Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Ν.Δ - ΠΑΣΟΚ κλείνουν την πόρτα στους κρατούμενους απεργούς πείνας

Ρεπορτάζ του Νίκου Τσιμπίδα


Απέρριψε η επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής την πρόταση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωής Κωνσταντοπούλου να επισκεφτούν οι βουλευτές τα σωφρονιστικά καταστήματα Κορυδαλλού και Δομοκού.

Η Επιτροπή επεξεργάζεται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο περιλαμβάνει και τη δημιουργία φυλακών τύπου Γ’, εν μέσω πολυήμερης πανελλαδικής απεργίας πείνας 4.000 περίπου κρατουμένων.

Η κα. Κωνσταντοπούλου ζήτησε να διακόψει η Επιτροπή τη συζήτηση επι του νομοσχεδίου και να ορίσει άμεσα ημερομηνία επίσκεψης των βουλευτών στις φυλακές.

«Η 8ημερη απεργία πείνας μας θέτει όλους προ των ευθυνών μας. Έχουμε βαριά ευθύνη στις πλάτες μας.» δήλωσε η κα. Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη στους βουλευτές της επιτροπής.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «έκτρωμα, νοσηρό και ότι πιο σκοτεινό έχει έρθει στο χώρο της δικαιοσύνης».«Τα δρομολογούμενα είναι καταδίκη στην κόλαση και την απελπισία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΤΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ»

Να ακολουθήσει κοινοβουλευτική διαδικασία, προέτρεψε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μιχάλης Ταμήλος, απορρίπτοντας επι της ουσίας το αίτημα της κα. Κωνσταντοπούλου.

«Ως κόμμα μπορείτε να αξιοποιήσετε τη διαδικασία των επίκαιρων για να ρωτήσετε τον υπουργό τι γίνεται με τις απεργίες πείνας.», δήλωσε χαρακτηριστικά την ώρα που κρατούμενοι ήδη, μετά από 8 ημέρες απεργίας πείνας, οδηγούνται στα ιατρεία των φυλακών και ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μια επίκαιρη ερώτηση έχει διανύσει μεγάλο κοινοβουλευτικό δρόμο μέχρι να απαντηθεί εξαιτίας μη παρουσίας υπουργού.

Ο κ. Ταμήλος υποστήριξε πως «το νομοσχέδιο αυτό βελτιώνει τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στις φυλακές» κι απεφάνθει, πριν θέσει το αίτημα σε ψηφοφορία, «ότι το αίτημα δεν μπορεί να γίνει δεκτό». Εξάλλου όπως δήλωσε, «Η λειτουργία των φυλακών πάντα θα έχει προβλήματα, πάντα κάποιοι θα φωνάζουν για κάποια προβλήματα.»

ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ – ΝΔ


Και ενώ οι φυλακές βρίσκονται σε αναβρασμό και στην Επιτροπή της Βουλής που μελετά το νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει την αναταραχή είχε έρθει συγκεκριμένο αίτημα που θα εξέταζε την κατάσταση οι βουλευτές της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να τοποθετηθούν για τη διάρκεια των συνεδριάσεων

«Να τηρηθεί ο κανονισμός με τα ωράρια μας. Την άλλη φορά συζητάγαμε επι 10 ώρες. Απαράδεκτο!. Όλα αυτά είναι ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής που θέλει να επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.» δήλωσε ο εισηγητής της Ν.Δ, Βασίλης Υψηλάντης.

«Συντάσσομαι με τον κύριο Υψηλάντη. Δεν τηρούνται οι στοιχειώδης κανόνες κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Ορισμένοι έρχονται αποφασισμένοι να τη διαλύσουν, εμείς δεν θα συμπράξουμε.», συμπλήρωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ.

Και υπό αυτή την απαξίωση της ύψιστης μορφής αντίδρασης, αυτής της απεργίας πείνας, η οποία εκδηλώνεται για πρώτη φορά τόσο μαζικά, η κυβερνητική πλειοψηφία με 10 ψήφους κατά και 5 υπέρ απέρριψε το αίτημα που ζητούσε όχι η κυβέρνηση αλλά οι ίδιοι οι βουλευτές να πράξουν το ελάχιστο και να επισκεφθούν τις φυλακές ώστε να έχουν ιδία γνώμη της κατάστασης και των χρόνιων προβλημάτων.

http://stokokkino.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: