“ Όταν κυβερνήσεις, όπως αυτή του Αντώνη Σαμαρά, είναι εχθρικές απέναντι στο λαό και τη χώρα, τότε επιχειρούν ατυχείς συνδέσεις με το παρελθόν, με αντικειμενικό σκοπό να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση μιας υποτιθέμενης εθνικής ενότητας. ”
Κάντε "κλικ" πιο κάτω για τη συνέχεια:
Την άνοιξη του 2011 ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε το πολιτικό πρόγραμμα του AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), το οποίο έφερε τον τίτλο: «Η Τουρκία είναι έτοιμη. Στόχος 2023».Το έτος 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923, από την ίδρυση δηλαδή του τουρκικού κοσμικού κράτους. Το 2023, στο πλαίσιο της νεοοθωμανικής αντίληψης, η οποία εκφράζεται σε πολιτικό επίπεδο από το AKP και κυρίως από τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου, συνιστά την απαρχή μίας νέας ιστορικής διαδρομής και πορείας για το τουρκικό κράτος, τις δομές του, τον χαρακτήρα και τις επιδιώξεις του και είναι το όριο για την υλοποίηση των αναπτυξιακών στρατηγικών της Τουρκίας και την ισχυροποίηση της οικονομίας της, έστω και σε επίπεδο δεικτών.
Πολύ νωρίτερα, σε ομιλία του στις Βρυξέλλες στις 21 Μαϊου 2009, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκία Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δώσει το περίγραμμα: «Το μέλλον της Τουρκίας είναι λαμπρό. Την Τουρκία δεν μπορεί κανένας να τη διασπάσει και να την εντάξει σε θέση χώρας δεύτερης κατηγορίας. Ο αγώνας μας τώρα δεν είναι πόλεμος της ανεξαρτησίας. Είναι ένας αγώνας να μετατρέψουμε την Τουρκία σε μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου. Αυτή τη στιγμή, στις γύρω περιοχές δεν σημειώνεται καμία εξέλιξη χωρίς τη βούληση της Τουρκίας, χωρίς να το έχει υπόψη της η Τουρκία και χωρίς να υπάρχει η έγκρισή της. Είθε, όταν εορτάζουμε την 100η επέτειο της Ίδρυσης της Δημοκρατίας, να μην συμβαίνει τίποτε στον κόσμο χωρίς την έγκριση της Τουρκίας και χωρίς να είναι εκείνη ενήμερη». Και πρόσθετε ο Αχμέτ Νταβούτογλου: «Το 2023 είναι το 100ο έτος της Δημοκρατίας μας. Όπως, κατακερματίστηκε σε κομμάτια ένα κράτος που ήταν το πολιτικό κέντρο ενός πανάρχαιου πολιτισμού, διαχωρίστηκαν τα ιδρυτικά στοιχεία αυτού του κράτους, απομακρύνθηκαν ψυχολογικά και ιστορικά το ένα από το άλλο, μέσα στα 12 χρόνια που πέρασαν από το 1911, ξεκινώντας από την Τρίπολη, και μέχρι το 1923, και όπως στο ιστορικό αποτέλεσμα αυτής της απομάκρυνσης, το 1923 γεννήθηκε μια νέα δημοκρατία, ως ένα νέο εθνικό κράτος και με αυτούς που απομείνανε επωμίστηκε τον αγώνα να μεταφέρει στο κόσμο κάποια συγκεκριμένα μηνύματα, έτσι και εμείς τώρα από το 2011 μέχρι το 2023 είμαστε αντιμέτωποι με την ανάγκη να ενοποιήσουμε ξανά αυτά τα διασπασμένα, αποχωρισμένα εθνικά στοιχεία».
Κοπιάροντας τον Ερντογάν
Κατά την ομιλία του Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μην έχοντας τίποτα να πει, επέμεινε σε έναν αναχρονιστικό και παραληρηματικό λόγο, κάνοντας χρήση της έννοιας του... πατριωτισμού εξ αντανακλάσεως, αφού η κυβέρνησή του κάθε άλλο παρά πατριωτική είναι από τη στιγμή που έχει επιλέξει να διαδραματίσει τον ρόλο του δουλικού των υπερεθνικών πολιτικών και οικονομικών κέντρων, αλλά και της ντόπιας επιχειρηματικής ελίτ, διαπλοκής και μεγαλοαστικής τάξης. Ταυτόχρονα, πιστός στις παραδόσεις της διαχρονικά εθνικά επικίνδυνης Δεξιάς, οΑντώνης Σαμαράς περιέγραψε τον "εσωτερικό εχθρό", επιχειρώντας για άλλη μια φορά να συσκοτίσει την επικίνδυνη πολιτική που εφαρμόζει, ως πιστός σύμμαχος της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ. Ο ίδιος έθεσε ως όριο έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση του 2021, επιχειρώντας να συνδέσει αυτή τη χρονολογία με την επανάσταση του 1821: "Το 2021 να γιορτάσουμε όχι απλώς τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και την αναγέννηση της χώρας μας! Να γιορτάσουμε μια Ελλάδα πιο Ελεύθερη, πιο σίγουρη για τον εαυτό της, με ηγετικούς ρόλους στην περιοχή της, με μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη και σεβαστή απ’ όλους. Αυτή την Νέα Ελλάδα χτίζουμε από σήμερα. Τη χτίζουμε όλοι μαζί. Δύο κόμματα που κυβερνάμε σήμερα και πολλοί άλλοι που στηρίζουν την προσπάθειά μας, ό,τι κι αν ψήφισαν στο παρελθόν. Γιατί ό,τι καλό έγινε σε αυτό τον τόπο, το έκαναν οι Έλληνες ενωμένοι!", δήλωσε μεταξύ πολλών άλλων ο Αντώνης Σαμαράς, με αποτέλεσμα να θυμίσει τους λόγους του Ταγίπ Ερντογάν και του Αχμέτ Νταβούτογλου.
Όταν κυβερνήσεις, όπως αυτή του Αντώνη Σαμαρά, είναι εχθρικές απέναντι στο λαό και τη χώρα, τότε επιχειρούν ατυχείς συνδέσεις με το παρελθόν, με αντικειμενικό σκοπό να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση μιας υποτιθέμενης εθνικής ενότητας, η οποία στο δικό τους σκεπτικό ή στο πλαίσιο των δικών τους ιδιοτελών σκοπών ή στο δικό τους παράλληλο σύμπαν, είναι η συμμαχία της χρεοκοπημένης πολιτικής ελίτ, η οποία αποτελεί τον πολιτικό βραχίονα κολοσσιαίων οικονομικών συμφερόντων, με την ντόπια ολιγαρχία, την τραπεζοκρατία, την μιντιοκρατία και βέβαια τα ξένα οικονομικά συμφέροντα.
Τα όσα ξεστόμισε ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, μόνο ως ύβρεις για τους αγώνες του ελληνικού λαού μπορούν να εκληφθούν. Δεν είναι δυνατόν να αναφέρεται σε αναγέννηση της χώρας, εκείνος που με την πολιτική του βυθίζει την Ελλάδα στο σκοτάδι. Δεν μπορεί να θέλει να γιορτάσει μια "Ελλάδα, πιο Ελεύθερη" εκείνος ο πρωθυπουργός που ως εντολοδόχος δένει τη χώρα πιο σφιχτά με τα δεσμά των δανειστών, εξαθλιώνοντας έναν ολόκληρο λαό, τον οποίο καταδικάζει να ζει φτωχός για δεκαετίες. Δεν είναι δυνατόν να θέτει συλλογικούς στόχους, επικαλούμενος την εθνική ενότητα, εκείνος ο οποίος ξεπουλά τη δημόσια περιουσία, δηλαδή την περιουσία του ελληνικού λαού σε ξένους οικονομικούς παράγοντες και σε ντόπιους μεγαλοεπιχειρηματίες κολλητούς.
Ο Αντώνης Σαμαράς είναι προφανές ότι δεν ξεχνά τη διασύνδεσή του με την επικίνδυνη δραστηριότητα που είχε αναπτύξει πριν από χρόνια το ακροδεξιό "Δίκτυο 21", στο οποίο συμμετείχαν πολλοί πολιτικοί του φίλοι και συνεργάτες. Η μόνη του(ς) σχέση με το "΄21", είναι το "Δίκτυο 21". Εξάλλου και το "Δίκτυο 21" λάτρευε τα 100χρονα ή τα 200χρονα, αφού ιδρύθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1997,100 χρόνια ακριβώς μετά τον καταστροφικό ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 και την επαίσχυντη ήττα, για την οποία σημαντική ευθύνη έφερε η Εθνική Εταιρεία. Και είναι γνωστό ότι το "Δίκτυο 21" φιλοδόξησε να διαδραματίσει τον συνεχιστή του έργου της Εθνικής Εταιρίας. Με την ίδρυση του ο Αντώνης Σαμαράς, πρόεδρος τότε της Πολιτικής Άνοιξης, χαρακτηρίζει την ιδέα της σύστασης του ως «πολυσήμαντο γεγονός» και ασπάσθηκε το σύνθημα «Να ενωθούμε για να τους σαρώσουμε». Πρωταγωνιστές στην ίδρυση αλλά και στη δράση του ακροδεξιού think tank υπήρξαν οι πιο εκλεκτοί πολιτικοί φίλοι του σημερινού πρωθυπουργού και συνοδοιπόροι στο εγχείρημα της Πολιτικής Άνοιξης: Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Διονύσης Καραχάλιος, ο Στέφανος Αγιάσογλου, ο Φαήλος Κρανιδιώτης και άλλοι. Σε κάποιους από αυτούς ανήκει η ιδέα του παραλληλισμού από τον Αντώνη Σαμαρά του 2021 με το 1821 στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Πατριωτισμός στα λόγια δηλαδή, αφού στις πράξεις μπορεί να αντιληφθεί κανείς με ευκολία σήμερα πόσο υπέρ των συμφερόντων της Ελλάδας και του ελληνικού λαού εργάζονται ο Αντώνης Σαμαράς και η παρέα του.
Όπως ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε ως χρονικό όριο το 2023, για την ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, έτσι κι ο Αντώνης Σαμαράς θέτει ως όριο εξόδου της χώρας από την κρίση το 2021. Τι συνδέει τις δύο περιπτώσεις: Η καπήλευση των συμβολισμών που αφορούν στην ίδρυση δύο εθνικών κρατών. Τι ακόμη τους συνδέει; Η υλοποίηση των οικονομικών προγραμμάτων δεν αφορά στην ευημερία των λαών, αλλά στους αριθμούς. Ακόμη και το αναπτυξιακό θαύμα της Τουρκίας, μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ από την γειτονική χώρα, δεν άμβλυνε τις ανισότητες και δεν γεφύρωσε το χάσμα ανάμεσα στους προνομιούχους - και ειδικά στην τουρκική επιχειρηματική ελίτ, η οποία είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος του Ερντογάν - και στον φτωχό λαό, την συντριπτική πλειοψηφία του τουρκικού λαού. Η εθνική τους ενότητα λοιπόν δεν αφορά στο σύνολο των λαών, αλλά στις παρασιτικές ελίτ και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που απομυζούν τον εθνικό πλούτο κάθε χώρας.
Για την Τουρκία είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ωστόσο, ευτυχώς το 2021 η κυβέρνηση Σαμαρά θα αποτελεί μακρινό παρελθόν και σίγουρα μια από τις μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας.
Δημήτρης Μπεκιάρης
periodista.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου