Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

ΩΣ ΕΑΥΤΟΝ.....του Θεόδωρου Κουτρούκη


Είναι αρκετός καιρός που στη χώρα μας έχει ακινητοποιηθεί ένα ιδιότυπο «Εξπρές του μεσονυκτίου». Ο ενδημικός χαρακτήρας της βίας είναι πλέον πρόδηλος σε πολυάριθμές πλευρές της δημόσιας ζωής: πομπώδης συνθηματολογία κατά συρροή, φανατισμός, εκφοβισμός, διάθεση εξευτελισμού του αντιπάλου, χρήση φυσικής και λεκτικής βίας, ιδεολογικοποίηση της αγανάκτησης, του σαματά και του υβρεολόγιου, μνησικακία, κυριαρχία λαϊκισμού και σεναρίων συνωμοσίας, δημαγωγία, έλλειμμα ανοχής απέναντι στο διαφορετικό, ξενοφοβία, ρατσισμός και όλα τα δεινά του κουτιού της Πανδώρας είναι εδώ.


Η κουλτούρα της βίας, της αγένειας και της χυδαιότητας είναι αρεστή σε μεγάλα ακροατήρια, ενώ πολυάριθμοι είναι εκείνοι που αρκούνται στο ρόλο του «θυμωμένου», «στενοχωρημένου» και «αγανακτισμένου», αποποιούμενοι την ιδιότητα του πολίτη ως φορέα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

Στη μάτι του κυκλώνα της βαθιάς ύφεσης και των οξύτατων κοινωνικών προβλημάτων αυξάνονται δραματικά οι συμπολίτες μας που υιοθετούν άκριτα το αξίωμα «δεν δικαιούσαι δια να ομιλείς».

Με αυτό τον τρόπο εκμηδενίζεται η διαλλακτικότητα και η ψύχραιμη θέαση των πραγμάτων.

Ο διάλογος παύει να θεωρείται πλέον ως το αποκλειστικό πεδίο αντιπαράθεσης ή επίλυσης των διαφορών αλλά χρησιμοποιείται μονάχα ως μέσο αποστόμωσης του αντιπάλου, ο οποίος αποτιμάται ως τουλάχιστον ενοχλητικός. Η ρήση της R.Luxembourg πως «η ελευθερία, είναι ελευθερία για αυτούς που σκέφτονται διαφορετικά» φαίνεται να λησμονείται.

Οι σύγχρονες δημοκρατίκες κοινωνίες θεμελιώθηκαν στην δυνατότητα ελεύθερης ανταλλαγής ιδεών και απόψεων. Όπως σημειώνει ο R.O.Lang «η βία προσπαθεί να περιορίσει την ελευθερία του αλλού, να τον αναγκάσει να δρα όπως εμείς επιθυμούμε κι αυτό γίνεται με παντελή έλλειψη και αδιαφορία για τη ζωή και το πεπρωμένο του».

Η βία στην καθημερινότητα μας εκκινεί από αδιαφορία για τους άλλους. Η αναίδεια, η απαξίωση του συμπολίτη, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, το ρουσφέτι, η παράκαμψη των νόμιμων διαδικασιών αποτελούν μερικές μόνο από τις όψεις του νοσηρού φαινομένου.

Η κοινωνία μας χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ την εδραίωση μιας κουλτούρας μη βίας, διαλόγου, συνθέσεων, συνεργασιών, σεβασμού στο λόγο του αντιπάλου. Είναι ανάγκη θα σταματήσει η ομφαλοσκόπηση στο Εγώ μας. Είναι ανάγκη να κάνουμε like στον πλησίον μας και -γιατί όχι- να τον αγαπήσουμε: ως εαυτόν!

* Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου
new-deal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: