Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Σύλλογος Εργαζ. ΓΝ Σάμου: Λογική είναι η ανησυχία για τον Ebola


Η ανησυχία για την εξάπλωση του αιμορραγικού πυρετού Ebola είναι λογική και αναμενόμενη. Μετά τους χιλιάδες θανάτους στη Δυτική Αφρική, κρούσματα εμφανίστηκαν σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Θεωρούμε ότι οι υγειονομικοί που εργάζονται μέσα σε ένα πλήρως αποδιοργανωμένο – λόγο ιδιωτικοποιήσεων και μειωμένων επιχορηγήσεων- Σύστημα Υγείας οφείλουν, ταυτόχρονα με την οργάνωση των αγώνων τους για ένα αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας πλήρως στελεχωμένο και χρηματοδοτούμενο από το κράτος, να σταθούν ψύχραιμοι και αποτελεσματικοί και να αντιμετωπίσουν τόσο τον πανικό όσο και τον εφησυχασμό του πληθυσμού. Η κατάσταση αυτή δεν σηκώνει πρόχειρους σχεδιασμούς, ούτε λόγια χωρίς κρατικό χρήμα.

Απαιτούμε άμεσα:

1. Υπεύθυνη και συστηματοποιημένη κρατική ενημέρωση του κοινού από επιστήμονες και μέσω των Μ.Μ.Ε.

2. Λεπτομερέστατη ενημέρωση όλων των υγειονομικών ανεξάρτητα από ειδικότητα (γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικές ειδικότητες, διοικητικοί, καθαρίστριες κλπ.). Η ενημέρωση να είναι διαρκής και υποχρεωτική, από το ΚΕΕΛΠΝΟ και την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.

Δεν είναι αυτονόητη η γνώση των τρόπων μετάδοσης του ιού. Η ίδια ενημέρωση πρέπει να γίνει και σε όλο το προσωπικό του Κ.Υ. Καρλοβάσου, των πολυιατρείων, των αγροτικών ιατρείων και φυσικά σε όλους τους υγειονομικούς του ιδιωτικού τομέα.

Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε γιατί τα νοσοκομεία και όλες οι υγειονομικές δομές, πρέπει να χαρακτηριστούν χώροι επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας με ότι αυτό συνεπάγεται σε προσλήψεις, συνθήκες εργασίας, ωράρια, μέτρα προστασίας, γιατρούς εργασίας κλπ. Αυτό πρέπει να γίνει ΤΩΡΑ και όχι στο απώτερο μέλλον.

3. Ιδιαίτερα μέτρα, σε ανώτερο επίπεδο, πρέπει να ληφθούν για το Τμήμα Επειγόντων και για τους χώρους μεγάλης προσέλευσης ασθενών όπως τα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου. Δεν πρόκειται μόνο για θέματα του αναγκαίου εξοπλισμού (γάντια, μάσκες, μπλούζες, αντισηπτικά, χώρο πρώτης απομόνωσης του ύποπτου περιστατικού).

Στις συνθήκες πανικού που επικρατούν στα ΤΕΠ λόγο πολυπληθούς προσέλευσης ασθενών και συνοδών, είναι πού εύκολο, ο μολυσμένος με τον ιό άνθρωπος, να τον μεταδώσει σε μεγάλο αριθμό υγειονομικών και ασθενών πριν ακόμη χαρακτηριστεί ως «ύποπτο περιστατικό».

Επομένως επιβάλλεται να γίνει σοβαρή αποσυμφόρηση των ΤΕΠ με ταχεία ανάπτυξη των υπαρκτών δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΕΔΥ, Κ.Υ., Αγροτικά Ιατρεία) και δημιουργία κι άλλων όπως Κ.Υ. Αστικού Τύπου ΕΔΩ και ΤΩΡΑ(!!!) αφού είναι γνωστό ότι το 70-80% των προσερχόμενων στα ΤΕΠ είναι υπόθεση της Π.Φ.Υ.

Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμων ιατρών, νοσηλευτών, παρασκευαστών και στις δομές της Π.Φ.Υ., στο νοσοκομείο και στο ΕΚΑΒ.

Επειδή σε μια επιδημία αυτοί που θα υποφέρουν περισσότερο είναι τα φτωχά λαϊκά στρώματα, και οι μαχόμενοι υγειονομικοί, πρέπει όλοι μαζί να διεκδικήσουμε όλα όσα αναφέρονται.


Δεν υπάρχουν σχόλια: