Μετά από τέσσερα χρόνια εκκρεμότητας σχετικής απόφασης και ύστερα από σχετική εισήγηση της νεοφιλελεύθερης Κομισιόν, άνοιξε η ελληνική κυβέρνηση, ως προεδρεύουσα στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, το ζήτημα των ρυθμίσεων που αφορούν την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ).
Συγκεκριμένα ήδη βρίσκεται σε συζήτηση στο Συμβούλιο της ΕΕ το σχέδιο κανονισμού, με το οποίο τροποποιείται η Οδηγία 18/2001/ΕΚ και αφορά τη δυνατότητα που παρέχεται στα κράτη μέλη να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια ΓΤΟ στην επικράτειά τους.
Για άλλη μια φορά φαίνεται ότι οι πολυεθνικές εταιρείες πιέζουν και φαίνεται ότι είναι αυτές που καθορίζουν την πολιτική της Ε.Ε. Αντί της αυστηροποίησης του πλαισίου στην κατεύθυνση απαγόρευσης καλλιέργειας Γ.Τ.Ο. στην Ευρώπη συζητείται η τροπολογία/Ελληνική Πρόταση που, αν δεν υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις, θα διευκολύνει την εξάπλωση καλλιέργειάς τους.
Ο Υπουργός ΠΕΚΑ προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα δηλώνοντας ότι η κάθε χώρα θα είναι πλέον ελεύθερη να αποφασίζει ποιοι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί θα επιτρέπεται να καλλιεργούνται στο έδαφός της. Ένας τέτοιος ισχυρισμός είναι αστείος. Και αυτό, διότι:
α) αν αρχίσουν ή/και γενικευθούν τέτοιες καλλιέργειες σε κοινοτικές χώρες, θα είναι πρακτικά αδύνατον να εμποδιστεί η εισαγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων τους σε χώρες που δεν επιθυμούν την κατανάλωση Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, είτε ως ζωοτροφές είτε ως τμήματα του περιεχομένου τροφίμων για τους ανθρώπους.
β) η συγκεκριμένη πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης φαίνεται να λειτουργεί ευνοϊκά προς τις πολυεθνικές των μεταλλαγμένων και όχι προστατευτικά προς τις χώρες μέλη αλλά και το σύνολο της ΕΕ.
γ) υπήρξαν ήδη αντιδράσεις από κράτη-μέλη στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος που διεξήχθη στις 3/4/2014 που απαίτησαν αλλαγές και άμεσες τροποποιήσεις στην Ελληνική Πρόταση προκειμένου να ενισχύονται τα κράτη-μέλη και όχι οι εταιρείες μεταλλαγμένων.
Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί επίσης και η στάση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Βενιζέλου ο οποίος δεν συνυπέγραψε την επιστολή 12 Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών με την οποία καλείται ο Επίτροπος Υγείας να αποσύρει την πρόταση της Κομισιόν για έγκριση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού 1507. Στην επιστολή τονίζονταν οι νομικές, πολιτικές και επιστημονικές ανησυχίες για την έγκριση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού στην Ευρώπη. Τη στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών καυτηρίασαν όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
\
1. Γιατί ο Έλληνας υπουργός ΠΕΚΑ επέλεξε να προωθήσει τη συγκεκριμένη τροποποίηση; Πώς κρίνει τις αντιδράσεις που υπήρχαν από κράτη μέλη τα οποία απαιτούσαν αυστηρές ρυθμίσεις απέναντι στην καλλιέργεια Γ.Τ.Ο.; Σκοπεύει να τροποποιήσει την Ελληνική Πρόταση και με ποιο τρόπο ώστε να υπηρετεί και να βρίσκεται σε αρμονία με τη βούληση των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών που είναι ενάντια στους Γ.Τ.Ο.;
2. Γιατί ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δε συνυπέγραψε την επιστολή των 12 Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών; Θα αναλάβει πρωτοβουλίες, στα πλαίσια και της προεδρίας της Ε.Ε., για την απόρριψη της καλλιέργειας του μεταλλαγμένου καλαμποκιού στην Ευρώπη;
3. Δεδομένου ότι οι υπό συζήτηση ρυθμίσεις αφορούν άμεσα την αγροτική παραγωγή καθώς και την ποιότητα των τροφίμων ποιά είναι η τοποθέτηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων τόσο για τον υπό συζήτηση κανονισμό και την τροποποίηση της Οδηγίας 18/2001/ΕΚ όσο και για το θέμα της έγκρισης του μεταλλαγμένου καλαμποκιού 1507;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Πετράκος Αθανάσιος
Αποστόλου Ευάγγελος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξόπουλος Απόστολος
Αιχάν Καρά Γιουσούφ
Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία
Γαϊτάνη Ιωάννα
Γάκης Δημήτρης
Γελαλής Δημήτρης
Δερμιτζάκης Κώστας
Διακάκη Μαρία
Διώτη Ηρώ
Δούρου Ρένα
Δρίτσας Θοδωρής
Ζαχαριάς Κώστας
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καλογερή Αγνή
Κανελλοπούλου Μαρία
Καφαντάρη Χαρά
Κοδέλας Δημήτρης
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Κυριακάκης Βασίλης
Μιχαλάκης Νίκος
Ουζουνίδου Ευγενία
Παναγούλης Στάθης
Σακοράφα Σοφία
Σταμπουλή Αφροδίτη
Τρανταφύλλου Μαρία
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Χατζηλάμπρου Βασίλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου