΚ του Πολεμικού Ναυτικού χαρακτηρίζεται από υψηλό επαγγελματισμό και σκληρή εκπαίδευση σε ιδιαίτερα απαιτητικά αντικείμενα.

Οι έλληνες βατραχάνθρωποι με μεθοδικότητα και κυρίως πίστη στα ιδανικά της πατρίδας, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τα προβλήματα της καθημερινότητας, εργάζονται σε σκληρούς ρυθμούς για να επιτύχουν τις υψηλές επιδόσεις που απαιτούνται να διαθέτουν.

Στην εκπαίδευση το μυαλό αδειάζει και ως επαγγελματίες αφοσιώνονται σε αυτό που πρέπει να κάνουν. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Ρισκάροντας καθημερινά εκτεθειμένοι σε αμέτρητους κινδύνους, βουτάνε σε μεγάλα βάθη μέρα και νύχτα, πέφτουν με αλεξίπτωτα, χειρίζονται εκρηκτικά και εκπαιδεύονται με πραγματικά πυρά για να φέρουν εις πέρας τις εξαιρετικά επικίνδυνες αποστολές που τους ανατίθεται, τόσο σε περίοδο ειρήνης όσο και σε περίοδο πολέμου.

Και όλα αυτά με σωματική καταπόνηση που είναι κυριολεκτικά αδιανόητη για ένα κοινό θνητό.. Γι αυτό ο μύθος του έλληνα βατραχανθρώπου δε χτίστηκε τυχαία..

Παράλληλα η ΔΥΚ καταβάλει συνεχή προσπάθεια ώστε να αναπροσαρμόζεται βάσει των νέων δεδομένων που απορρέουν από τις εμπειρίες αλλά και από τα διδάγματα που αποκομίζονται από τη συνεχή και επίπονη εκπαίδευση στο ελληνικό Αρχιπέλαγος.

Το πεδίο των επιχειρήσεων στο οποίο θα κλιθούν να πολεμήσουν οι έλληνες βατραχάνθρωποι είναι ιδιαίτερα “απαιτητικό”. Τα χιλιάδες νησιά και βραχονησίδες με το βραχώδες έδαφος και οι δύσκολες καιρικές συνθήκες καθιστούν το Αιγαίο ένα θέατρο επιχειρήσεων με μοναδικά χαρακτηριστικά.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί την ανάγκη για την ανάπτυξη ιδιαίτερων τακτικών σε πεδία που ακόμη και άλλες “ειδικές” μονάδες με παρόμοιο χαρακτήρα σε άλλες χώρες δεν έχουν καν προσεγγίσει.
.
Στην ουσία η αποκορύφωση της δημιουργίας ενός μαχητή είναι η εκπαίδευση στις τακτικές μάχης εκ του συστάδην, της κίνησης σε ομάδα στο πεδίο της μάχης, καθώς και στις τακτικές που εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια της διείσδυσης σε εχθρικό έδαφος.

Στην περίπτωση της ΔΥΚ μετά την ολοκλήρωση της εξάμηνης αρχικής εκπαίδευσης, για όσους έχουν καταφέρει να την τελειώσουν με επιτυχία ακολουθεί η είσοδος στην επιχειρησιακή δράση.

Εκεί ο νέος βατραχάνθρωπος θα ξεκινήσει με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς να συμμετέχει σε αποστολές με καθαρά επιχειρησιακές συνθήκες όπου και θα αντιμετωπίσει πλέον όλες τις πραγματικές δυσκολίες.

Τα βίντεο που παραθέτουμε και έχουν προβληθεί στην ελληνική τηλεόραση, μας δίνουν μια καλή γεύση από την εκπαίδευση των ανδρών που τη κρίσιμη στιγμή θα είναι οι ειδικοί που κλιθούν«να διορθώσουν τη κατάσταση»!






Κάτι που το γνωρίζουν καλά οι εξ ανατολών φίλοι και σύμμαχοι..

Σημειώνεται οτι ικανότητα υποβρύχιας διύσδυσης διαθέτουν σε μεγάλο πλέον ποσοστό και οι Ειδικές Δυνάμεις του ΕΣ, καθώς τα στελέχη των μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ζ ΜΑΚ και του ΕΤΑ διέρχονται - στο πλαίσιο της πολυποίκιλης εκπαίδευσης τους και από το σχολείο Δυτών Μάχης των Ειδικών Δυνάμεων.
defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια: