Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Τοποθετήσεις της Παράταξης Βόρειο Αιγαίο-Γόνιμη Γραμμή στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 19/1/15


Κατά την έναρξη της διαδικασίας ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου διάβασε το "Αίτημα συζήτησης για την επείγουσα κατάσταση στα Κέντρα Πρόληψης Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου" που κατέθεσε η παράταξη μας την προηγούμενη βδομάδα, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης στην οποία υπήρχε και θέμα τροποποίησης προϋπολογισμού για τις εκλογικές δαπάνες.

Με αυτό ουσιαστικά επαναφέραμε την ομόφωνη απόφαση προηγούμενων Π.Σ. για αυξημένη οικονομική συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο κάθε ένα από τα τέσσερα Κέντρα Πρόληψης,που λειτουργούν στην Περιφέρεια και καθιέρωση ειδικού κωδικού στον προϋπολογισμό της περιφέρειας για αυτό τον σκοπό, δεδομένου ότι η οικονομική κατάσταση τουλάχιστον των Κέντρων Πρόληψης Π.Ε. Χίου και Σάμου είναι οριακή.

Ο Πρόεδρος, μετά την παρουσίαση της πρότασης, δήλωσε ότι είναι κατανοητό το αίτημα, αλλά λόγω φόρτου οι υπηρεσίες δεν πρόλαβαν να προετοιμάσουν μια σχετική πρόταση τροποποίησης προϋπολογισμού, ωστόσο έχει ήδη ξεκινήσει η σχετική προετοιμασία και η πρόταση θα έρθει άμεσα στο επόμενο Συμβούλιο.

Η Μαρία Νικολάρα εκπροσωπώντας την παράταξη πήρε τον λόγο και πρόσθεσε μεταξύ άλλων
ότι : ‘’προκαλεί επίσης αρνητικότατη εντύπωση το γεγονός ότι τα θέματα για την υγεία- ΕΚΑΒ στα νησιά μας, τα ΙΕΚ και τηDigea που με την συγκέντρωση των απαραίτητων υπογραφών της αντιπολίτευσης από τις 17/12/14 ζητήσαμε τη συζήτησή τους, απουσιάζουν από την ημερήσια διάταξη, την ίδια στιγμή που στα νησιά μας κόσμος πεθαίνει γιατί δεν υπάρχουν ασθενοφόρα, ή προσωπικό ή καύσιμα και άλλα υλικά στα Κέντρα Υγείας που η διαχείρισή τους από την 1η του έτους πέρασε στην Υγειονομική περιφέρεια Πειραιά και νήσων.

Για τη συνέχεια, κάντε "κλικ" πιο κάτω:

Θεωρούμε λοιπόν απαράδεκτο αφενός μεν σοβαρότατα θέματα για τα οποία προ μηνός έχουμε ζητήσει τη συζήτησή τους και αφετέρου εξίσου σοβαρά θέματα που έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα και την ανάπτυξη να αντιμετωπίζονται με τέτοια προχειρότητα, υποτιμώντας εν τέλει και τον ρόλο του Περιφερειακού Συμβουλίου και τη νοημοσύνη των συμπολιτών μας στο Βόρειο Αιγαίο.’’

Η απάντηση που λάβαμε στο ερώτημά μας ήταν ότι το συμβούλιο αυτό έγινε για να ληφθούν αποφάσεις σε "3 θέματα που πίεζαν οι ημερομηνίες" και ότι άμεσα θα γίνει Περιφερειακό Συμβούλιο που θα τεθούν όλα αυτά τα θέματα κανονικά. 

Στην συνέχεια ακολούθησε η συζήτηση των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης
Θέμα 1ο Τροποποίηση Προϋπολογισμού για να ενταχθούν οι δαπάνες για τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών της 25/1/15. Τελευταία στιγμή και χωρίς να έχει διανεμηθεί καν γραπτή εισήγηση στην τροποποίηση προϋπολογισμού μπήκε ποσό που αφορά μεταφορές μαθητών. Για δεοντολογικούς λόγους που αφορούν την ουσιαστική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, ζητήσαμε διαχωρισμό των θεμάτων και ψηφίσαμε μόνο την τροποποίηση προϋπολογισμού σχετικά με τις δαπάνες των εκλογών και όχι την προσθήκη, λέγοντας ότι μαζί με άλλες τροποποιήσεις, όπως η σχετική για τα Κέντρα Πρόληψης, θα μπορούσε να έλθει αμεσότατα υπό κανονική διαδικασία. 

Θέμα 2ο..............  Η συμμετοχή της περιφέρειας σε εκθέσεις τροφίμων και ποτών για την προώθηση των τοπικών προϊόντων.

Η εισήγησή ήταν του αντιπεριφερειαρχη αγροτικής Πολιτικής χωρίς να γίνει διαβούλευση στην αντίστοιχη επιτροπή, όπου θα μπορούσαν να συζητηθούν και οι στόχοι από τις συμμετοχές που προτείνονται.
Εκτός από την διαβούλευση στην Επιτροπή θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί το θέμα ως ευκαιρία για ανοιχτό διάλογο με τους παραγωγικούς φορείς σε κάθε περιφερειακή ενότητα με την συμμετοχή όλων των περιφερειακών παρατάξεων, ώστε να ανιχνεύσουμε πραγματικά τις δυνατότητες προώθησης των αγροτικών προϊόντων μας. H πρόταση έχει έναν διαχειριστικό χαρακτήρα που μπορεί μεν να κρίνεται ικανοποιητικός στον τομέα κόστους συμμετοχής στις εκθέσεις, αλλά δεν μπορεί να μας διαφωτίσει ως εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών για τις δυνατότητες τέτοιων "ανοιγμάτων προβολής" των προϊόντων μας. Έτσι:

· Δεν συνοδεύεται από κατάλογο επιχειρήσεων που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για κάποιες από τις εκθέσεις.
· Το προτεινόμενο μοντέλο υποχρεώνει μεν τις επιχειρήσεις να συμμετέχουν στην κάλυψη μέρους του κόστους συμμετοχής στις εκθέσεις, αλλά τους δίνει κυρίαρχο λόγο στην επιλογή των εκθέσεων, κυρίως προωθεί τα brand names των επιχειρήσεων παρά την παραγωγική φυσιογνωμία της περιοχής.
· Επίσης στον απολογισμό από τις εκθέσεις που συμμετείχε η ΠΒΑ από το Σεπτέμβριο δεν παρουσιάζονται μετρήσιμα μεγέθη, όπως δεν παρουσιάζονται αποτελέσματα από συμμετοχές του παρελθόντος π.χ έκθεση Στοκχόλμης Σουηδίας, ή τα μετρήσιμα αποτελέσματα της δράσης ’’καλάθι προϊόντων Περ. Βορ.Αιγαίου’’ που υλοποιήθηκε από την απελθούσα Περ. Αρχή

Δηλώσαμε ότι‘’ η άποψή μας είναι ότι προφανώς και υπάρχει ανάγκη προβολής των προϊόντων
των νησιών μας , θεωρούμε ότι απαιτείται να ξεκινήσει άμεσα σχεδιασμός από μηδενική βάση και να αποτελέσει αντικείμενο μιας ευρείας συζήτησης και ενός πληρέστερου σχεδιασμού που θα ξεκινάει από την παραγωγή, την βελτιστοποίηση των προϊόντων, την μείωση του κόστους παραγωγής,την τυποποίηση , που θα θέτει στόχους συγκεκριμένους,και στα πλαίσια αυτά η ΠΒΑ , ως αρωγός και συμπαραστάτης θα αναλάβει και την καθοδήγηση των παραγωγών και των επιχειρήσεων με την αξιοποίηση όλων των πόρων (ανθρώπινο δυναμικό, οικονομικοί πόροι, προγράμματα), αλλά και των μέχρι τώρα στοιχείων , και ζητήσαμε την αναβολή συζήτησης του θέματος, και την παραπομπή του σε διάλογο στην αρμόδια επιτροπή και στις τοπικές κοινωνίες, δίνοντας όμως τη συναίνεσή μας για συμμετοχή στην πρώτη έκθεση που πρόκειται να γίνει σε λίγες μέρες και ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον , σύμφωνα με την εισήγηση.
Η πρόταση που υποβάλαμε δεν έγινε δεκτή, ενώ υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία η αρχική εισήγηση

3ο Θέμα : "Έναρξη προγράμματος δακοκτονίας 2015"

Αρχικά θέσαμε το ζήτημα της μη πληρωμής μέχρι σήμερα της δακοκτονίας του 2014 και την κοροϊδία τόσων ανθρώπων, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της παράταξής μας προς την Οικονομική Επιτροπή.Σε απάντηση μάλιστα της κ. Περιφερειάρχη που απαντώντας σε ερώτηση του Σ.Κόρακα, ζήτησε να προβούμε σε συντονισμένες ενέργειες προς το Υπουργείο,συμπολίτευση και αντιπολίτευση, η Μ.Νικολάρα παίρνοντας το λόγο είπε ‘’ έχουμε θέσει το θέμα κατ’ επανάληψη στην οικονομική επιτροπή, στην οποία ήμασταν ιδιαίτερα δηκτικοί όταν σας επισημάναμε ότι το γεγονός της μη καταγγελίας από την Περιφερειακή αρχή του εμπαιγμού στους ανθρώπους που εργάσθηκαν για τη δακοκτονία και μένουν απλήρωτοι μετά από τόσους μήνες, σημαίνει ότι η ΠΒΑ αποδέχεται στην πράξη και συμμετέχει στο success story και στα πλεονάσματα της κυβέρνησης.’’

Σχετικά με το θέμα της έναρξης των διαδικασιών της δακοκτονίας του 2015 επισημάναμε ότι:
Η μεγάλη καθυστέρηση έναρξης της, και η πλημμελής εκτέλεση της λόγω έλλειψης επαρκών πόρων και προσωπικού πολλές φορές ακυρώνουν το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου στον ελαιώνα του Β.Αιγαίου, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας και την ποσότητας της παραγωγής του ελαιόλαδου και τραγικές επιπτώσεις στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών μας.
Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι οι ελαιοπαραγωγοί μας έχουν πολλά παράπονα και επιφυλάξεις από τον τρόπο που εκτελείται η εργασία της δακοκτονίας. Συχνά αναφέρουν ότι η εργασία δεν ΄γίνεται με αποτελεσματικό τρόπο. ΄

Επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η κλιματική αλλαγή (υψηλές θερμοκρασίες), η μορφολογία του εδάφους (ρεματιές) και η εγκατάλειψη μεγάλου μέρους των ελαιώνων ευνοούν την ανάπτυξη του δάκου.

Πρόταση μας η εργασία να εκτελείται υπό την υψηλή εποπτεία της Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο με την εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων όπως ελαιοπαραγωγών, συνεταιρισμών και τοπικών συμβουλίων. Αντί για τις εργολαβίες να αναζητηθούν τρόποι ώστε αυτή να εκτελείται με ευθύνη του ελαιοπαραγωγικού συνεταιρισμού, όπου υπάρχει ή αλλιώς του τοπικού συμβουλίου με χρησιμοποίηση των ίδιων των ντόπιων αγροτών ως εργατικό δυναμικό και βέβαια με άλλο προϋπολογισμό. Γι αυτό χρειάζεται άμεσα διαβούλευση με όλους με άμεση παραπομπή για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του Π.Σ. σε κάθε Τοπικό Συμβούλιο κάθε Δήμου της Περιφέρειας και στις Γεωργικές Ενώσεις .
Ψηφίσαμε όμως θετικά για να ξεκινήσει έγκαιρα η διαδικασία με την υπόσχεση ότι θα ακολουθήσει διάλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: