H Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μέσω της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, συμμετέχει με δυναμική παρουσία στις 3ήμερες εκδηλώσεις στα πλαίσια του θεσμού των «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΩΝ» που διοργανώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο Μουσείο της Ακρόπολης από 24 έως 26 Μαΐου.
Θα παρουσιαστούν τα «Καλάθια Αγροτικών Προϊόντων» όλων των Περιφερειών της χώρας σε εκθεσιακό χώρο και καλλιτεχνική επιμέλεια του Μουσείου. Δεδομένου του χώρου που θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να προβληθούν τα νησιά μας και οι επιχειρήσεις μας. Σημειώνεται ότι το Μουσείο της Ακρόπολης δέχεται χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Αποτελούν λοιπόν οι εκδηλώσεις αυτές χρυσή ευκαιρία για να προβληθούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ως υψηλής ποιότητας γαστρονομικούς προορισμούς.
Για αυτό το λόγο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα στηρίξει την παρουσία της στην έκθεση, με Ομάδα Στελεχών της και με προωθητικό υλικό που αφορά την ιδιαίτερη γαστρονομία των νησιών μας και τον τουρισμό. Υπήρξε πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τις επιχειρήσεις του Αγροδιατροφικού Τομέα που μετέχουν στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη, οι οποίες όχι μόνο θα εκθέσουν τα προϊόντα τους, αλλά θα συμμετάσχουν και στη γευσιγνωσία που θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
Για αυτό το λόγο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα στηρίξει την παρουσία της στην έκθεση, με Ομάδα Στελεχών της και με προωθητικό υλικό που αφορά την ιδιαίτερη γαστρονομία των νησιών μας και τον τουρισμό. Υπήρξε πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τις επιχειρήσεις του Αγροδιατροφικού Τομέα που μετέχουν στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη, οι οποίες όχι μόνο θα εκθέσουν τα προϊόντα τους, αλλά θα συμμετάσχουν και στη γευσιγνωσία που θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
Σημειώνεται ότι στο Πρόγραμμα του Συνεδρίου, το Σάββατο 25 Μαΐου ένας εκ των κυρίων ομιλητών θα είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χίου κ. Κώστας Γανιάρης, ο οποίος θα παρουσιάσει την επιτυχημένη πορεία της Μαστίχας Χίου στις διεθνείς αγορές. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ευχαριστεί εκ των προτέρων τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο εγχείρημα της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, για την ανταπόκριση και την εμπιστοσύνη που δείχνουν στη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη.
Τα «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ» σήμερα επικεντρώνονται στη διαχρονικότητα και τη σημασία της γεωργίας και των καρπών της γης, στη δημιουργία κοινωνικών θεσμών και στην ανάπτυξη της σύγχρονης κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, τίθενται υπό την αιγίδα του Υπουργείου όλες οι τοπικές γιορτές ανάδειξης τοπικών προϊόντων, παραδόσεων, γεύσεων που γίνονται στην Ελλάδα, ανά προϊόν και ανά Περιφέρεια και ταυτόχρονα τίθενται κοινές παράμετροι προδιαγραφών και ποιότητας των τοπικών εκδηλώσεων.
Ως θεσμός τα «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ» συνδέουν τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, δίνοντας προστιθέμενη αξία στα ποιοτικά αγροτικά μας προϊόντα, συνδέοντάς τα με την τοπική παράδοση της κάθε περιοχής και προβάλλοντας γευστικούς και τουριστικούς προορισμούς σε όλη τη χώρα.
Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει την Παρασκευή 24 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου της Ακρόπολης. Το Σάββατο 25 Μαΐου, στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η αναβίωση ενός αρχαίου γυναικείου αγροτικού θεσμού. Ο ρόλος της γεωργίας στην εξέλιξη της κοινωνίας και οι νέες προοπτικές», όπου ομιλητές θα είναι επιστήμονες από τον χώρο της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας, της Κοινωνιολογίας και της Επιστήμης Τροφίμων.
Την Κυριακή 26 Μαΐου, τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων, οι Περιφέρειες θα παρουσιάσουν τα εμβληματικά τους προϊόντα που συνθέτουν το «Ελληνικό Πρωινό». Μάλιστα οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάσουν γεύσεις από «Ελληνικό Πρωινό» των Περιφερειών.
Τα «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ» σήμερα επικεντρώνονται στη διαχρονικότητα και τη σημασία της γεωργίας και των καρπών της γης, στη δημιουργία κοινωνικών θεσμών και στην ανάπτυξη της σύγχρονης κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, τίθενται υπό την αιγίδα του Υπουργείου όλες οι τοπικές γιορτές ανάδειξης τοπικών προϊόντων, παραδόσεων, γεύσεων που γίνονται στην Ελλάδα, ανά προϊόν και ανά Περιφέρεια και ταυτόχρονα τίθενται κοινές παράμετροι προδιαγραφών και ποιότητας των τοπικών εκδηλώσεων.
Ως θεσμός τα «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ» συνδέουν τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, δίνοντας προστιθέμενη αξία στα ποιοτικά αγροτικά μας προϊόντα, συνδέοντάς τα με την τοπική παράδοση της κάθε περιοχής και προβάλλοντας γευστικούς και τουριστικούς προορισμούς σε όλη τη χώρα.
Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει την Παρασκευή 24 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου της Ακρόπολης. Το Σάββατο 25 Μαΐου, στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η αναβίωση ενός αρχαίου γυναικείου αγροτικού θεσμού. Ο ρόλος της γεωργίας στην εξέλιξη της κοινωνίας και οι νέες προοπτικές», όπου ομιλητές θα είναι επιστήμονες από τον χώρο της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας, της Κοινωνιολογίας και της Επιστήμης Τροφίμων.
Την Κυριακή 26 Μαΐου, τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων, οι Περιφέρειες θα παρουσιάσουν τα εμβληματικά τους προϊόντα που συνθέτουν το «Ελληνικό Πρωινό». Μάλιστα οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάσουν γεύσεις από «Ελληνικό Πρωινό» των Περιφερειών.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Παρασκευή 24 Μαΐου
Χαιρετισμοί
Γευσιγνωσία παραδοσιακών προϊόντων από τις Περιφέρειες της Χώρας και ξενάγηση στα Περίπτερά τους, όπου καθεμία Περιφέρεια θα παρουσιάζει για τρεις ημέρες το «Καλάθι» αγροτικών προϊόντων της.
Η έκθεση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων των Περιφερειών θα λειτουργεί σε όλη τη διάρκεια των «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΩΝ» από τις 10:00 έως 20:00.
10:00 -20:00 Επιστημονικό Συνέδριο στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης:
«ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ 2013. H αναβίωση ενός αρχαίου γυναικείου αγροτικού θεσμού.
Ο ρόλος της γεωργίας στην εξέλιξη της κοινωνίας και οι νέες προοπτικές»
10:00-11:30 Ομιλίες
Ομιλητές θα είναι επιστήμονες από το χώρο της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας, της Κοινωνιολογίας και της Επιστήμης Τροφίμων. Την έναρξη του συνεδρίου θα κάνει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης.
11:30-12:00 Διάλειμμα - καφές
12:00-14:30 Ομιλίες
14:30-15:30 Γευσιγνωσία των τοπικών προϊόντων των Περιφερειών
Στο πλαίσιο της ημερίδας η κάθε Περιφέρεια θα πραγματοποιήσει ολιγόλεπτη παρουσίαση για το «Καλάθι» των αγροτικών προϊόντων της.
15:30-17:30 Ομιλίες
17:30-18:00 Διάλειμμα - καφές
18:00-19:30 Ομιλίες
20:00 Λήξη συνεδρίου
Κυριακή 26 Μαΐου
11:00 Παρουσίαση δράσης «Ελληνικού Πρωινού» από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο
Παρουσίαση «παλέτας Κυκλαδίτικων τυριών» και ποικιλιών Ελληνικών τυριών καθώς και τοπικών κρασιών
Γευσιγνωσία προϊόντων των Περιφερειών για τις παραπάνω δράσεις
15:00 Λήξη των Θεσμοφορίων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου