Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Ευχές από την Αγλαΐα Κυρίτση


Για ένα πραγματικά δημιουργικό και ανατρεπτικό 2015


Χρόνια τώρα η ευχή παραμένει ίδια και δείχνει ανήμπορη να εκπληρώσει το. καθήκον της. Ίσως γιατί δεν εκφωνήθηκε και δεν χρησιμοποιήθηκε συνειδητά, αλλά ως συνήθεια των ημερών ή σαν άλλοθι της στιγμής.

Χρόνια τώρα «κινείται» ανάμεσά μας, μας κυκλώνει και κρύβεται σε μια γωνιά, μέχρι να ξαναειπωθεί και να μας προσπεράσει.

Ευχόμαστε «χρόνια καλά και πολλά» σαν να μην πιστεύουμε πραγματικά σε όλα όσα μας πρέπουν.

Σαν να μην είμαστε εμείς αυτοί που τα καθορίζουμε, σαν να μην έχουμε τη δύναμη να επαναστατήσουμε απέναντι στο απάνθρωπο, ανήθικο και αβέβαιο μέλλον που μας επιβάλλουν.

Σαν να μην είμαστε εμείς που με τα πιστεύω μας, την πράξη μας, τους αγώνες μας θα πολεμήσουμε το άδικο και θα παλέψουμε για έναν καλύτερο κόσμο που θα μας επιτρέπει να ονειρευόμαστε για μας και τα παιδιά μας.

Μια μέρα, μάλιστα, μετά το τέλος της συγκυβέρνησης των εθελόδουλων ας μην ευχηθούμε για άλλη μια φορά εθιμοτυπικά και από συνήθεια. Ας κάνουμε πράξη τον καθημερινό αγώνα, την αλληλεγγύη, τη συνεισφορά, την ισότητα και τη δικαιοσύνη. Μόνον έτσι θ' αλλάξει ο κόσμος κι εμείς μαζί.

Εύχομαι, λοιπόν, το 2015 να είναι γεμάτο όχι από καθιερωμένες και εθιμοτυπικές ευχές, αλλά από ουσιαστικές πράξεις, από πράξεις που θα κάνουν τη νέα χρονιά πραγματικά καλή, πραγματικά δημιουργική, πραγματικά ανατρεπτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: