Και δεύτερο ερευνητικό σκάφος βγάζει η Τουρκία στο Αιγαίο για ωκεανογραφικές έρευνες. Αυτή τη φορά το TCG Cubuklu θα πραγματοποιήσει έρευνες πέραν των τουρκικών χωρικών υδάτων και συγκεκριμένα στις περιοχές νότια της Σαμοθράκης και δυτικά του Αι Στράτη.
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς δεν αποκλείεται να μπει σε ελληνικά χωρικά ύδατα και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Επανειλημμένα το έχει πράξει η Άγκυρα αυξάνοντας την ένταση στο Αιγαίο. Πόσο μάλλον τώρα, που αμφισβητεί ευθέως την ελληνική υφαλοκρηπίδα και με τη ρηματική διακοίνωση που κατέθεσε στον ΟΗΕ, ως απάντηση της ελληνικής και των κινήσεων της Αθήνας για ανακήρυξη ΑΟΖ.
Σύμφωνα με την τουρκική Navtex 168/13, το ερευνητικό σκάφος TCG Cubuklu θα πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες από τις 13 Μαρτίου έως 2 Απριλίου σε περιοχές και εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Δύο από τις συντεταγμένες που έχουν δώσει οι τουρκικές αρχές αφορούν περιοχές μεταξύ Σαμοθράκης και Ίμβρου, και μεταξύ Λέσβου και Αι Στράτη.
Η Αθήνα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις κινήσεις της Τουρκίας, καθώς παραδοσιακά την άνοιξη βγάζει στο Αιγαίο ερευνητικά σκάφη της και επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει τις διαθέσεις της.
Πληροφορίες αναφέρουν πώς τόσο η παρουσία του Piri Reis, που ολοκλήρωσε τη σύντομη παρουσία του ανοιχτά της Σμύρνης, απέναντι από τη Χίο (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα επανέλθει) όσο και του TCG Cubuklu δεν προβληματίζουν ιδιαίτερα λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων τους.
Ωστόσο, η κίνηση αμφισβήτησης των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι αυτή που μετράει.
Το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στο νέο απόκτημα της Τουρκίας, το υπερσύγχρονο ερευνητικό σκάφος που αγόρασε έναντι 130 εκατομμυρίων ευρώ και έχει μετονομάσει σε Barbaros Hayeddin Pasa. Το σκάφος έχει ανακοινωθεί ότι θα σταλεί για έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και κατόπιν στη Μεσόγειο. Αγοράστηκε από την εταιρεία Polarcus με έδρα το Ντουμπάι, έχει την τεχνική δυνατότητα να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, για τις οποίες έχει εκδώσει άδειες η τουρκική κυβέρνηση.
Η κινητικότητα σημειώνεται ενώ η Τουρκία με τη ρηματική διακοίνωση της στον ΟΗΕ έχει αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία σε μεγάλες περιοχές της υφαλοκρηπίδας και έχει επιμείνει ότι οι άδειες ερευνών που έχει εκδώσει νότια του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου ισχύουν.
defencenet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου