Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Σάμος: Το νέο χωροταξικό για τον τουρισμό




Η χώρα μας πλέον αποκτά ένα νέο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό το οποίο και αντικαθιστά αυτό του 2009. Ο νέος σχεδιασμός αναμορφώθηκε λαμβάνοντας υπ' όψη τις τρεχουσες οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις καθώς και αυτές στον κλάδο του τουρισμού.


Για τα ξενοδοχεία και τη δόμηση

Σύμφωνα λοιπόν με όλα αυτά με το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό αναμένεται να έχουμε:

α) περιορισμό της διάσπαρτης δόμησης τουριστικών εγκαταστάσεων σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων και ορίων οικισμών, με σκοπό έναν πολυθεματικό τουρισμό, οικονομικά αποδοτικότερο, πέρα απο το σημερινό τουριστικό πρότυπο «ήλιος -θάλασσα».

Οι συντελεστές δόμησης καθορίζονται ανάλογα με το μέγεθος της έκτασης και όχι ανάλογα με την περιοχή, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Μερικά παραδείγματα:

Για έκταση 300 - 2.000 στρέμματα ορίζεται ως ανώτατος μεικτός συντελεστής δόμησης 0,05.

Για έκταση 2.000 - 4.000 στρέμματα ορίζεται σε 0,03, ενώ για μεγαλύτερες εκτάσεις ο συντελεστής δόμησης περιορίζεται στο 0,01.

Σε ότι αφορά σε ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες με έκταση μέχρι 300 στρέμματα ( στο νόμο του 2009 ήταν 500 στρέμματα) δεν επιτρέπεται καμία τουριστική επένδυση.

Τώρα, σε αυτά πυ έχουν έκταση πάνω από 300 στρέμματα και βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη από 10 ναυτικά μίλια από τα θαλάσσια σύνορα, επιτρέπεται αποκλειστικά η δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων με πρότυπες εγκαταστάσεις και δράσεις οικολογικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, συμβατές με τυχόν υφιστάμενα ειδικά καθεστώτα (αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, ιστορικοί τόποι κ.ά.).

Να σημειώσουμε επίσης ότι προστέθηκαν ακόμα περισσότερα νησιά στην κατηγορία των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων νησιών.

Τα δυο μεγαλύτερα νησιά της χώρας μας, η Κρήτη και η Εύβοια, θεωρουνται πλέον ηπειρωτικός χώρος, ενώ για τα μικρά νησιά η αρτιότητα για τις εκτός σχεδίου περιοχές ορίζεται στα 15 στρέμματα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιτρέπονται 8, 9 και 10 κλίνες ανά στρέμμα σε ξενοδοχιακές μονάδες πέντε, τεσσάρων και τριών αστέρων αντίστοιχα.

Σε ότι αφορά σε νέα ξενοδοχεία ( πάντα εντός σχεδίου ή οικισμού) επιτρέπεται μόνο η ανέγερση μονάδων τριών, τεσσάρων και πέντε αστέρων και μέχρι 100 κλίνες συνολικά.

Η Κρουαζιέρα

Η κρουαζιέρα είναι ένας τομέας με ραγδία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα.

Αυτο οδηγεί στο να δημιουργούνται εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης επιβατών καταρχήν σε: Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Κατάκολο, Ρόδο, Βόλο, Καβάλα, Κω, Πάτμο, Πύλο, Μύκονο, Σαντορίνη, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κρήτη, ενώ διερευνάται η δημιουργία εγκαταστάσεων στον Φαληρικό Ορμο και στο Λαύριο στην Αττική.

Καταδυτικά πάρκα και οινοτουρισμός

Με το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό δημιουργούνται καταδυτικά πάρκα, τα γήπεδα γκολφ μπορούν να χωροθετούνται σε πολλά αστικά κέντρα και περιφερειακές ενότητες και τέλος προωθείται η βελτίωση της προσβασιμότητας στα χιονοδρομικά κέντρα.

Να σημειώσουμε επίσης ότι προωθείται η αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων ορεινών οικισμών που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, δίνοντας κίνητρα στους σημερινούς ιδιοκτήτες ή σε όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν ενώ τέλος ενισχύεται ως νέα ειδική κατηγορία ειδικών μορφών τουρισμού, ο αγροτουρισμός και ο οινοτουρισμός, δυο κατηγορίες τουρισμού που θα μπορούσαν να βρούν εφαρμογή στη Σάμο και την Ικαρία.

http://samostimes.gr

Σχετικό Δημοσίευμά μας: ΕΔΩ...!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: