Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Το "αντιμνημονιακό" Levy Economics Institute "κατακτά" την Αθήνα

Του Ηλία Γ. Μπέλλου

Σε εξέλιξη βρίσκονται από χθες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών οι εργασίες του δεύτερου μέσα σε λίγες μέρες συνεδρίου του Levy Economics Institute of Bard College στην Αθήνα. 

Το Levy Institute του Bard College της Νέας Υόρκης ασκεί αυξημένη επιρροή στην δημόσια διεθνή οικονομική και επιχειρηματική συζήτηση διεθνώς και λειτουργεί de facto συχνά ως άτυπο συμβουλευτικό σώμα διαμόρφωσης οικονομικής πολιτικής. Πρόεδρός του είναι ο Έλληνας καθηγητής οικονομικών Δημήτρης Παπαδημητρίου και στο διοικητικό του συμβούλιο συμμετέχουν κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες όπως ο επικεφαλής της Morgan Stanley, Martin L. Leibowitz, ο καθηγητής οικονομικών του πανεπιστημίου Columbia, Joseph Stiglitz και ο ομόλογός του από το Harvard University, William Julius Wilson.

Το συνέδριο που λαμβάνει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής εστιάζει στη συνεχιζόμενη συστημική αστάθεια της ευρωζώνης και τίτλο έχει «Η Ευρώπη στο Σταυροδρόμι - Μία Ένωση Λιτότητας ή Ανάπτυξης».

Η έντονα αντιμνημονιακή προσέγγιση της ελληνικής οικονομίας από το Levy Economics Institute το έχει de facto αναγάγει σε think tank από το οποίο αντλεί προτάσεις η αντιπολίτευση, επισημαίνουν οικονομικοί παρατηρητές. Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο capital.gr ο. Χ. Ι. Πολυχρονίου, ερευνητής και Policy Fellow στο Levy Economics Institute, σημειώνει πως «η άποψη ότι μια βιώσιμη ανάκαμψη θα προκύψει με μαγικό τρόπο μέσα από τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, πολλές εκ των οποίων είναι όντως αναγκαίες στην περίπτωση της Ελλάδας, και την ελεύθερη αγορά είναι απλή φαντασίωση, μια επικίνδυνη ψευδαίσθηση. Η χώρα, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη από ένα αναπτυξιακό σχέδιο. Ωστόσο, ο δημοσιονομικός ζουρλομανδύας της ΕΕ δεν αφήνει πολλά περιθώρια για τον σχεδιασμό ενός αναπτυξιακού σχεδίου».

Στο εν εξελίξει συνέδριο στο Μέγαρο Μουσικής διατυπώνονται προτάσεις που αφορούν στην τραπεζική ένωση, στους ρυθμιστικούς μηχανισμούς και στην επίβλεψη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, νομισματικής, δημοσιονομικής και εμπορικής πολιτικής στην Ευρώπη, καθώς και οι δευτερογενείς επιπτώσεις για τις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία αλλά και ο αντίκτυπος των πολιτικών λιτότητας στις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές αγορές και η βιωσιμότητα των δημοσίων ελλειμμάτων και του χρέους.

Στις εργασίες του συμμετέχουν παράγοντες όπως ο Γιώργος Αργίτης, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επιστημονικός Διευθυντής στο Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ, ο Αιμίλιος Αυγουλέας-photo, Πρόεδρος του τμήματος Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, η Elga Bartsch Chief Economist της Morgan Stanley, ο Marek Belka εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας της Πολωνίας, ο Peter Bofinger μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και καθηγητής Νομισματικής Πολιτικής και Διεθνών Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Würzburg, ο Γιάννης Δραγασάκης αντιπρόεδρος της Βουλής, ο Eckhard Hein επιστημονικός συνεργάτης του Levy Institute και καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, ο Stuart Holland καθηγητής του Πανεπιστημίου της Coimbra, ο Patrick Honohan από την Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας, ο Lex Hoogduin καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Groningen, ο Παναγιώτης Λιαργκόβας Διευθυντής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ο Μιχάλης Νικηφόρος ερευνητής του Levy Institute, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου Πρόεδρος του Levy Institute, ο Engelbert Stockhammer καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Kingston, ο Mihai Tănăsescu αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων και πολλοί άλλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: