Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Άμεση καταγραφή των ζημιών απο τον ΕΛΓΑ ζητούν στη Σάμο


Ζημιές σε καλλιέργειες κηπευτικών και σε κτήματα με ελαιόδεντρα προκάλεσε η έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε το πρωϊ της Τετάρτης, κυρίως στην νοτιανατολική Σάμος, Πυθαγόρειο, Χώρα, Ηραίoν και ευρύτερη περιοχή.

Οι παραγωγοί της περιοχής βρίσκονται σε δυσκολη θέση και ζητούν να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές απο τους υπαλλήλους του ΕΛΓΑ προκειμένου να μπορέσουν να αποζημειωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν.

Οι φυσικοί κίνδυνοι (ζημιογόνα αίτια) που καλύπτει η ασφάλιση του ΕΛ.Γ.Α. είναι το χαλάζι, ο παγετός, η ανεμοθύελλα, η πλημμύρα, ο καύσωνας, οι υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις, το χιόνι και η θάλασσα υπό την παρακάτω έννοια :

α. Χαλάζι, είναι η πτώση ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων με μορφή σφαιριδίων (συνήθως) ή ακανόνιστου σχήματος τεμαχίων σκληρού διαφανούς πάγου, με συνέπεια ζημιά στη φυτική παραγωγή .

β. Παγετός, θεωρείται η πτώση της θερμοκρασίας του αέρα σε τιμή ίση ή μικρότερη των μηδέν (0°) βαθμών Κελσίου με συνέπεια ζημιά. στη φυτική παραγωγή .

γ. Ανεμοθύελλα, θεωρείται ο σφοδρός άνεμος, του οποίου η μηχανική επίδραση στα φυτά προκαλεί ζημιά. στη φυτική παραγωγή. Σφοδρός άνεμος χαρακτηρίζεται ο άνεμος εντάσεως 8 BEAUFOR και άνω ή ο άνεμος εκείνος, που προκαλεί σπάσιμο των κλαδιών των δένδρων, εμποδίζει το βάδισμα, προξενεί ζημιές σε κτιριακές εγκαταστάσεις, ξεριζώνει δένδρα .

δ. Πλημμύρα, θεωρείται η εισροή και παραμονή στις καλλιέργειες νερού προερχομένου από ξεχείλισμα ή ρήγμα των φυσικών ή τεχνητών ορίων ρεύματος ή άλλου όγκου γλυκού νερού, εξαιτίας βροχοπτώσεων ή τήξης χιονιού με αποτέλεσμα ζημιά. στη φυτική παραγωγή λόγω διάβρωσης ή κατάκλισης των καλλιεργειών.

Στην ανωτέρω έννοια της πλημμύρας δεν υπάγεται η εισροή και παραμονή νερού σε καλλιέργειες, που οφείλεται σε αμέλεια, παραλείψεις ή άλλα τεχνητά αίτια .

http://samostimes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: