Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Πόσο αξίζει....μια αγκαλιά

Στις μέρες μας η απομόνωση των ανθρώπων είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο.Υπαρχει ένα μέρος όπου ο πόνος, η μοναξιά, ο φόβος,  μενουν παντα απέξω μένα τρόπο μαγικό. Εκει κυριαρχεί μόνο η αγαπη. Για όλους μας το μέρος αυτό βρίσκεται σε μια αγκαλιά.

Σύμφωνα με ψυχοθεραπευτικές ερευνες,ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ 4 ΑΓΚΑΛΙΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΡΑ, 8 ΑΓΚΑΛΙΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ 12 ΑΓΚΑΛΙΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΜΕ.

Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρωπινού σώματος, περίπου 2-4 τετραγωνικά μέτρα. Κάθε εκατοστό του διαθέτει πολυάριθμες νευρικές απολήξεις.που το καθιστούν ιδιαίτερα ευαίσθητο στο άγγιγμα.`

Οσο δημιουργείται ο άνθρωπος μέσα στην κοιλιά, το αμνιακό υγρό περιβάλλει κάθε σπιθαμή του κορμιού του. Τότε αρχίζει να δημιουργείται η ανάγκη, να τον ακουμπούν και να τον χαϊδεύουν.

Κατά τη στιγμή του τοκετού, το πρώτο κλάμα που ακολουθεί το σοκ, καθησυχαζεται από ένα χάδι και μια αγκαλιά. Τους πρώτους μήνες της ζωής ,αναγνωρίζει την μάνα, από τον ήχο της φωνής, την μυρωδιά και τον οικείο ήχο της καρδιάς της .

Είναι το πρώτο πράγμα που επιζητάμε όλοι κάθε στιγμή της ζωής μας….μια αγκαλιά….ένα χάδι…ένα φιλί.....

Οι αγκαλιές, τα φιλιά και τα χάδια, προσφέρουν αίσθημα ασφάλειας, αυξάνουν την αυτοπεποίθηση, αναπτύσσουν τον εγκέφαλο και χρίζουν υγιείς ανθρώπινες σχέσεις.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι χειρονομίες, που εκφράζουν τρυφερότητα, είναι ζωτικής σημασίας, και βοηθούν ν αναπτυχθούν στον εγκέφαλο οι νευρικές συνάψεις, που σχετίζονται με την διαχείριση του στρες και την δημιουργία κοινωνικών σχέσεων.

Η φυσική επαφή ανάμεσα στους ανθρώπους, κάνει τον καρδιακό ρυθμό να χαμηλώνει, επιβραδύνει την αναπνοή, κινητοποιεί την παραγωγή των ενδορφινών (ορμόνες της ευτυχίας), μειώνοντας τα επίπεδα των ορμονών του στρες που κυκλοφορούν στο αίμα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

ΑΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΝ ΒΟΗΘΑΜΕ ΝΑ ΠΕΡΑΜΕΙΝΕΙ ΥΓΙΗΣ.


Επιπλέον όταν χαϊδεύουμε κάποιον η διάθεση του βελτιώνεται σημαντικά και περιορίζονται τα αισθήματα θλίψης. Η αγκαλιά αυξάνει την αιμογλοβινη στο αίμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, δημιουργεί ευεξία και βοηθά να ξεπεραστούν οι φόβοι. Είναι ο πιο απλός τρόπος να πει κάποιος  ΣΑΓΑΠΩ. Έρευνες του πανεπιστημίου Χάρβαρντ συνδέουν άμεσα τις αγκαλιές που έχει εισπράξει ένα παιδί με το δείκτη ευφυΐας του.

Σε κάποιες περιπτώσεις η αγκαλιά σώζει….ζωες. Πριν μερικούς μήνες μια είδηση έκανε το γύρο του κοσμου. Δυο γονείς κρατώντας για 20 λεπτά το νεογέννητο μωρό τους που είχε διαγνωστεί κλινικά νεκρό και λέγοντας του λόγια αγάπης κατόρθωσαν να το επαναφέρουν στη ζωή.

Ο έξι μηνών Αυστραλός Zamie, θεωρείται σήμερα μωρό θαύμα. Μια άλλη διάσημη αγκαλιά είναι αυτή που έδωσε η Brielle στην δίδυμη αδελφή της Kyrie.. Η μικρή έκλαιγε ασταμάτητα και ήταν ακατόρθωτο να επιβιώσει ..Μια νοσοκόμα παραβιάζοντας το πρωτόκολλο, έβαλε τα δυο βρέφη στην ίδια θερμοκοιτιδα. Τοτε η Brielle αγκάλιασε την αδελφή της και η Kyrie σταμάτησε να κλαιει. Οι σφυγμοί της επανήλθαν στα κανονικά επίπεδα . Η αγκαλιά αυτή είναι γνωστή ως rescuing hug (η αγκαλιά που έσωσε τη ζωή).θεωρείται από τις πιο συγκινητικές στον κόσμο..

Πόσο όμορφη …είναι μια αγκαλιά . Άλλωστε σε τι χρησιμεύουν τα χέρια, εάν δεν μπορούν να αγκαλιάσουν? Ας γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μας λοιπόν. Αγκαλιάζεστε με τέτοιο τρόπο που το αριστερό σας μάγουλο ν ακουμπήσει στο μάγουλο του άλλου ατόμου…. Έτσι ώστε να ακουμπάνε οι καρδιές , να ενώνονται οι ψυχές και οι ενέργειες.


Γι αυτό λοιπόν ΚΑΝΤΕ ΑΓΚΑΛΙΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ, ΔΥΝΑΤΕΣ, ΑΛΗΘΙΝΕΣ, ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΕΣ ΠΟΥ ΚΟΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ….ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΛΗ ΑΓΑΠΗ.


ΑΓΛΑΙΑ ΜΙΧΑΛΙΟΥ 
"ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ"
http://manolis-vasileias.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: