Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Στη Γαλλία οι πρώτοι 400 Ρώσοι ναύτες (Video)

Περισσότεροι από 400 Ρώσοι ναύτες υπαξιωματικοί και αξιωματικοί έφθασαν σήμερα στη Γαλλία προκειμένου να ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους στα γαλλικά σκάφη αμφίβιων επιχειρήσεων Mistral.

Η συμφωνία που είχε αμφισβητηθεί έντονα από τις ΗΠΑ ύστερα από τα γεγονότα στην Ουκρανία και την Κριμαία πρόκειται τελικά να ισχύσει στο ακέραιο και αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει και η σημερινή άφιξη των Ρώσων ναυτών.

Το ρωσικό προσωπικό έφθασε με το εκπαιδευτικό σκάφος του ρωσικού Ναυτικού Smolny με δύο πληρώματα των 200 ατόμων και το οποίο κατέπλευσε το γαλλικό λιμάνι στο Saint-Nazaire. Σημαντικό ρόλο στην τήρηση της αρχικής συμφωνίας έπαιξαν και τα γαλλικά ναυπηγεία της DCNS τα οποία πίεσαν τη γαλλική κυβέρνηση προκειμένου να γίνει σεβαστή η συμφωνία ύψους 1,53 δισ.$ για την αγορά τεσσάρων σκαφών.

Το πρώτο σκάφος Mistral το Vladivostok πρόκειται να παραδοθεί στο ρωσικό Ναυτικό τον Οκτώβριο και να ενταχθεί στο Στολο του Ειρηνικού ενώ το δεύτερο το Sevastopol στις αρχές του 2015. Ενώ τα υπόλοιπα δύο πρόκειται να ναυπηγηθούν στη Ρωσία.

Η κλάση Mistral έχει μέγιστο εκτόπισμα 21.000 τόνων από το κατάστρωμά του μπορούν να επιχειρούν 20 ελικόπτερα ενώ μπορεί να μεταφέρει 450 πλήρως οπλισμένους στρατιώτες για μεγάλες αποστάσεις και μέχρι και 900 για μικρότερες αποστολές.


Τα σκάφη του ρωσικού Ναυτικού έχουν ειδικά τροποποιημένο κατάστρωμα για να δέχονται τα μεγαλύτερα ρωσικά ελικόπτερα ενώ είναι σχεδιασμένα και για αποστολές στον αρκτικό κύκλο.

Η πώληση των σκαφών στη Ρωσία έγινε αιτία για να ασκηθούν σημαντικές πιέσεις στη Γαλλία από τις ΗΠΑ προκειμένου το Παρίσι να την ακυρώσει. Μάλιστα στα τέλη Μάιου Αμερικανοί γερουσιαστές με επιστολή τους προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ είχαν καλέσει τη συμμαχία να παρέμβει και να πιέσει με ότι μέσο διαθέτει το Παρίσι προκειμένου να ακυρώσει έστω και την τελευταία στιγμή την πώληση των δύο σκαφών στη Μόσχα.

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν κατέστη τελικά δυνατό καθώς τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande όσο και Γάλλος πρωθυπουργός Laurent Fabius είχαν κάνει σαφές πως η Γαλλία θα τηρήσει την συμφωνία στο ακέραιο παρά τα προβλήματα στις σχέσεις της Μόσχας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Η ρωσική πλευρά ποτέ ουσιαστικά δεν φοβήθηκε ότι η συμφωνία δε θα τηρηθεί από τη Γαλλία. Την περασμένη Παρασκευή ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού Ναυτικού είχε ανακοινώσει σχετικά:

«Η διοίκηση του Ναυτικού δεν έχει κάνει καμία αλλαγή σε ότι αφορά τον αρχικό της προγραμματισμό για τα σκάφη Mistral. Οι σχετικές υποδομές για αυτά έχουν ήδη δημιουργηθεί στο Βλαδιβοστόκ. Δεν έχει γίνει καμία τροποποίηση σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό» είπε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: