Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Oι Τούρκοι δεν αναγνωρίζουν τους Φούρνους ότι είναι Εθνικό Έδαφος. Κατάπιαν τη γλώσσα τους" στο ΥΠΕΞ


Με μια ανακοίνωση η οποία συνιστά ουσιαστική παραδοχή των νέων τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών άφησε αναπάντητα τόσο τα όσα ισχυρίστηκε το τουρκικό γενικό επιτελείο για παρενοχλήσεις τουρκικών αεροσκαφών από ελληνικά αλλά και τα όσα υποστήριξε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ο οποίος επιβεβαίωσε τις «παρενοχλήσεις».

Πιο συγκεκριμένα και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, ανέφερε τα εξής:



«Ζητήματα κυριαρχίας και εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση. Το Υπουργείο Εξωτερικών, ευθύς μόλις υπάρξει ενέργεια που αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και παραβιάζει, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, προβαίνει άμεσα στις δέουσες διπλωματικές ενέργειες προς την τουρκική πλευρά.

Αυτό έπραξε και στην περίπτωση των πρόσφατων (5 Νοεμβρίου) υπερπτήσεων των νήσων Μακρονησίου και Στρογγυλής από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Συγκεκριμένα, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, επιδίδοντας και σχετική ρηματική διακοίνωση.

Επιπροσθέτως, η Ελλάδα ενημερώνει ανελλιπώς εταίρους και συμμάχους, αλλά και Διεθνείς Οργανισμούς για κάθε παραβατική συμπεριφορά».

Ουσιαστικά αυτό που είπε το ΥΠΕΞ μέσω του εκπροσώπου του είναι ότι φτάσαμε στο σημείο να δηλώνουμε ότι δεν διαπραγματευόμαστε τα αυτονόητα την Εθνική Κυριαρχία δηλαδή, αλλά και επιπρόσθετα μη απατώντας στις αιτιάσεις των Τούρκων ότι τα σύμπλεγμα των Φούρνων (όπου και έγιναν οι υπερπτήσεις) είναι Εθνικό Έδαφος κάτι που οι Τούρκοι δεν αναγνωρίζουν πλέον.

Αυτό γιατί η δήθεν παρενόχληση των τουρκικών μαχητικών δεν έγινε όταν αυτά πετούσαν εντός των 10 ν.μ. που ορίζει τα όρια του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) και που δεν αναγνωρίζει η Άγκυρα, ούτε καν στα 6ν.μ. που υποτυίθεται ότι αναγνωρίζει, αλλά όταν αυτά πετούσαν επάνω από Εθνικό έδαφος!

Κατά συνέπεια η κυριαρχία επί των νήσων του συμπλέγματος των Φούρνων και πιο ειδικά επί της Στρογγυλής και του Μακρονησίου τίθεται πια σε ευθεία αμφισβήτηση.

Πρόκειται για μια νέα προσπάθεια των Τούρκων να «γκριζάρουν» νέες περιοχές στο Αιγαίο –μετά τα Ίμια- και αυτή πλέον αφορά νησιά τα οποία βρίσκονται στον Εθνικό κορμό της χώρας!

Το τουρκικό επιτελείο όχι μόνο δεν θεώρησε ότι παραβιάστηκε ο ΕΕΧ ακόμη και όταν τα τουρκικά μαχητικά πετούσαν πάνω από ελληνικά νησιά, αλλά αντίθετα μίλησε για παρενοχλήσεις από ελληνικά μαχητικά.

Και ποια η «απάντηση» του ΥΠΕΞ: «Δεν διαπραγματευόμαστε θέματα Εθνικής κυριαρχίας»! Μα κανείς δεν είπε στο ΥΠΕΞ ότι δεν πρόκειται πλέον περί «διαπραγμάτευσης», αλλά για ευθεία αμφισβήτηση εν τις πράγμασοι;

Δεν είπε κάποιος στον εκπρόσωπο ότι οι Τούρκοι έθεσαν θέμα αμφισβήτησης Εθνικού εδάφους εντός του Αιγαίου;

Και πως απαντά το ΥΠΕΞ; Με μια ρηματική διακοίνωση προς το τουρκικό υπουργείο, λέγοντας παράλληλα στα ΜΜΕ ότι δεν... διαπραγματευόμαστε την Εθνική κυριαρχία; Μα οι Τούρκοι δεν ζητούν να διαπραγματευόταν. Απαιτούν, απειλούν και αυτό το αποδεικνύουν στην πράξη,.

Τι σημαίνουν ότι αυτά; Ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να δημιουργήσει η Τουρκία επεισόδιο ακόμη και απόβαση σε αυτά τα νησιά θεωρώντας ότι είναι αμφισβητήσιμος χώρος!

Ουσιαστικά και εν κατακλείδι το ΥΠΕΞ "κατάπιε τη γλώσσα του" σε ότι αφορά την αμφισβήτηση της εδαφικής Εθνικής κυριαρχίας.

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: