Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Ερώτηση προς τους Υπουργούς ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Στη Σάμο κατασκευάστηκε πριν το έτος 2000 η μαρίνα Πυθαγορείου, έργο πνοής όπως ελέχθη, για την ανάπτυξη του τουρισμού και του Ελληνικού yachting, από τον ΕΟΤ και κόστισε γύρω στα 3,5 δις δρχ.

Το 2001 δόθηκε η διαχείριση και εκμετάλλευσή της καθώς και η κατασκευή της χερσαίας ζώνης στην εταιρία «Σάμος Μαρίνες Λιμενικές και θαλάσσιες εκμεταλλεύσεις-Τουριστική Ανώνυμη Εταιρεία» για 43 χρόνια. Η κατασκευή της χερσαίας ζώνης πραγματοποιήθηκε και με χρηματοδότηση από το Β'ΚΠΣ. Η διαχείριση και εκμετάλλευση της Μαρίνας πέρασε στην μητρική εταιρία ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕ σε ποσοστό 97,2%. Το υπόλοιπο περίπου 3% είναι η συμμετοχή του Δήμου Πυθαγορείου.

Στις 29 Μαΐου 2013 στην εφημερίδα της Κυβέρνησης με αρ.φύλλου 3472 δημοσιεύθηκε η μεταβίβαση του μετοχικού κεφαλαίου της εν λόγω εταιρίας στην ΑΕ με την επωνυμία «ΣΕΤΟΥΡ ΣΕΡΒΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚ ΑΝΩΝΥΜ ΣΙΡΚΕΤΙ» τουρκικών συμφερόντων σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1892/90.

Επειδή:

1) Η κατεύθυνση και οι επιλογές για την τουριστική ανάπτυξη ενός τόπου είναι υπόθεση που έχει επίδραση και αφορά όλη την κοινωνία.

2) Η μαρίνα Πυθαγορείου ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο(ΕΟΤ) και η επένδυση έγινε με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου και ενίσχυση από το Β'ΚΠΣ.

3) Η στρατηγική αλλά και η γεωπολιτική διάσταση αυτής της επένδυσης είναι πολύ μεγάλη για τον τόπο.

4) Η μεταβίβαση έγινε σε εταιρία ανταγωνιστική της χώρας μας στον τομέα του Τουρισμού και ιδιαίτερα του Θαλάσσιου τουρισμού yachting.

Ερωτώνται οι κ.κ.Υπουργοί:

1) Έγινε η μεταβίβαση της εταιρίας σε γνώση και με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΟΤ;

2) Για πόσα χρόνια έχει γίνει συμφωνία για την εκμετάλλευση της μαρίνας από τη νέα εταιρία;

3) Ερωτήθηκε το ΓΕΝ; Aν ναι, ποιες είναι οι απαντήσεις; Aν όχι, γιατί;

4) Ποιες είναι οι οφειλές της εταιρίας προς τον Δήμο και το Δημόσιο;

5) Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας υπάρχει ποσοστό συμμετοχής του Δήμου Σάμου; Ποια η παρουσία και τα έσοδα του Δήμου που προκύπτουν από αυτό; Ερωτήθηκε ο Δήμος για την μεταβίβαση των μετοχών;

6) Πως διασφαλίζεται το Δημόσιο συμφέρον και η ανάπτυξη του yachting στη Σάμο, μετά απ' αυτή τη μεταβίβαση; Η σύμβαση μεταβίβασης δεσμεύει την εταιρεία σε ελάχιστη έστω, αλλά συγκεκριμένη, επιχειρηματική δραστηριότητα, με στόχο την απόδοση ωφελημάτων για την τοπική νησιωτική κοινωνία;  

Η ερωτώντες βουλευτές

Αγνή Καλογερή
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Διακάκη Μαρία
Δρίτσας Θοδωρής

Δεν υπάρχουν σχόλια: