Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Τι θα μας απασχολήσει στη Σάμο το 2014


Άλλη μια χρονιά ξεκίνησε γεμάτη, θέλω να πιστεύω, υγεία και ελπίδα για να βρούμε ξανά την αισιοδοξία μας.

Οι ειδήσεις στον μικρό μας τόπο επαναλαμβάνονται με μια απίστευτη συνέπεια κάθε χρόνο, σαν κινητές εορτές.

Έρχονται κάθε χρόνο σε διαφορετική ημερομηνία αλλά την ίδια εποχή.
Δεν γράφω καζαμία, ουτε προβλέπω τα μελούμενα!

Μιλάμε για ειδήσεις σταθερές στο χρόνο!
Να λοιπόν τι θα μας απασχολήσει και αυτή τη χρονιά.

Πολιτική

- Η χρονιά αυτή φέρνει εκλογές στη τοπική αυτοδιοίκηση. Άρα μέχρι τον Μάϊο και λίγο τον Ιούνιο θα ασχολούμαστε με τους υποψήφιους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους σε μια εκλογική διαδικασία που τελικά δεν άλλαξε και θα διεξαχθεί με τον γνωστό τρόπο.

- Ο Γιώργος Παπανδρέου θα επισκεφθεί ξανά τη Σάμο για να αποδείξει ότι δεν είναι ανεπιθύμητος.


Τουρισμός

Μέχρι και τον Φεβρουάριο γκρινιάζουμε ότι δεν κάνουμε τίποτα για τον τουρισμό. Τον Μάρτιο ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα αλλά περιμένουνε τί τελικά θα γίνει.

Τον Απρίλιο (Πάσχα δηλαδή) ξεκίνημα της σαιζόν, τα πράγματα θα είναι καλά αλλά όχι πολύ καλύτερα απο πέρσι.



Μάϊος, πέρσι τα πράγματα ήταν καλύτερα.

Ιούνιος , Ιούλιος, δεν έχει πολύ κόσμο στη Σάμο αλλά αλλού μου είπε ένας φίλος ότι “βουλιάζουν”.

Αύγουστος, κόσμος υπάρχει, τζίρος όμως όχι.

Όλοι φαντάζονται ότι σε ένα άλλο μέρος της Σάμου δουλεύουν καλά.

Συμπέρασμα, δεν έχει πολύ κόσμο στη Σάμο αλλά αλλού μου είπε ένας φίλος ότι “βουλιάζουν”.

Σεπτέμβριος, καλά πάει αλλά δεν γίνεται τίποτα με δυο μήνες. Σταθερή γκρίνια ότι κανείς δεν κάνει τίποτα.

Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος, οι μήνες της …οργάνωσης. Ημερίδες για τον τουρισμό, επισημάνσεις, αφορισμοί, προγραμματισμοί, να βάλουμε λεφτά, δεν βάλαμε λεφτά, άντε και του χρόνου…


Καράβια

Τα ξεχνάμε όλοι τους “νεκρούς” μήνες και τα θυμόμαστε μόνο όταν είναι να ταξιδέψουμε. Αγαπημένο θέμα Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι.

Τι χάλια καράβια που έχουμε και πόσο ακριβά είναι, δεν κάνει κανένας τίποτα, αλλού τα πράγματα είναι καλύτερα.

Όλα τα παραπάνω είναι αλήθεια με μόνη επισήμανση ότι και διαμαρτυρίες γίνονται ( απο τους πολιτικούς αλλά και τον κόσμο) αλλά κανένας δεν δείχνει να συγκινείται μιας και το υπουργείο δεν έχει καράβια (καραμέλα που δεν λειώνει) και οι εφοπλιστές είναι “κακοί” και αδίστακτοι.


Αεροπλάνα

Είδος πολυτελείας που για να ταξιδέψεις πρέπει να ψάχνεις προσφορές στο internet σε δυο μήνες απο σήμερα και εκτός γιορτών φυσικά.

Για να ταξιδέψεις πλέον με αεροπλάνο πρέπει να βάλεις το σπίτι σου τόσες φορές υποθήκη όσα και τα μέλη της οικογέννειας σου. Και αυτό όμως είναι ένα θέμα που να απασχολεί όταν είναι να πετάξουμε, γιορτές, αργίες, καλοκαίρι και μια έκτακτη περίπτωση.

Τι θα κάνουν οι “άρχοντες” του τόπου ; Μια εξίσου αρχοντικη διαμαρτυρία που πιστεύω ότι είναι “προκάτ” σε κάποιον υπολογιστή σαν τις φόρμες υπεύθυνης δήλωσης που συμπληρώνεις ημερομηνίες και ονόματα. Νά χουμε να λέμε δηλαδή.


Καθαριότητα

Απο τον κάδο της γειτονιάς μας κρίνεται και όλο το νησί, άρα δυο είναι τα σενάρια : Λάμπουμε απο καθαριότητα και βρωμάμε. Το ίδιο ψεύτικα και αληθινά και τα δύο.

Έργα

Παραλιακή Βαθέος, θα ανάβουμε λαμπάδα στον εργολάβο για το χρόνο αποπεράτωσης του έργου ή θα τον λιθοβολήσουμε μαζί με τη δημοτική αρχή και τον πρόεδρο του λιμενικού ταμείου.

Πέργκολες, αρχίζει η σεζόν ξεκινά το παιχνίδι, λήγει η σεζόν ξεχνάμε το πρόβλημα. Απλά…

Περιμετρικός, δεν μπορεί κάποια στιγμή θα τελειώσει.

Βιολογικός, οσονούπω και αυτός αλλά όταν θα αρχίσει να λειτουργεί ο κόσμος θα διαμαρτύρεται και θα θέλει να κλείσει. Θα μας στοιχίζει “ο κούκος αηδόνι “ ανα νοικοκυριό.

Περιμετρικός Καρλοβάσου και Πυθαγορείου, επανέρχονται στη συζήτηση εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου για να μας αφήσουν ξανά να ασχοληθούμε με άλλα
.

Αθλητισμός

Θα πάρουν όλοι οι αθλητικοί χώροι άδεια η όχι ; Κλωτσιές θα πέσουν, ελπίζω στη μπάλα.

Υγεία

Ο Αξονικός τομογράφος που έρχεται, θα μπορούσε να είναι τίτλος ταινίας του Θ. Αγγελόπουλου με ένα πάρα πολύ μακρινό πλάνο του Αξονικού που ξεκίνησε να έρχεται αλλά που δεν έφτασε (ποτέ;) ακόμα.

Το φαρμακείο του αυτοκινήτου έχει περισσότερα υλικά απο το νοσοκομείο, τα ασθενοφόρα είναι σαν το κομήτη του Χάλεϋ, περνούν ανα 85 χρόνια περίπου, διαμαρτυρίες πολλές, υποσχέσεις περισσότερες, λύσεις ελάχιστες.

Και άλλα πολλά αλλά νομίζω ότι βασικά αυτά μας απασχολούν.

Με την ελπίδα ότι ο απο μηχανής θεός θα μας σώσει και ότι σαν τον πολυμήχανο Οδυσσέα κάτι θα σκεφθούμε, εύχομαι σε όλους καλή τύχη για το 2014. Πραγματικά την χρειαζόμαστε.


Μιχάλης Σβαρνιάς
Δημοσιογράφος
http://samostimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: